Zelenskij je ochoten souhlasit, aby Ukrajina byla neutrální země. Nevzdá se však armády

28. 3. 2022

čas čtení 10 minut
- Ukrajina je připravena jednat o statusu neutrality v rámci mírové dohody, říká Zelenskij

Ukrajina je ochotna přistoupit na kompromis ohledně statusu Donbasu v rámci mírové dohody, říká Zelenskij.

Zelenskij uvedl, že bez příměří a stažení vojsk není mírová dohoda možná.  Vyloučil, že by se pokusil získat zpět všechna Ruskem ovládaná území silou, protože by to prý vedlo ke třetí světové válce, a řekl, že chce dosáhnout "kompromisu" ohledně východního Donbasu, který je od roku 2014 v držení Ruskem podporovaných sil.

Zelenskij dodal, že Ukrajina odmítá jednat o některých dalších ruských požadavcích, jako je demilitarizace země.

Celý rozhovor s Volodymyrem Zelenským, který se již stal předmětem zásahu ruské vlády proti zúčastněným médiím, je k dispozici zde s anglickými titulky.



 
Ruská nezávislá nová média již čelí varování ruského komunikačního regulátora, že jsou vyšetřována za realizaci videorozhovoru s ukrajinským prezidentem a že mají zakázáno rozhovor šířit.

Zelenskij již zveřejnil celý 90minutový videorozhovor na svém kanálu Telegram.

Toto video pochází z kanálu YouTube Tichona Dzyadka, jednoho z ruských novinářů, kteří se rozhovoru zúčastnili.


Novináři nyní upozorňují na některé klíčové body, které Volodymyr Zelenskij uvedl:

- Zelenskij uvedl, že se domnívá, že Putinovi bylo řečeno, že Ukrajinci uvítají ruskou invazi, a tvrdil, že Ukrajina našla v prvních konvojích ruské sváteční uniformy na přehlídku, což naznačuje, že si ruské jednotky myslely, že je Ukrajinci přivítají s květinami.

- Ukrajina je připravena diskutovat o přijetí neutrálního statusu jako součásti mírové dohody s Ruskem, ale musel by být garantován třetími stranami a předložen k referendu, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij.

"Bezpečnostní záruky a neutralita, nejaderný status našeho státu. Jsme připraveni na to přistoupit. To je nejdůležitější bod," řekl Zelenskij.

Ukrajina v rozhovorech s Ruskem jednala o používání ruského jazyka na Ukrajině, ale odmítla diskutovat o dalších ruských požadavcích, jako je demilitarizace Ukrajiny, řekl Zelenskij.

Zelenskij také řekl, že po Mariupolu leží na hromadách mrtvoly ruských a ukrajinských lidí a že Rusové nesbírají těla svých vlastních mrtvých a nedovolují Ukrajincům, aby sbírali své vlastní mrtvé a zraněné.

Zelenskij řekl, že ruská invaze způsobila zničení ruskojazyčných měst na Ukrajině, a uvedl, že škody jsou horší než za ruské války v Čečensku.

Zelenskij: Žádali jsme o povolení k přesunu těl mrtvých a zraněných. Nepovolili nám to. Nevím, jestli mrtvé nebo zraněné ruské vojáky přesouvají stejným směrem, kterým odvezli děti (na východ).

O tom, kdo má Mariupol pod kontrolou, Zelenskij říká: Tam je město pod ruskou blokádou, civilisté nemohou odejít a přístav je zaminován. Je to humanitární katastrofa. Vzhledem k nepřetržitému bombardování nelze dovážet žádné potraviny, léky ani vodu...

Na humanitární konvoje se střílí, řidiči jsou zabíjeni. Mnoho nákladních aut se muselo vrátit zpět. Civilisté byli přesunuti na východ (do oblastí kontrolovaných Ruskem). Podle našich informací bylo přesunuto přes 2 000 dětí. Považujeme to za únos...

Neznáme úplnou situaci. Některé děti byly odděleny od svých rodičů. Je to katastrofa. Drží je jako rukojmí pro výměnu. Nemám pro to vhodná slova, jen emoce.

Ukrajinské jednotky jsou uvnitř města. Chaotické je to proto, že ruské jednotky jsou i v jiných částech. Další části Rusové nemohli obsadit, protože naši nechtěli odejít.

Říkal jsem jim, že pokud potřebují odejít a že je to správné, aby si zachránili život, chápu, jak to může vypadat pro vás jako pro vojáky, ale měli byste to udělat. Dal jsem jim tu možnost volby. Oni mi řekli: 'Poslouchejte, my nemůžeme. Jsou tu zranění lidé. My je tu nenecháme...

A mrtvé tu nenecháme.' Po celém městě jsou mrtvoly. Ruských vojáků i civilistů. Všude na ulicích. Hromady mrtvých lidí. Naše armáda není připravena nechat těla v masových hrobech jako odpadky.

Ptá se na počty mrtvých, raněných a válečných zajatců. Máte k dispozici jejich jména? Zelenskij říká: "Všichni jsou mrtví: Rusové mají jména válečných zajatců. Proběhla jednání o případné výměně. Zelenskij říká, že je pro výměnu již nyní.


Zelenskij se poté vrátil k bodu, který vznesl již dříve: "Požádali jsme Rusy, aby si přišli vyzvednout své mrtvé vojáky. Oni to nedělají. I s mrtvými kočkami a psy se zachází lépe. Nenávidím je, protože nás napadli, ale člověk musí být pořád člověk. Co si myslí jejich rodiče?

