Zelenskij: Ve svém obranném úsilí nepolevíme

30. 3. 2022

čas čtení 13 minut
- Rusko je obviněno, že zintenzivnilo bombardování obléhaného ukrajinského města Černihiv, přestože Kreml tvrdí, že z ohledu na probíhající mírové rozhovory ustupuje. Lžou, jako když tiskne. Vladyslav Atrošenko, starosta Černihova, konstatuje, že Rusové lžou a že pokračují v intenzivním ostřelování jeho města. "Říkají, že snižují intenzitu, ve skutečnosti intenzitu úderů zvýšili," řekl CNN.

- Pokračuje  také ostřelování kyjevských předměstí, uvedli ukrajinští představitelé, ačkoli mluvčí ministerstva obrany řekl, že se objevily určité známky přesunů ruských vojsk od obou měst.
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly se přeskupují v blízkosti Kyjeva a Černihova, aby se mohly zaměřit na další klíčové oblasti a dokončit "osvobození" separatistického regionu Donbas, informovaly ruské tiskové agentury.

- Ukrajinská armáda uvedla, že ruské jednotky rovněž zintenzivňují své útoky v okolí východního města Izjum a východní Doněcké oblasti poté, co přesunuly některé jednotky z jiných oblastí. Regionální doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že ruské síly ostřelují téměř všechna města podél frontové linie oddělující území kontrolované ukrajinskou vládou od samozvané Doněcké republiky na východě.

- Ruské síly zasáhly infrastrukturu Červeného kříže v obléhaném přístavním městě Mariupol na jihu Ukrajiny, uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisová.

- Vladimir Putin svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi řekl, že ruské ostřelování Mariupolu skončí teprve tehdy, až se ukrajinské jednotky vzdají, uvedl Kreml. 

- Odhaduje se, že v ukrajinském městě Irpin nedaleko Kyjeva bylo zabito 200-300 civilistů, než bylo město tento týden dobyto zpět od ruských sil, uvedl místní starosta Oleksandr Markušyn. V Irpinu bylo zabito asi 50 ukrajinských vojáků a některá těla jsou stále uvězněna pod sutinami, uvedl a dodal, že v oblasti probíhalo celou noc ruské ostřelování.

- Ruská armáda Putinovi lže, konstatuje Bílý dům.

Kate Bedingfieldová, ředitelka komunikačního oddělení Bílého domu, ve středu novinářům řekla: "Máme informace, že Putin se cítil být ruskou armádou uveden v omyl, což vede k přetrvávajícímu napětí mezi Putinem a vedením ruské armády.

"Domníváme se, že Putin je svými poradci dezinformován o tom, jak špatně si vede ruská armáda a jak je ruská ekonomika ochromena sankcemi, protože jeho vysocí poradci se mu bojí říci pravdu. Je tedy stále jasnější, že Putinova válka byla strategickou chybou, která Rusko dlouhodobě oslabuje a na světové scéně ho stále více izoluje."

- Spojené státy poskytnou Ukrajině rozpočtovou pomoc ve výši 500 milionů dolarů , řekl v pondělí prezident Joe Biden v telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

V prohlášení Bílého domu se uvádí:

    Vedoucí představitelé jednali o tom, jak Spojené státy nepřetržitě pracují na splnění hlavních žádostí Ukrajiny o bezpečnostní pomoc, o kritických účincích těchto zbraní na konflikt a o pokračujícím úsilí Spojených států se spojenci a partnery o určení dalších kapacit, které by pomohly ukrajinské armádě bránit svou zemi.

    Kromě toho prezident Biden informoval prezidenta Zelenského, že Spojené státy hodlají poskytnout ukrajinské vládě přímou rozpočtovou pomoc ve výši 500 milionů dolarů. Prezident Zelenskyj informoval prezidenta Bidena o stavu jednání Ukrajiny s Ruskem.

Zelenskyj uvedl, že s Bidenem hovořil o "konkrétní obranné podpoře" a "novém balíku zesílených sankcí".

 


- Od začátku ruské invaze 24. února uprchly z "naprosto nesmyslné" války na Ukrajině více než 4 miliony lidí, uvedla agentura OSN pro uprchlíky. Toto číslo překonává původní odhady OSN, podle nichž válka vytvoří až 4 miliony uprchlíků. Více než 90 % z nich tvoří ženy a děti.

