Timothy Snyder: Vyjednávání s Putinem je možné jedině, až Ukrajinci zvítězí

23. 3. 2022

čas čtení 16 minut



Reportér: Jak si myslíte, že jsme nepochopili Putinovy motivy?

Timothy Snyder: No, myslím, že jsme ho příliš dlouho považovali za taktika, jehož konečné cíle se příliš nelišily od cílů všech ostatních politiků.

Tato válka odhalila to, co podle mě mělo být jasné už dávno, a sice, že je to ideolog.

Má představu o tom, jaké by Rusko mělo být, a tato představa zahrnuje i ovládnutí Ukrajiny.

Myslím, že to je věc, kterou jsme špatně pochopili.

Snažili jsme se ho v našich podmínkách udělat racionálnějším, než ve skutečnosti je.

Má nějakou představu, ale ta představa není taková, jaká by nám byla známá.

Reportér: Myslíte si, že jde mnohem víc o impérium a o podobné myšlenky?

Timothy Snyder: Rozhodně. Impérium je zde velmi dobré slovo, protože jde o  impérium ve smyslu ovládání území, impérium ve smyslu pohledu na jinou zemi a tvrzení, že  ta země neexistuje. Což Putin dělá s Ukrajinou.

Rozhovor Britských listů 478. Vyhraje Ukrajina, nebo Rusko?

21. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta


Aktuální zhodnocení dosavadního průběhu Putinovy agrese na Ukrajině přináší zbrojní analytik a redaktor Britských listů Karel Dolejší v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 22. března 2022.


 18576

Válka na Ukrajině dosud usmrtila 121 dětí

23. 3. 2022

čas čtení 14 minut

- Válka na Ukrajině dosud zabila 121 dětí, uvedl ve středu úřad ukrajinského generálního prokurátora ve zprávě na Telegramu a dodal, že počet zraněných dětí je 167.

Poslední zpráva OSN o civilních obětech k 21. březnu ve 22 hodin zaznamenala 2 510 civilních obětí, z toho 953 mrtvých a 1 557 zraněných. Z 953 zabitých to podle agentury bylo 192 mužů, 142 žen, 12 dívek a 26 chlapců, dále 40 dětí a 541 dospělých, jejichž pohlaví zatím není známo.


- Britské ministerstvo obrany: Rusko "pravděpodobně reorganizuje před obnovením rozsáhlých útočných operací


 V nejnovější  denní zprávě britského ministerstva obrany   o situaci na Ukrajině" se praví:

    Bojová situace na severní Ukrajině zůstává do značné míry statická a ruské síly pravděpodobně provádějí období reorganizace před obnovením rozsáhlých útočných operací.
    Ruské síly se snaží obklíčit ukrajinské síly na východě země, když postupují ze směru od Charkova na severu a Mariupolu na jihu.
    Ruské síly se stále pokoušejí obejít Mykolajiv, když se snaží postupovat na západ směrem k Oděse.

- Situace v obklíčeném městě Černihiv severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva vyvolává stále větší obavy.

Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ludmila Denisová prohlásila, že ruské síly, které odřízly hlavní cesty pro humanitární pomoc, fakticky proměnily obyvatelstvo v rukojmí.

Řekla: "V současné době je situace následující: "Černihiv dnes zůstává zcela odříznutý od hlavního města. Okupanti vybombardovali most přes řeku Desnu, po kterém se do města dopravovala humanitární pomoc a evakuovali civilisté.

"Město je bez elektřiny, vody, tepla a téměř bez plynu, infrastruktura je zničená. Podle místních obyvatel okupanti sestavují seznamy civilistů pro 'evakuaci' do Lgova [Kurská oblast Ruska]. Rasisté odříznutím Černihova od hlavního města udělali z jeho obyvatel rukojmí."

Černihiv, který má téměř 290 000 obyvatel, je již 12 dní v obležení ruských sil.
 

 18577

Válka na Ukrajině očima optimisty

23. 3. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 20 minut

 
Musím se předem omluvit. Jako bývalý přední odborník na fotbal, hokej a politiku jsem se před dvěma lety přeškolil na experta ve virologii, imunologii a vakcinologii, abych se nyní stal expertem na vojenství, a mohl dál šířit moudra na aktuální téma. Tak jako ostatně všichni ostatní v naší zemi. Berte tedy prosím následující text s velkou rezervou - avšak jako vždy uvítám diskusi.

