Léta propagandy způsobila, že Rusům nelze prostě "zpřístupnit informace"

30. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
Řada lidí na Západě si myslí, že by Rusové rychle rozpoznali realitu, jen kdyby měli přístup ke kvalitním informacím. Ale mnohem větším problémem je způsob, jak byli Rusové naučeni vnímat svět kolem sebe, upozorňuje mediální analytička Xenija Kirillovová.

Kombinací nepolevující propagandy a legálních zákazů poskytování jiných než oficiálních informací byli Rusové přinuceni přijmout iracionální coby normální. Nezpochybňují vzájemně se vyvracející sdělení, která jsou jim předkládána.

Například jim tvrdí, že Rusko nemělo plán napadení Ukrajiny, a současně, že tento plán mělo, že Ukrajina je tak slabá, že by s ní ruská armáda udělala krátký proces, a současně že Ukrajina je tak silná, že představuje existenciální hrozbu Rusku, tudíž je nutno ji zničit.

Orwelliánský svět, v němž Rusové nyní žijí, nejen že trvá na tom, že současně platí tvrzení, která se vzájemně vylučují, ale také na víře, že celý Západ nenávidí Rusko jen proto, že existuje, sní o jeho zničení a bude o ně usilovat bez ohledu na chování Kremlu.

To neznamená, že všichni Rusové podporují radikální eurasianistickou ideologii a sní o novém světovém řádu. Naopak, takové názory jsou podporovány radikální zapálenou menšinou. Jenže tato menšina udává tón a ostatní akceptují přinejmenším to, že nezpochybňují její postoje a nepoukazují na jejich absurditu.

Rusové jsou natolik zvyklí na takový světonázor, že už ani nevidí elementární logickou nesoudržnost propagandy. A to znamená, že zde nejde o problém nedostatku informací, ale neadekvátního vnímání informací.

Rusové nezmění svůj postoj jen kvůli tomu, že dostanou kvalitní informace, jak si myslí lidé na Západě. Změní přístup jedině tehdy, pokud budou nuceni uznat absurditu situace, do níž je Kreml dostal. A takový proces vyžaduje z jejich strany uznat, kde se nyní nacházejí, spíše než dostat nové informace.

Rusové často věří vzájemně protikladným tvrzením dokonce i tam, kde se režim snaží definovat jejich uvažování. Proto např. většina podporuje Putinovu válku, i když takřka třetina také vyjadřuje sympatie Ukrajincům.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6361

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022