- Podle jednoho amerického činitele se ruští poradci bojí říct Putinovi, jak  špatně válka na Ukrajině  pro Rusko  probíhá a jak škodlivé jsou sankce Západu pro ruskou ekonomiku.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před setkáním se svým čínským protějškem Wangem I uvítal Čínu jako součást nového "spravedlivého, demokratického světového řádu". Při své první návštěvě Číny od ruské invaze na Ukrajinu minulý měsíc Lavrov uvedl, že svět "prožívá velmi vážnou etapu v dějinách mezinárodních vztahů". Wang uvedl, že Peking a Moskva jsou "odhodlanější" rozvíjet dvoustranné vztahy a posílit spolupráci, a potvrdil podporu Číny pokračujícím mírovým rozhovorům mezi Ruskem a Ukrajinou.

- Podle nezávislého průzkumu se Putinova popularita v březnu zvýšila na úroveň, která nebyla zaznamenána za posledních pět let. Podle Levada Center vzrostla v březnu 2022 podpora R|usů Putinovi na 83 % ze 71 % v únoru. Naposledy dosáhl Putin podobného hodnocení v roce 2017.

- Ve svém nejnovějším projevu, zveřejněném na Telegramu, Volodymyr Zelenskij uvedl, že Ukrajina nezmírní své obranné úsilí navzdory ruským slibům, že v některých částech země Rusko sníží útoky.

"Můžeme říci, že signály, které dostáváme z rozhovorů, jsou pozitivní, ale nepřehluší výbuchy ruských střel," řekl.

"Ruská armáda má stále značný potenciál pokračovat v útocích proti našemu státu," dodal. "Proto nesnižujeme naše obranné úsilí."

Zelenskij naznačil optimismus ohledně rozhovorů v Turecku, ale poznamenal, že žádná mírová dohoda nemůže ohrozit ukrajinskou suverenitu.

- Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské jednotky, které utrpěly těžké ztráty, byly nuceny vrátit se do Běloruska a Ruska, aby se reorganizovaly a doplnily zásoby.


- Ukrajinské město Lysyčansk na východě země bylo ve středu ráno ostřelováno těžkým dělostřelectvem, přičemž podle místních představitelů došlo k rozsáhlým škodám v obytných oblastech.

- Americký astronaut a dva ruští kosmonauti se dnes ráno chystají společně odletět z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v modulu Sojuz zpět na Zemi, a to navzdory vyhrocenému antagonismu mezi USA a Ruskem kvůli válce na Ukrajině.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu přiletěl do Číny na svou první návštěvu od chvíle, kdy Moskva minulý měsíc zahájila invazi na Ukrajinu.

- Ve zprávě ukrajinské rozvědky z 22:00 místního času její armáda tvrdila, že ruské jednotky se nadále stahují z Kyjeva a Černihova, ale tento pohyb je pouze "rotací jednotlivých jednotek" a jeho cílem je "zmást vojenské vedení" Ukrajiny.

Čínský velvyslanec při OSN se zabýval humanitární situací na Ukrajině, popsal "znepokojivý popis situace na místě" a vyzval k ochraně životů civilistů a dodržování mezinárodního humanitárního práva. Dai Bing uvedl, že zvýšení sankcí vůči Rusku "vyvolá nové humanitární problémy", včetně zasažení globálních energetických, potravinových, hospodářských, obchodních a finančních trhů.

- Podle poslední aktualizace britského ministerstva obrany "je téměř jisté, že ruská ofenziva  ve svém cíli obklíčit Kyjev selhala".

"Ruská prohlášení týkající se snížení aktivity v okolí Kyjeva a zprávy naznačující stažení některých ruských jednotek z těchto oblastí mohou naznačovat, že se Rusko smířilo s tím, že nyní ztratilo iniciativu v tomto regionu," uvedl v prohlášení britský atašé pro obranu Mick Smeath. "Je velmi pravděpodobné, že se Rusko bude snažit přesměrovat bojovou sílu ze severu do své ofenzívy v Doněcké a Luhanské oblasti na východě."

"Rusko selhalo ve svém cíli dobýt Kyjev," uvedl předtím  mluvčí Pentagonu. "To však neznamená, že hrozba pro Kyjev skončila."

- Podle mise OSN pro lidská práva zřejmě v Mariupolu od doby, kdy Rusko začalo toto  přístavní město bombardovat, zemřely tisíce ukrajinských civilistů.

Od doby, kdy ruské síly před měsícem začaly obléhat Mariupol, zahynulo téměř 5 000 lidí, včetně asi 210 dětí, uvedl v pondělí mluvčí starosty města.

Jeho úřad uvedl, že 90 % budov v Mariupolu bylo poškozeno a 40 % zničeno, včetně nemocnic, škol, školek a továren.