Zemřela Madeleine Albrightová

23. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Foto: Jan Čulík ukazuje v roce 2010 při příležitosti inaugurace někdejšího doktorandského stipendia Madeleine Albrightové na univerzitě v Glasgow, financovaného donedávna českou vládou, vynikající tamější bohemistickou knihovnu

Ve středu zemřela na rakovinu  v kruhu své rodiny ve Spojených státech Madeleine Albrightová, bývalá americká ministryně zahraničních věcí českého původu. Bylo jí 84 let.

Former US Secretary of State Madeleine Albright died today

23. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Madeleine Albright, Bill Clinton's Secretary of State, died today of cancer, in the circle of her family, in the United States, aged 84. She was a formidable politician and a defender of women's rights. She was also kind enough to give her name to the Madeleine Albright PhD Scholarship in Czech Studies, financed by the Czech government for the School of Modern Languages and Cultures at the University of Glasgow. In this picture, Jan Čulík shows her the brilliant Czech section of the University Library during her 2010 visit to the University when she personally inaugurated the scholarship.

Ruská státní televize: Bude jaderná válka. Vy na Západě jste moc drzí

22. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

"Evropané jsou zbabělci, oni se bojí. Musejí být dobyti strachem a bičem"

Carl Bildt: Nemáme právo ignorovat to, co se říká v těchto dnech v ruské státní televizi. Má to bohužel potenciál stát se něčím daleko horším...

Evropě, Evropě, musíme říct jednoduchou věc... Dostanete jaderný úder, pokud dá NATO dohromady nějaký mírový kontingent, anebo jestliže se rozhodnete ho někam přemístit, a tak dále. Tohle bude jaderná válka! A to řekli Francouzi. Musíte tomu řádně porozumět. Vy chrabří Poláci, z vaší Varšavy za třicet vteřin nezbude nic. Vy chrabří  Němci, pro vás to platí taky. Chrabří Estonci, chrabré pobaltské země. Mimochodem, co se týče chrabrých Pobalťanů, vím, že v Kaliningradě na hranicích jsou vážné problémy. Možná že bude nutné vytvořit koridor do Kaliningradu? Koridor, pozemní koridor do Kaliningradu. Proč ne? Když ho můžeme utvořit do Transdnistrije.. Zdá se mi, že země, jak my jim říkáme, "Litvenie" a "Polsko", se chovají příliš drze. Příliš drze. A neuvědomují si, že si s nimi dokážeme poradit rychleji, než si dokážeme poradit s tím, co jsme zahájili na Ukrajině. Protože otázka koridoru je otázka místní vojenské operace. A je to daleko jednodušší než to, co jsme zahájili na Ukrajině...



Myslíte si stále, že ruská válka proti Ukrajině je "místní konflikt" a Evropu nic neohrožuje? Rusko má jiný názor:


"A jestliže si myslíte, že se zastavíme na Ukrajině, tak si to pěkně znovu rozmyslete. Připomínám vám, že Ukrajině je jen předběžná etapa při zabezpečování strategické bezpečnosti Ruské federace."

"Brzo nám dojde trpělivost a odpálíme něco těžkého na Washington a na Londýn."

"Polsko si zahrává s ohněm. Bylo trojí dělení Polska. To čtvrté bude jejich poslední."

"Rusko nikde nekončí."

"Dejme tomu čas a z Polska nic nezbude. A ani z pobaltských států."

"Zdá se mi, že Litva a Polsko se chovají přiliš drze. Příliš drze. Oni nechápou, že mohou být potlačeny ještě rychleji než Ukrajina."

"Ať kňučí a křičí. Ano, toto jsou bombardéry, které jsou schopné nést jaderné zbraně, ale my nemáme jinou volbu."

"Naše ponorky jsou schopné odpálit více než půl tisíce jaderných hlavic, což zaručí zničení Spojených států i všech členských zemí NATO. To je podle naší zásady, 'Na co je nám svět, když v něm nebude Rusko.'"

Teď byla celá ruská triáda přesunuta do speciálního režimu bojové pohotovosti."

"Přivezeme svou armádu zase na západní hranice. Evropané jsou zbabělci, oni se bojí. Musejí být dobyti strachem a bičem."

"Nemůžeme se zastavit na půl cestě. A nadto, s takovými sankcemi, kdo řekl, že bychom se měli zastavit na hranicích Ukrajiny?"

"Jedná se o scénáři okupace pobaltských zemí."

¨"Rusko je jediná země na světě, schopná proměnit reálně Spojené státy v radioaktivní popel."

Rusko nepřestane. Zaveďte ropné embargo. Je lépe zaplatit penězi než životy.