"To je děsivé, protože jestli se takhle chovají k vlastním, jak se budou chovat k ostatním?" "To je děsivé.

Na otázku o budoucnosti ukrajinsko-ruských vztahů Zelenskij odpovídá: "Od 24. února se vztahy hodně zhoršily. Ztratilo se citové pouto. K Ruské federaci, dokonce i k ruskému lidu. Přestože vědí, že je mnoho Rusů, kteří Ukrajinu podporují. Jsem vděčný...

. protože bez poctivých novinářů, bez potenciálu ruských lidí, kteří v hloubi duše věří ve spravedlnost, věří v Ukrajinu a věří v sebe, musí vědět, že tato válka nic dobrého nepřinese. Ale vztahy byly narušeny všude. Některé nenávratně."


Pozoruhodný je tento Zelenského postřeh: "Jsem hluboce zklamán velkým počtem Rusů, kteří (válku) podporují, a to z mnoha různých důvodů. Nechci říkat, že je to všechno vymývání mozků nebo propaganda. Na jedné straně ano, ale buďme upřímní, je to také ospravedlnění...


- V Petrohradě zatkli ruskou umělkyni, která uspořádala protiválečný protest:

Ruská umělkyně, která se v rámci nedělního protiválečného protestu v Petrohradě potřísnila falešnou krví a skandovala "mé srdce krvácí", byla zadržena policií


- Po klidné neděli přicházejí zprávy o večerních raketových úderech na Ukrajině


Po zprávách o náletu sirén po celé Ukrajině objevily první zprávy o úderech ruských raket na více měst.

Ruské rakety právě dopadly v různých městech po celé Ukrajině. Údajně v Lucku, Rivném, Žytomyru a Kyjevě.



- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo v pondělí svou nejnovější zpravodajskou zprávu, v níž tvrdí, že za posledních 24 hodin nedošlo k "žádné významné změně" v rozmístění ruských sil na Ukrajině.

Ve zprávě, která byla zveřejněna v 6 hodin ráno, se uvádí:

Za posledních 24 hodin nedošlo k žádné významné změně v rozmístění ruských sil na okupované Ukrajině.

Přetrvávající nedostatek logistiky je umocněn přetrvávajícím nedostatkem dynamiky a morálky ruské armády a agresivními boji ze strany Ukrajinců.

Rusko získalo nejvíce území na jihu v okolí Mariupolu, kde pokračují těžké boje při pokusech o dobytí přístavu."

- Ukrajinské záchranné služby hlásí, že v noci na pondělí došlo v Kyjevě k požáru domu v důsledku spadlých trosek ze sestřelené rakety.


Agentura uvedla, že hlášení o požáru ve čtvrti Darnytskyi v hlavním městě obdržela ve 23.12 hodin.

V 0.27 hodin byl požár lokalizován na ploše 100 metrů čtverečních a v 1.24 hodin byl uhašen.


Okupace černobylské elektrárny hrozí únikem radiace do celé Evropy, varuje činitelka



Iryna Vereščuková v neděli pozdě večer zveřejnila na svém účtu na Telegramu aktuální zprávu, v níž uvedla, že ruské síly pokračují v militarizaci černobylské ochranné zóny.

To představuje velmi vážné riziko poškození izolačních konstrukcí postavených nad čtvrtým blokem elektrárny po jeho výbuchu v roce 1986.

Takové poškození nevyhnutelně povede k tomu, že se do atmosféry dostane značné množství radioaktivního prachu a zamoří nejen Ukrajinu, ale i další evropské země."

- Ruský spisovatel Michail Šiškin žijící ve Švýcarsku  přispívá tvrzením, že ani NATO, ani Ukrajina nemohou Rusko de-putinizovat. Musíme to udělat my, Rusové, sami:


Dva pokusy o zavedení demokratického společenského řádu v Rusku již selhaly. První ruská demokracie z roku 1917 trvala jen několik měsíců. Druhý, v devadesátých letech, vydržel s velkými obtížemi několik let. Pokaždé, když se naše země pokusí vybudovat demokratickou společnost zavedením voleb, parlamentu a republiky, ocitne se v totalitním impériu.

Rodí diktatura a diktátor otrocké obyvatelstvo, nebo otrocké obyvatelstvo rodí diktaturu a diktátora? Slepice a vejce. Jak lze tento začarovaný kruh přerušit? Jak může začít nové Rusko?

V Rusku neproběhla žádná destalinizace a neproběhl žádný norimberský proces s komunistickou stranou. Nyní osud Ruska závisí na destalinizaci. Stejně jako byly "nevědomému" německému obyvatelstvu v roce 1945 ukázány koncentrační tábory, musí být "nevědomým" Rusům ukázána zničená ukrajinská města a mrtvoly dětí. My Rusové musíme otevřeně a odvážně uznat svou vinu a požádat o odpuštění."

- Zástupci Ruska a Ukrajiny se tento týden sejdou k novému kolu rozhovorů, jejichž cílem je ukončit válku. Ukrajina uvedla, že obě strany se sejdou v pondělí v Turecku.


- V samostatném nočním videu Zelenskyj slíbil, že tento týden bude prosazovat nové sankce proti Rusku, a hovořil o nadcházejícím novém kole jednání: "Chceme bezodkladně dosáhnout míru."

1
Vytisknout
9711

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2022