Rusko stanovilo lhůtu pro předání Mariupolu do 5 hodin ráno

21. 3. 2022

čas čtení 14 minut
- Při bombovém útoku v ukrajinském Charkově zahynul 96letý muž, který přežil holocaust v koncentračním táboře, informují německá média.

Boris Romančenko zemřel v pátek poté, co jeho dům zasáhl projektil, uvedla jeho vnučka. Romancenko přežil koncentrační tábory Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora a Bergen-Belsen.

Nadace památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora v dnešním prohlášení uvedla, že je touto zprávou "hluboce zděšena".

Nadace dodala, že Romantschenko vedl "intenzivní kampaň" za připomínku nacistických zločinů a byl viceprezidentem Mezinárodního výboru Buchenwald-Dora.

"Rusové po nás šli. Měli seznam jmen, včetně našich." Děsivé svědectví o útěku posledních novinářů z pekla Mariupolu. S fotografiemi:



- Rusko zakázalo Facebook a Instagram, prohlásilo Metu za "extremistickou organizaci

Ruský soud nařídil společnosti Meta, aby v Rusku okamžitě zastavila   Facebook a Instagram, a to z důvodu "extremistické činnosti".




- Ministři EU se sešli, aby projednali další ruské sankce, jednají o dalších sankcích proti Rusku, ale vládnou neshody. 
Pobaltské státy a Polsko vyzývají k uvalení ropného embarga, zatímco Německo a další země naléhají na opatrnější přístup.


Ukrajina  návrh, aby se Mariupol vzdal,  rychle odmítla a místopředsedkyně vlády Iryna Vereščuková zdůraznila že o kapitulaci "nemůže být řeč". "Místo ztrácení času osmi stránkami dopisů stačí otevřít [humanitární] koridor," řekla listu Ukrajinska pravda.

- Dohodnuto osm humanitárních koridorů z Ukrajiny

Bylo dohodnuto osm humanitárních koridorů, kterými mohou lidé v pondělí opustit ukrajinská města, nikoli však z bojujícího Mariupolu, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.
Podle ní snahy dostat se do Mariupolu s humanitárními dodávkami nadále selhávají.

- Rakety zasáhly vojenský výcvikový prostor v severozápadním městě Rivne

Objevily se zprávy, že gubernátor Rivenské oblasti Vitalij Koval ve videozprávě uvedl, že ruské síly zasáhly dvěma raketami vojenské cvičiště ve městě. Zatím nejsou k dispozici žádné informace o obětech ani škodách. Město Rivne se nachází 300 km západně od Kyjeva.

- Podle nejnovějších informací britského obranného zpravodajství bude Rusko v příštích týdnech pravděpodobně nadále upřednostňovat obklíčení Kyjeva uprostřed těžkých bojů severně od města. Přestože tvrdý ukrajinský odpor zastavil postup ruských sil, které zůstávají přibližně 25 km od města, dobytí Kyjeva zůstává hlavním vojenským cílem, uvádí se v denním zpravodajství. 

- Ruská verze Facebooku Vkontaktě byla údajně hackersky napadena. Uživatelé obdrželi z oficiálního účtu této sociální sítě informace o vraždění na Ukrajině.





- Válka mezi Ukrajinou a Ruskem, dvěma největšími světovými producenty plodin, by mohla vést k potravinové krizi "globálního" rozsahu, uvedl v pondělí v Bruselu před zasedáním EU o zemědělství francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie.

Pozdě v noci bylo ostřelováno nákupní centrum v Kyjevě a záchranáři stále bojují s požárem ve čtvrti Podilskyi v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. Ukrajinská státní záchranná služba v aktualizaci na svém oficiálním účtu na Telegramu uvedla, že ve 22.48 hodin obdržela telefonát, že vypukl požár v několika domech a patrech nákupního centra. Podle novináře agentury Agence France-Presse bylo při výbuchu zabito nejméně šest lidí.

Únik čpavku v chemickém závodě v severovýchodním ukrajinském městě Sumy zasahuje oblast v okruhu 2,5 km od místa úniku, uvedl dnes brzy ráno starosta města. "V důsledku ostřelování ruským nepřítelem byla poškozena nádrž s čpavkem o kapacitě 50 tun," uvedl Dmytro Žyvyckyj v aktualizaci zveřejněné na svém oficiálním Telegramu a dodal, že únik byl poprvé nahlášen ve 4.30 místního času a obyvatelstvo Sumů není ohroženo.

- Americký prezident Joe Biden v pátek odcestuje do Polska, kde bude jednat o mezinárodním úsilí na podporu Ukrajiny a "uvalení tvrdých a bezprecedentních nákladů na Rusko" za jeho invazi, uvedl Bílý dům. Jednání budou následovat po Bidenových schůzkách v belgickém Bruselu se spojenci z NATO, vedoucími představiteli skupiny G7 a vedoucími představiteli Evropské unie.