 

Neuvěřitelně silné vystoupení

23. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Boris Cvek  upozorňuje na Facebooku

: “Ještě nikdy jsem neslyšel Daniela Hůle tak rozčíleného (a zdálo se to i moderátoru Janu Pokornému) jako dnes kolem 8:45 v Radiožurnálu, kdy naprosto odsoudil politiku ministerstva sociálních věcí a celé vlády k ubytovávání uprchlíků. Obvinil vládu, že buduje ghetta, žene uprchlíky do ubytoven a zadělává na vážné sociáln problémy na mnoho let dopředu. Obvinil vládu, že zcela ignoruje návrhy založené na datech od sociology Daniela Prokopa. Bylo to opravdu neuvěřitelně silné vystoupení.”

K tomu:

 18574

O mírotvorných totalitářích, kteří chtějí zotročit Ukrajinu

23. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Setkávám se s pro mne neuvěřitelným názorem, že mírová jednání komplikuje „Kyjev“. Kyjev je ovšem město, nikoli osoba. Myslí se tím asi politická reprezentace Ukrajiny. Ti „mírotvorci“, kteří dávají vinu Kyjevu, si představují, že prezident Zelenskij a vláda Ukrajiny jsou něco jako Putin nebo Kaddáfí a mohou bez ohledu na lid své země uzavřít s Ruskem dohodu.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18556

Čtvrt století s Hitlerem

23. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Putin se stal Hitlerem už tehdy, když srovnal se zemí Groznyj, když byly ničeny čečenské školy, nemocnice a porodnice, když ruští vojáci vraždili obyvatele čečenských vesnic, upozorňuje moskevský komentátor Vadim Zajdman.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18453

Tisková zpráva:

Pomáhej Ukrajině - platforma shromáždila téměř 30 000 nabídek pomoci a 400 pomáhajících organizací

23. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Na centrální platformě Pomáhej Ukrajině ( www.pomahejukrajine.cz ) je již 29 432 nabídek pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny. K nabídkám má plný přístup 951 administrátorů z 398 organizací. Na část nabídek mohou reagovat i jednotlivci z řad veřejnosti. Platformu spravuje Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR. Cílem je soustředit co nejvíce hmotných i lidských zdrojů na jednom místě a zároveň přispět k jejich snadnému a zodpovědnému využívání. Platformu vyvinula a technicky zajišťuje společnost Contember.

Rozhovor Britských listů 477. Proč je český stát v uprchlické krizi tak neefektivní?

17. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Historik a teolog Richard Vlasák informuje v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem ze Šluknovska, že se tam velmi efektivním způsobem zaktivizovala občanská společnost pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. Jenže tato aktivita nutně potřebuje, aby ji efektivními kroky podpořila současná česká vláda Petra Fialy a osvobodila se od zastaralých ideologických pouček z devadesátých let. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. března 2022.




 18489

Levada Center: Postoj ruských občanů k situaci nejvíce ovlivní propad kurzu rublu

23. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Levada Center uvádí údaje o analýze vztahu mezi makroekonomickými ukazateli - náklady na barel ropy, směnný kurz dolaru, index spotřebitelských cen - a údaje o subjektivním hodnocení socioekonomické situace měřené Centrem Levada. Tento dokument ukazuje, že makroekonomická výkonnost země má silný vliv na veřejné mínění ohledně sklonu k úsporám. 

Rozhovor Britských listů 476. Jedinou možností Ruska jak zvítězit je Ukrajinu úplně zničit

14. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



Vojtěch Boháč ze serveru Voxpot, specializujícího se na přinášení zahraničně-politických analýz českým čtenářům, byl s kolegy donedávna měsíc na Ukrajině. Před začátkem brutální ruské invaze i během ní. Co tam zažil a jak analyzuje, co se stane? O tom s ním hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 15. března 2022.

 18109

Tisková zpráva:

Kampaň Putin100: finanční instituce mají morální povinnost ukončit spolupráci s ruskými energetickými firmami

23. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Desítky organizací z celého světa vyzvaly stovku bank, pojišťoven a investičních fondů, aby přestaly spolupracovat s ruskými energetickými firmami. Právě z prodeje fosilních paliv, tedy ropy, uhlí a plynu, totiž ruský režim do velké míry financuje svou invazi na Ukrajinu. Spalování fosilních paliv navíc výrazně přispívá k prohlubování klimatické krize.

 18573

Ruské síly "do značné míry ustrnuly", tvrdí britské ministerstvo obrany

22. 3. 2022

čas čtení 17 minut

- Ukrajinská armáda oznámila, že jeden ruský voják jí předal svůj tank a dostal za to 10 000 dolarů. Ostatní posádka tanku předtím dezertovala.

