Ukrajina: "Zvláštnosti" přípravy čečenských ozbrojenců z nich dělají neefektivní vojáky

30. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Čečenští ozbrojenci Ramzana Kadyrova vyslaní na Ukrajinu kvůli pomoci Putinovu válečnému úsilí jsou bezpochyby schopni nejhorších forem brutality. Avšak ruští experti poukazují na fakt, že jim chybí výcvik a zkušenosti k tomu, aby byli  efektivními vojáky ve skutečné válce. 

Čečenský předák Ramzan Kadyrov je kritický ke schopnostem ruské armády a tvrdí, že jeho vojáci mohou pomoci situaci zlepšit. Ale ve skutečnosti čečenští gardisté mohou způsobit více problémů, než jich vyřeší.

Moskevský analytik Pavel Felgengauer poukazuje na to, že čečenské prapory patří k Rosgvardiji (v zásadě paramilitární organizaci plnící funkci četnictva - pozn. KD), ale nejsou vycvičeny tak, jako jiné její jednotky. Nejsou ničím jiným než Kadyrovovou osobní armádou, takže co se týče přípravy a výzbroje se od zbytku Rosgvardije značně liší.

Kadyrovci v posledních létech zastávali roli osobní gardy. Nemají větší bojové zkušenosti. Ty měla starší generace před dvaceti lety. Proto by neměli být považováni za seriózní bojovou sílu.

Navíc existují další tři problémy. Tito muži jsou mnohem starší než průměrní ruští vojáci (kteří jsou sami v průměru starší a fyzicky hůře připravení než Ukrajinci - KD), což velmi ztěžuje začlenění do ruských jednotek. Jde o lidi, které sám Kadyrov nechce ztratit, takže se snaží bránit ruským velitelům v nasazení na exponovaných úsecích. A i když mohou sloužit jako podpůrné jednotky, mnozí jsou neochotní plnit tuto roli.

Jiný vojenský analytik Alexandr Chramčichin je podobně skeptický. Tvrdí, že čečenské jednotky jsou zcela nepřipraveny podílet se na ruském tažení na Ukrajině. Geografická a sociální situace na Ukrajině se od Čečenska naprosto liší.

V Čečensku může snad být Kadyrovova osobní armáda efektivní, protože dobře zná místní situaci, ale na Ukrajině je ztracena a zřejmě bude působit více problémů, než jich vyřeší.

(Podle ukrajinských zdrojů plní kadyrovci zpravidla roli analogickou bývalým sovětským jednotkám NKVD nebo bývalé irácké Republikánské gardy. Tzn. v zásadě jsou nasazeni ve druhé linii za mobilizovanými obyvateli Doněcké a Luhanské oblasti a střílí dezertéry - KD.)

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7380

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2022