"Myslíme si, že v Mariupolu mohou být tisíce mrtvých, civilních obětí," řekla Matilda Bognerová, vedoucí mise OSN pro lidská práva na Ukrajině, která nasazuje asi 60 pozorovatelů.

- Tucet členů zahraničního výboru amerického Senátu vyzvalo administrativu Joea Bidena, aby se zasadila o vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva kvůli jeho invazi na Ukrajinu.


Podpora Ukrajiny je jednou ze vzácných oblastí  shody obou politických stran v jinak ostře rozhádaném americkém Kongresu.

"Je třeba podniknout rychlé kroky a ukázat světu, že Spojené státy a naši spojenci nebudou tolerovat nevybíravé a nevyprovokované útoky na civilisty.. Nastal čas, aby Rusko již nemělo v Radě své místo," uvádí se v dopise, který předložili hlavní republikánský člen výboru, senátor Jim Risch, a jeho demokratický předseda, senátor Bob Menendez.

Senátoři v dopise uvedli, že státy, které se dopouštějí hrubého a systematického porušování lidských práv, mohou být odvolány dvoutřetinovým hlasováním ve Valném shromáždění OSN.

"Žádáme vás, abyste ve Valném shromáždění OSN předložili rezoluci, která by vyzvala k okamžitému odvolání Ruské federace z UNHRC, výboru OSN pro lidská práva," napsali.

Členství v 47členné radě se sídlem v Ženevě bylo pozastaveno pouze jedné zemi: Libyi. Tato severoafrická země byla suspendována v roce 2011 kvůli násilí proti demonstrantům ze strany sil věrných tehdejšímu vůdci Muammaru Kaddáfímu.


- Bílý dům poskytl přepis pondělního pětičlenného telefonického rozhovoru mezi vedoucími představiteli členských států NATO, americkým prezidentem Joem Bidenem, britským premiérem Borisem Johnsonem, německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a italským prezidentem Mariem Draghim.


"Vedoucí představitelé potvrdili své odhodlání pokračovat ve zvyšování nátlaku na Rusko za jeho brutální útoky na Ukrajině, jakož i pokračovat v poskytování bezpečnostní pomoci Ukrajině na obranu proti tomuto neoprávněnému a nevyprovokovanému útoku," uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Dále se v něm uvádí, že pět těchto politiků: "Zhodnotilo své úsilí o poskytnutí humanitární pomoci milionům lidí postižených násilím, a to jak na Ukrajině, tak i v jiných zemích, a zdůraznili potřebu   humanitární pomoci pro civilisty v Mariupolu. Jednali rovněž o významu podpory stabilních trhů s energií ve světle současných sankcí."

- Vysoce postavená činitelka OSN uvedla, že viděla videa, která údajně zaznamenávají týrání válečných zajatců na obou stranách na Ukrajině.  Rusko během prvního dne nejnovějších mírových jednání upozornilo na špatné zacházení se svými vojáky.

Matilda Bognerová, vedoucí kanceláře OSN pro lidská práva na Ukrajině, uvedla, že se zkoumá řada videí zachycujících týrání ruských a ukrajinských zajatců, a dodala, že "na první pohled to skutečně vyvolává vážné obavy".

"Je důležité, aby tyto typy videí a jakékoli špatné zacházení, ke kterému může docházet, bylo okamžitě zastaveno," uvedla Bognerová po zhlédnutí záběrů, na kterých se zdá, že ukrajinští vojáci střílejí tři zajaté Rusy do nohou.

Na neostrých záběrech, které vyšetřuje vláda Volodymyra Zelenského v Kyjevě, je vidět, jak jsou tři zajatci přiváděni z auta. Poté k nim přistoupí muž s modrou páskou na ruce a řekne: "Ahoj", načež každého z nich střelí do nohy.

Ukrajinská vláda uvedla, že záběry bere "velmi vážně", ačkoli zatím neexistují nezávislé důkazy o jejich autentičnosti.

Oleksij Arestovyč, Zelenského poradce, řekl: "Pokud se ukáže, že je to pravda, je to naprosto nepřijatelné chování".

Jednou z největších propagátorek videa byla Maria Duboviková, politická komentátorka Ruské rady pro mezinárodní záležitosti.

BBC uvedla, že záběry zastřelených ukrajinských vojáků byly natočeny v mlékárenském závodě v Malé Rohani jihovýchodně od Charkova, který byl nedávno znovu dobyt ukrajinskými jednotkami od ruských sil.

Analýza povětrnostních podmínek a pohybu vojáků dále naznačila, že video mohlo být natočeno v časných ranních hodinách v sobotu 26. března.

0
Vytisknout
7204

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022