- Rusko bombardovalo město  Kramatorsk na východě Ukrajiny.

A použilo tam zakázanou fosforovou munici:



Ruské síly jsou nyní uvnitř obléhaného jižního města Mariupol. Dvě "supersilné bomby" otřásly Mariupolem v úterý, i když probíhaly záchranné práce, uvedly místní úřady. Podle organizace Human Rights Watch je ve městě uvězněno více než 200 000 lidí, přičemž situace je popisována jako "mrazivá pekelná krajina plná mrtvých těl a zničených budov".


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se virtuálně zúčastní summitu NATO  koncem tohoto týdne.

Americké ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že "důrazně odsuzuje" monstrproces proti kritikovi Kremlu Alexeji Navalnému.

- Ruské síly unesly 2389 dětí z Doněcka a Luhanska, konstatuje americké velvyslanectví.
Americké velvyslanectví v Kyjevě s odvoláním na ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že z Ruskem kontrolovaných území Luhanské a Doněcké oblasti bylo "nezákonně odebráno" 2 389 ukrajinských dětí a odvezeno do Ruska.

Rozhovor Britských listů 475. O podstatě Putinova režimu

10. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



S politologem Jaroslavem Bílkem hovoří při příležitosti pokračujícího vraždění na Ukrajině Jan Čulík o podstatě Putinova režimu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. března 2022.

 17954

Extrémy 40C nad normálem: co způsobuje "mimořádné" oteplení v polárních oblastech?

22. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 

Teploty v Antarktidě a Arktidě vědce šokovaly. Jak neobvyklé jsou? Jaké jsou důsledky?


Neobvykle vysoké teploty v Antarktidě i Arktidě v posledních dnech šokovaly vědce, kteří varují, že extrémy budou v důsledku klimatické krize stále častější.

Stanice Concordia vysoko na Antarktické plošině dosáhla v pátek rekordní teploty -11,8 °C, což je o více než 40 °C více, než je sezónní norma. Stanice Vostok zaznamenala teplotu -17,7 °C, čímž překonala svůj rekord o 15 °C.

Zároveň některé stanice v blízkosti severního pólu dosáhly 30 °C nad normál, rekordy byly překonány v Norsku a neobvykle vysoké teploty byly zaznamenány v Grónsku a na ruském souostroví Země Františka Josefa.

Antarktický kontinent jako celek byl v pátek o 4,8 C teplejší v porovnání se základní teplotou mezi lety 1979 a 2000, uvedla agentura Associated Press. Ve stejný den byla Arktida jako celek o 3,3 °C teplejší než průměrná teplota v letech 1979 až 2000.

Rozhovor Britských listů 474. Putinova agrese. Co bude dál?

7. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



Putinova útočná válka na Ukrajině pokračuje neuvěřitelnými zvěrstvy proti civilnímu obyvatelstvu, matkám s dětmi, novinářům a Putinova ekipa stále ještě hrozí jaderným úderem. Co se stane teď a v nejbližší budoucnosti, jak na to reagovat a dokáže to Česká republika. Jan Čulík o tom hovoří s Bohumilem Kartousem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 8. března 2022.

 18568

Cesta do Kyjeva a právní stát v postkomunistické Evropě

22. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


S rozpaky jsem sledoval cestu tří premiérů, Polska, Slovinska a Česka, do Kyjeva. Nejprve mne potěšily zprávy, že premiéři jsou vyslanci Evropské rady, tedy fakticky nejmocnějšího orgánu EU. Jako mise EU by to byla hezká akce, zejména od euroskeptických politiků. Řekl jsem si, že třeba Polsko konečně pochopilo, že jedinou cestou do budoucnosti je přijetí západních norem právního státu a společenského života.

 18569

Zajímavá přednáška

22. 3. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 


V minulých dnech proběhla v pražské Městské knihovně velmi zajímavá přednáška na téma: Akt ve výtvarném umění, v níž se její autor, světově uznávaný český malíř, performer, scénograf, režisér, spisovatel a držitel mnoha prestižních ocenění MgA. Vladimír Kiseljov, představil také jako lektor, zamýšlející se nad vývojem zpodobnění nahé ženy v průběhu 20. až 21. století v dílech takových malířských mistrů, jakými byli G. Klimt, H. Matisse, P. Picasso, A. Modigliani, M. Chagall, E. Schiele či Toyen.