- Čínský velvyslanec v USA v rozhovoru pro CBS popřel, že by Čína posílala zbraně a munici na podporu ruské války na Ukrajině a že Peking "udělá vše pro deeskalaci krize". Qin Gang uvedl, že zprávy o tom, že Peking může poskytnout Rusku vojenskou pomoc, jsou "dezinformace" a Čína posílá humanitární pomoc na pomoc lidem postiženým konfliktem.

Čínské ministerstvo zahraničí přislíbilo prostřednictvím Čínského červeného kříže další humanitární pomoc Ukrajině ve výši 10 milionů jüanů (1,2 milionu Kč).
Tento příslib následuje po předchozích příslibech pomoci Ukrajině, včetně jednoho ve výši 5 milionů jüanů (600 000 liber) ze začátku tohoto měsíce.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl další důrazný televizní projev

Zelenskyj se vysmál ruským jednotkám a řekl, že vojáci byli vysláni na "vojenské cvičení", avšak octli se na ukrajinském území.

"Všichni to říkají, když jsou zajati," dodal.

Již 25 dní ruské jednotky hledají a nemohou najít "nacisty", které si vymysleli a před kterými údajně chtějí chránit naše lidi. Hledají a nemohou najít Ukrajince, kteří by je alespoň v některém městě nebo v některé vesnici našeho státu přivítali květinami.

A co je nejdůležitější, ruští vojáci nemohou najít cestu domů. Proto jim naši vojáci pomáhají najít cestu k Božímu soudu.

K Božímu soudu, na kterém, jak jsem přesvědčen, je čeká jediný trest pro všechny: věčný sklep. Navždy pod bombami, navždy bez jídla, vody a topení. Za všechno, co provedli proti našim lidem, obyčejným Ukrajincům. Proti civilistům."

- Rusko oznámilo, že stanovilo lhůtu pro kapitulaci Mariupolu na 5 hodin ráno moskevského času 



"Složte zbraně," uvedl generálplukovník Michail Mizincev, ředitel ruského Národního centra pro řízení obrany, na brífinku ministerstva obrany. "Vznikla strašná humanitární katastrofa," řekl Mizincev. "Všem, kteří složí zbraně, je zaručen bezpečný odchod z Mariupolu."  Mizincev na nedělním brífinku uvedl, že zítra od 10 hodin moskevského času budou otevřeny humanitární koridory ve východním i západním směru od Mariupolu.

"Mariupolské úřady mají nyní možnost se rozhodnout a přejít na stranu lidu, jinak je čeká vojenský tribunál, který je jen málo, co si zaslouží  za své strašné zločiny, které ruská strana velmi pečlivě dokumentuje," řekl. Mizincev bez důkazů tvrdil, že prý ukrajinské jednotky vraždí civilní obyvatelstvo. Město však zničila a civilisty tam vraždí ruská armáda.

- "Ruské jednotky  nás přišly vyhladit, zabít," řekl Volodymr Zelenskij v nedělním rozhovoru pro CNN. Dialog je podle něho je jediným východiskem z tohoto konfliktu.

"Myslím, že jsme to jen my dva, já a Putin, kdo se na tom může dohodnout," řekl v rozhovoru s Fareedem Zakariou ze CNN. "Pokud tyto pokusy selžou, znamenalo by to, že se jedná o třetí světovou válku."

Zelenskij však řekl, že není ochoten akceptovat Putinův tlak na uznání Doněcka a Luganska na východě Ukrajiny jako nezávislých entit. "Nelze jen tak požadovat po Ukrajině, aby uznala některá území jako nezávislé republiky," řekl.

"Tyto kompromisy jsou prostě špatné," dodal. "Musíme přijít s modelem, v němž Ukrajina neztratí svou suverenitu, svou územní celistvost."


- Fotbalista David Beckham předal svůj účet na Instagramu ukrajinské lékařce v Charkově

David Beckham předal kontrolu nad svým účtem na Instagramu ukrajinském lékařce působícímu ve městě Charkov.

Po celou neděli byly Instagram bývalého fotbalisty zaplaven videi a fotografiemi sledujícími dětskou anestezioložku a vedoucí oblastního perinatologického centra Irynu během pracovního dne uprostřed ruských útoků.

Iryna ukázala Beckhamovým 71,5 milionům sledujících stísněný sklep, kam byly během prvního dne ruské invaze evakuovány všechny těhotné ženy a čerstvé matky. Zveřejnila fotografie novorozenců na jednotce intenzivní péče, kde jsou odkázáni na kyslíkové generátory darované Unicefem. V jednom klipu natočila mladou matku Janu, jak drží svého syna Mychaila, který se narodil s dýchacími problémy a jehož rodinný dům byl zničen.

