Tisková zpráva:

Analýza: EU může úplně stopnout odběr ruského plynu do 3 let. Hlavním řešením je více obnovitelných zdrojů a úspor

25. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
150 miliard metrů krychlových ruského plynu může Evropská unie do roku 2025 plně nahradit, ukazuje analýza expertních společností Ember, E3G, RAP a Bellona.

Zhruba 100 miliard m3 lze nahradit zvýšením výroby energie z obnovitelných zdrojů, tepelnými čerpadly a úsporami energie. Zbylých 50 miliard m3 pak zvýšením dovozu zemního plynu z jiných zdrojů s využitím existující infrastruktury.

Trvalé nezávislosti na ruském plynu lze tak podle nových propočtů dosáhnout ještě o dva roky dříve, než navrhuje Evropská komise.

V nouzovém režimu s nuceným regulováním spotřeby se můžeme obejít bez ruského plynu hned, jak ukázala dřívější analýza think-tanku Bruegel. Nová analýza ukazuje, že se dokážeme i při okamžitém odpojení dostat za 3 roky do normálního stavu.

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA. řekl:

“Nejen že bychom v nouzovém režimu zvládli odpojení od ruského plynu, ale dokážeme jej plně nahradit za pouhé tři roky. Ale je pro to potřeba zvýšit cíle v oblasti obnovitelných zdrojů a úspor a nasměrovat do těchto perspektivních odvětví dostatek peněz a odstranit bariéry rozvoje.

Pro Česko to znamená rychle otevřít dotační programy na zateplování a fotovoltaiky i pro nízkopříjmové rodiny, poskytnout investiční i provozní podporu pro vznik ještě více nových obnovitelných zdrojů či odstranit bariéry pro vznik energetických společenství občanů.”

Lukáš Hrábek z Greenpeace říká:

“Znovu se ukazuje, že obnovitelné zdroje a energetické úspory, především v zateplování, jsou nejrychlejší cestou, jak snížit spotřebu ruského plynu, a tím i závislost na něm.

Nejen že je to rychlejší řešení než stavba nových jaderných elektráren, ale dokonce je to i rychlejší než stavba nových LNG terminálů, s nimiž počítá Evropská komise. Je ale potřeba se zateplováním a s rozvojem obnovitelných zdrojů začít hned, protože jinak se zbavit ruského plynu za pouhé 3 roky nezvládneme.”

0
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022