Pane Kiseljove, o malířích je známo, že raději malují než přednášejí. Jaká byla tedy ta vaše prvotní myšlenka, která vás přiměla toto změnit a uspořádat danou přednášku?

Jak jsem se stal starožitníkem

22. 3. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


(povídka sedmá)


Už mi to začalo lézt vážně na nervy. Vlevo komín, vpravo komín, zezadu komín a vepředu se dusím já na vlastní zahradě. Nevím co do toho ty vesničani cpou, ale čudí, jako když zapálíte špatně vysušený velbloudí hovno. Fakt mě to točí. Nemaj rozum – trávěj sami sebe i sebe si navzájem. A já to mám jako sousedskej bonus.

I vyrobil jsem ze zoufalství poutavý letáček a nechal ho namnožit 200x.

 18573

Den šestadvacátý: Vybombardovaný supermarket v Kyjevě, pět mrtvých

21. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

"Pamatuju si konec druhé světové války. Některé oblasti byly okupovány a místní lidi museli žít s Němci, ale tohle...? Bombardování obytných domů, domy hoří, lidi padají a leží mrtví na ulicích a všem je to jedno... Nemohli by naši spojenci pomoci Ukrajině ukončit tuto děsnou válku?"

Děsivá svědectví uprchlíků z Mariupolu:

 17282

Jakékoliv ústupky Putinovi na Ukrajině by znamenaly konec Západu

21. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Sázky na Ukrajině jsou mnohem větší, než si většina lidí uvědomuje. Putinova válka je jen součástí jeho boje proti fundamentálním principům civilizovaných vztahů mezi státy. A to znamená, že každá dohoda, která by přijala některý z jeho požadavků, by znamenala konec Západu a světového řádu, který vytvořil, upozorňuje Alexandr Skobov.

 18564

Ukrajina: Ruská ofenzíva se zasekla. Západ bude muset pomoci s vyhnáním okupantů

21. 3. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

  • Ruská ofenzíva na Ukrajině předčasně kulminovala a téměř na všech směrech se zasekla ještě o týden dříve, než se očekávalo. Jednotky na kyjevském směru dokonce zjevně přecházejí do obrany. 
  • "Funguje" pouze obléhání obklíčeného Mariupolu a ohroženy odříznutím jsou nadále jednotky na Donbasu. 
  • Pokud kolaps ofenzívy ani stávající mezinárodní sankce nedonutí Kreml ke stažení vojsk, bude to muset udělat po důkladné přípravě ukrajinská protiofenzíva podporovaná západními spojenci. 

 18566

Válka proti Ukrajině je jednou z těch věcí, které nemají "druhou stranu", stejně jako znásilnění

21. 3. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Foto: Fabiano Golgo, když redigoval Redhot


Když jsem po Daliboru Balšínkovi (později šéfredaktoru časopisu Týden a deníku  Lidové noviny, dnes je to šéf webu Echo24) zdědil zpravodajský týdeník Redhot, majitel vydavatelství Stratosféra Antonín Herbeck mi řekl, abych z něj udělal něco, co by chtěli číst Češi s kosmopolitním myšlením. Cílovou skupinou byli městští muži do 35 let. Průzkumy nám říkaly, že tato část české společnosti je většinou pravicová.

Časem se však ukázalo, že naši čtenáři jsou také antiestablishmentoví a přejí si hlubší změny v postkomunistické české společnosti. Když došlo k útokům na Spojené státy 11. září 2001, náš časopis překonal v prodeji všechny ostatní zpravodajské týdeníky. Redhot byl jediným tištěným médiem v České republice, které se odvážilo zpochybnit manipulativní propagandu z Bílého domu. A já jsem byl jediným šéfredaktorem z tištěných médií v zemi, který odmítl pozvání k americkému velvyslanci, který se snažil usměrňovat přístup tisku tím, že kolegy krmil typicky širokými, ale umělými americkými úsměvy a spoustou zkorumpovaných pozvání na bezplatné cesty do Spojených států a dalšími výhodami.