Iryna uvedla, že nyní pracuje "24 hodin denně, 7 dní v týdnu" a že: "Pravděpodobně riskujeme své životy, ale vůbec o tom nepřemýšlíme. Svou práci milujeme."

Dodala: "Lékaři a zdravotní sestry tady, máme starosti, pláčeme, ale nikdo z nás se nevzdá."

Beckham, který je od roku 2005 velvyslancem Unicefu, vyzval své příznivce, aby přispěli charitě, která na Ukrajině pracuje na zajištění přístupu rodin k čisté vodě a potravinám, dodává do porodnic zdravotnický materiál a zajišťuje pokračování služeb ochrany dětí.

"Díky vašim darům pomáhají novorozencům přežít v otřesných podmínkách kyslíkové generátory," uvedl.

Charkov, druhé největší ukrajinské město, je již tři týdny neustálým terčem ruského ostřelování.


- O zoufalé situaci v Mariupolu píše tisková kancelář AP:


Ve vlaku panovalo stejné horko jako úzkost. Ukrajinci, kteří přežili jedno z nejbrutálnějších obléhání v novodobé historii, prožívali poslední minuty cesty do relativního bezpečí.

Někteří měli u sebe jen to, co měli po ruce, když využili šance uniknout z přístavu Mariupol uprostřed neutuchajícího ruského bombardování. Někteří utekli tak rychle, že příbuzní, kteří byli stále ve vyhladovělém, mrazivém ukrajinském městě u Azovského moře, si nejsou vědomi, že odešli.

"Město už neexistuje," řekla Marina Galla. Plakala ve dveřích přeplněného vlakového kupé, které přijíždělo do západoukrajinského Lvova.

Úlevu z toho, že se zbavila týdnů hrozeb a strádání, že viděla mrtvoly na ulicích a pila roztátý sníh, protože nebyla voda, rozdrtil smutek, když pomyslela na členy rodiny, kteří tu zůstali.

"Nic o nich nevím," řekla. "Moje matka, babička, dědeček a otec. Ani nevědí, že jsme odešli."

Když viděla její slzy, její třináctiletý syn ji znovu a znovu líbal a nabízel jí útěchu.

Podle mariupolských úřadů uprchlo za poslední týden téměř 10 % ze 430 000 obyvatel města. Riskovali své životy v konvojích ven.

Pro Gallu jsou vzpomínky příliš čerstvé. Tři týdny žila se svým synem ve sklepě mariupolského Paláce kultury, akde se ukrývala před neustálým ruským ostřelováním, a poté, co obzor zčernal kouřem, se přestěhovala do podzemí.

"Neměli jsme vodu, světlo, plyn, absolutně žádné spojení," řekla. Jídlo si vařili venku  na dvoře na ohni, kde pálili dřevo, i když byli pod palbou.

I když nakonec utekli z Mariupolu s cílem dostat se k vlakům směřujícím na západ do bezpečí, ruští vojáci na kontrolních stanovištích jimnavrhovali: měli by jít raději do Ruskem okupovaného města Melitopol nebo na Ruskem anektovaný Krymský poloostrov.

Je to návrh, který obyvatelé odmítlůi poté, co Rusové ve středu bombardovali mariupolské divadlo, kde se ukrývaly děti a další osoby, a poté, co úřady v neděli uvedly, že v Mariupolu byla bombardována umělecká škola, v níž se nacházely stovky lidí.

Během nedělní cesty vlakem se přeživší několik hodin dělili o své zážitky se spolucestujícími. Dokonce i obyvatelé jiných ukrajinských měst, která byla poničena nebo obsazena Rusy, vnímají Mariupol jako samostatný horor.

Jedna obyvatelka Melitopolu, Jelena Sovčuková, sdílela vlakové kupé s rodinou z Mariupolu. Podle jejích slov jim kupovala jídlo. Neměli nic, jen malou tašku.

"Všichni odtamtud jsou v hlubokém šoku," řekla Sovčjuková.

Vzpomněla si, že na silnici viděla konvoje z obleženého města. "Je poznat, že jde o mariupolské auto," řekla. "Nemají žádná skla v oknech."

S hlubokým opovržením Sovčjuková uvedla, že ruští vojáci uprostřed takové devastace stále vyzývají Ukrajince, aby přišli do Ruska.

Mariupolská městská rada uvádí že v uplynulém týdnu bylo do Ruska proti své vůli odvlečeno několik tisíc obyvatel. V neděli Ruskem podporovaní separatisté na východě Ukrajiny řekli, že od 5. března bylo z Mariupolu "evakuováno" 2 973 lidí, z toho 541 za posledních 24 hodin.



 

0
Vytisknout
6238

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2022