 18568

Politika jako prázdný marketing na udržení moci

21. 3. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Jak Janez Janša na pozadí ruské agrese na Ukrajině dusí nezávislost Radiotelevizije Slovenija a proč si Petr Fiala kazí pracně pěstěnou image

  • Na pozadí invaze a násilí ruské armády na Ukrajině vrcholí ve Slovinsku další politická bitva o veřejnoprávní média

  • Kontroverzní pravicově populistický premiér Janša usiluje o udržení své SDS u moci v nadcházejících dubnových volbách a neváhá se politicky přiživovat na obětech ruské agrese

  • Cestu do Kyjeva ve společnosti Petra Fialy a Mateusze Morawieckého využil Janša k připodobnění se k Volodymyru Zelenskému ve snaze posílit svou SDS v předvolební kampani

 18554

Z fronty

21. 3. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut


… na cukr, dolary, palivo, vodu i pečivo

… ke světlu, za mír, pro život

Kremlini

Kremelští propagandisté neustále lžou, řvou a přou, že pokud na Ukrajině, kterou Rusko agresivně a zcela bezdůvodně napadlo, umírají civilisté, děti, ženy, starší lidé a invalidé, tak vinna je Ukrajina a vinen je Západ. A čím více ruský soldát pozabíjí obyvatel Ukrajiny, tím více je vinen někdo jiný. Židovská populace v Evropě dle nacistů německých za nacistického běsnění ostatně také mohla za veškerá válečná i neválečná zvěrstva nacistů. Donutili je k tomu. Dohnali přeci nacisty k válce.

 16578

Jak dokázat popsat tu stále větší potřebnost a zároveň bezmocnost sociální práce v době, která se vymyká z kloubů a šílí?

21. 3. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

"…Již Freud nakonec vyznal, že vlastně nevyléčil jediného svého pacienta, a jeho žák C. G. Jung prohlásil, že pravý psychiatr je ten, který považuje sama sebe za svého prvého pacienta…"

Josef Šafařík, Cestou k poslednímu, str. 585, nakladatelství Atlantis, Brno 1992

Čtenáři BL mi občas píši ( ne, že by jich bylo nějak moc, ale pochlubit se musím), že je na "nenovinářských" článcích, které "drze" píši, zajímá nejvíce osobní vhled a subjektivní poznatky z praxe a každodenní reality sociální práce. Zejména pakliže se mi podaří přesáhnout odborným fachidiotismem a infantilním optimismem nasáklé články o sociální práci tzv. profesionálních psavců v této krizové době. A v té jsme posledních několik let vlastně permanentně.

 18567

Válka podobná Ukrajině: Ve Schrodingerově válce mohou vyhrát obě strany

21. 3. 2022 / Jan Řezáč

čas čtení 3 minuty

 

Historie se opakuje, a nejlepším předobrazem současné invaze supervelmoci proti menšímu státu je u nás málo známý konflikt mezi Vietnamem a Čínou v roce 1979. Podobné je už názvosloví. Místo ruské„speciální vojenské operace“ je válka z roku 1979, kdy zaútočila Čína, nazývaná v Číně „Sebeobranný protiútok proti Vietnamu“. Nejčastěji uváděným důvodem Nejčastěji uváděným důvodem konfliktu útoku Číny proti Vietnamu byla snaha Číny zamezit pokračující vojenské přítomnosti Vietnamu v Kambodži, kde tehdy Vietnamci svrhli režim Rudých Khmerů.

 18556

Podle prokremelských novin zemřelo ve válce téměř 10 000 ruských vojáků

21. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 

- Podle zpráv o dříve nezveřejněných údajích z ministerstva obrany v Moskvě zahynulo ve válce na Ukrajině od ruské invaze před téměř čtyřmi týdny  již téměř 10 000 ruských vojáků.

Prokremelský bulvární deník Komsomolskaja pravda uvedl, že na Ukrajině zahynulo 9 861 ruských vojáků a 16 153 jich bylo zraněno.

Podle odposlouchaných interních informací ruské armády však zahynulo do 18.3. celkem 17 265 ruských vojáků.



Onemocníte covidem v zahraničí? Pojišťovna vám nepomůže

21. 3. 2022

čas čtení 2 minuty


Měli jsme s bráchou od roku 2019 zaplacený lyžařský zájezd v Itálii, píše zdravotní sestra ze Zlína Martina Hvozdenská. Odjeli jsme letos. Čtvrtý den začalo být bráchovi zle, 38,5°. O tři hodiny později já 38°. Druhý den odpoledne jsme měli odjíždět. Voláme delegatce. Tak buď máme jet domů společně se zájezdem, nebo si máme zajistit někoho, kdo pro nás přijede.

Odmítli jsme. Voláme pojišťovnu. Odpolední a noční směna skvělá, opravdu se nám snažili pomoct, poslední SMS od nich v noci, že zajišťují dopravu k lékaři na ošetření, PCR a případnou repatriaci. Že ráno budou vědět víc. Ráno volá jiná paní a vše je jinak. Máme si zavolat záchranku, která nás odveze. V případě covid + nám budou zajišťovat někde ubytování. Covidove hotely prej už nejsou. V případě covid - prej máme jet domů se zajezdem.

Na můj dotaz,že se to nestihne a autobus už bude pryč, tak první mluvila  o tom, že se na to pojištění nevztahuje, jen na covid +, na mě hysterické námitky, že nás přece nenechají z horečkou před špitalem,tak prej kdyby k tomu došlo, tak se nám "budou snažit" repatriaci zajistit. Ale ze bychom museli čekat než přijedou z Čech. Sanitka pro nás  odmítla přijet. Tak prej máme jet taxíkem. Na mou námitku, že jsme v horách a 40 km od města a ani jeden nemluvíme jinak než cesky, ze nevíme do které nemocnice a jak se tam domluvíme, tak prej se nějak domluvíme. A to už bylo poledne.

 Ve 4 odjezd. No..dopadlo to tak, že jsme si dali 2 respiratory na pusu a jeli se zájezdem. V autobuse třetina lidi covidové příznaky. Respirátor jsme měli jen my. Ale po cestě to už bylo všem jasné a lidé si vázali pusu šálami. Jsem neskutečně naštvaná. Fakt jsem si myslela, že po dvou letech pandemie sou nastavené procesy, jak v takových situacích postupovat. A nic. Pojišťovna se na nás vykašlala... Není událost, není problém..

 18560

Blesk.cz: Hyenismus Čechů. Autobusáci se zachovali otřesně

21. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Slovenský pastor Marek Gombar pomáhá v obci Pavlovce nad Uhom ukrajinským Romům, kteří utíkají před válkou. Krizové centrum v obci ani kostel však nejsou určeny k dlouhodobému pobytu, uprchlíci se proto potřebují dostat dál. Zde bohužel mělo dojít k několika nechutným incidentům. Zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko a Nikola, členka spolku Amaria, z.s. informovali Blesk, že dva řidiči autobusu odmítli dojet pro skupinu uprchlíků skládající se převážně z matek a dětí, v momentě, kdy zjistili, že se jedná o Romy. Místo pomoci měli řidiči tyto lidi hrubě urážet. Firma pro niž pracovali si navíc od pastora Gombara nechala zaplatit v přepočtu více než 20 tisíc korun za údajný znečištěný autobus po Romech.Ti ho však neznečistili.

Zdroj ZDE

 18186

Slabost Putinova projektu: Nedává lidem budoucnost

21. 3. 2022

čas čtení 7 minut

Peter Pomerantsev: "Vyřešit problém znamená postavit se psychologickému vlivu, který má Putin na lidi"

V současné době většina Rusů podporuje válku a Putinovy důvody pro ni. Je těžké věřit průzkumům veřejného mínění v diktatuře, kde za vyslovení slova "válka" dostanete 15 let vězení. Navíc je vždycky příjemné schovávat se za propagandu: předstírat, že nevíte, co se děje, to vám umožňuje vyhnout se odpovědnosti a přijímat jakákoli těžká nebo nebezpečná rozhodnutí. Ale i když se tyto kognitivní předsudky, obavy a motivace vyhýbat se realitě hned tak nezmění, v hlavních Putinových propagandistických strategiích už existují slabiny, píše Peter Pomerantsev.

Začněme Putinovým využíváním nostalgie. Jeho posláním vždy bylo "způsobit, aby už Rusko nebylo na kolenou, což je kremelská verze hesla "udělat Ameriku znovu velkou". To nyní dosáhlo vrcholu: v Putinově blábolivém historickém projevu, jímž potvrzoval invazi na Ukrajinu, odvolával se na své poslání obnovit ruské impérium a svou válku zarámoval do vize  druhé světové války 2.0. v níž bojuje  proti (naprosto mytickým) nacistům.

 16740

PPF obchoduje v Rusku dál

21. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Tlak na globální Nestlé je ok, ale "naše" největší česká firma PPF a její Home Credit obchodují v Rusku dál, píše David Ondračka.  A to chápu, že by to byl pro ně finančně velmi tvrdý odchod, ale to pro všechny firmy.

Spotřebitelské bojkoty jdou snadněji na některé firmy, u jiných to jde hůř.

Čokoládu můžete přestat kupovat snadno, u některých služeb to jde hůře.

U nás má PPF třeba Novu, O2 a řadu dalších firem.

 18530

Jak může Ukrajina vyhrát

21. 3. 2022

čas čtení 8 minut

  • Pokud Ukrajina potrvá dalších tisíc let, lidé budou stále říkat "To byla jejich nejlepší hodina". Statečný odpor Ukrajinců ovlivní jejich obraz ve světě po příští generace, tak jako osamělá obrana Británie za Winstona Churchilla, napsal Timothy Garton Ash.

Rusko stanovilo lhůtu pro předání Mariupolu do 5 hodin ráno

21. 3. 2022

čas čtení 14 minut

- Při bombovém útoku v ukrajinském Charkově zahynul 96letý muž, který přežil holocaust v koncentračním táboře, informují německá média.

Boris Romančenko zemřel v pátek poté, co jeho dům zasáhl projektil, uvedla jeho vnučka. Romancenko přežil koncentrační tábory Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora a Bergen-Belsen.

Nadace památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora v dnešním prohlášení uvedla, že je touto zprávou "hluboce zděšena".

Nadace dodala, že Romantschenko vedl "intenzivní kampaň" za připomínku nacistických zločinů a byl viceprezidentem Mezinárodního výboru Buchenwald-Dora.

"Rusové po nás šli. Měli seznam jmen, včetně našich." Děsivé svědectví o útěku posledních novinářů z pekla Mariupolu. S fotografiemi:



- Rusko zakázalo Facebook a Instagram, prohlásilo Metu za "extremistickou organizaci

Ruský soud nařídil společnosti Meta, aby v Rusku okamžitě zastavila   Facebook a Instagram, a to z důvodu "extremistické činnosti".

Odborníci varují: Do energetické chudoby spadnou další tisíce seniorek a seniorů. Je třeba jim zpřístupnit existující pomoc

21. 3. 2022

čas čtení 6 minut

tisková zpráva

Už před letošní zimou žily v Česku v bytové nouzi tisíce starších lidí. Kvůli skokovému navyšování cen energií může počet seniorských domácností s nadměrnými náklady na bydlení stoupnout až na čtvrt milionu. Upozorňují na to zástupci iniciativy Za bydlení a organizace ŽIVOT 90. Vysoké náklady na bydlení může snížit vyřízení příspěvku na bydlení. Ze zhruba 250 tisíc seniorů, kteří na příspěvek mají nárok, jej však pobírá pouze čtvrtina.

Podle Zprávy o vyloučení z bydlení za rok 2021, kterou vydala iniciativa Za bydlení, se v České republice v bytové nouzi nachází více než 5 500 seniorů a seniorek. Ještě zásadnější problém pro seniorské domácnosti však představují nadměrné náklady na bydlení. „Více než 40 procent svých příjmů na bydlení v Česku loni vynakládalo 110 až 150 tisíc seniorských domácností, z toho tři čtvrtiny představovaly domácnosti osamělých seniorek,“ upozorňuje analytik Jan Klusáček z iniciativy Za bydlení. „Pro letošní rok zatím nemáme data, ale počet seniorů s nadměrnými náklady se následkem energetické krize může až zdvojnásobit,“ dodává.

 17023

Tisková zpráva:

Knihovny Ukrajině

21. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Knihovny umí nabídnout kromě tepla, klidu a připojení na internet další kulturní, komunitní i vzdělávací aktivity. Ty budou přibývat i s ohledem, na to, jak se lidé přicházející z Ukrajiny budou v Česku usazovat. Bohužel materiálů nebylo mnoho a jejich nákup je nyní složitý. Proto aktuálně vznikl projekt „Knihovny Ukrajině“, který je rozcestníkem online dostupných a volně využitelných materiálů nejen pro děti. Byl spuštěn na portálu Knihovny.cz jako webová stránka https://ukrajina.knihovny.cz a aktuálně reaguje na to, že Česká republika se stala bezpečným místem pro ty, kteří utíkají před válkou na Ukrajině. Webová stránka zprostředkovává knihovníkům, učitelům, neziskovým organizacím i široké veřejnosti materiály (odkazy na online pohádky, hry, kvízy, omalovánky nebo pro výuku češtiny), jež jsou volně využitelné pro všechny ukrajinské uprchlíky. Nabídka se bude dále rozšiřovat na základě tipů od veřejnosti a zapojit se může kdokoliv. Pomocnou ruku podala Městská knihovna ze Lvova.

 17044

Válka na Ukrajině Rusko zásadním způsobem promění

21. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • V posledních dvou stoletích bylo Rusko fundamentálně proměněno všemi válkami, jichž se zúčastnilo. A je třeba očekávat, že se totéž stane i po válce na Ukrajině - tím spíše, že v mnoha ohledech ji Rusko zřejmě prohraje, píše kazašský politolog Burchan Nurmuchamedov.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23145