Ruská pozemní operace v Ukrajině se nedaří, Rusko však dále bombarduje civilní oblasti

17. 3. 2022

čas čtení 19 minut
- Zelenskij byl nominován na Nobelovu cenu míru:

- Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová prohlásila, že administrativa prezidenta Joea Bidena neviděla "žádné důkazy" o tom, že by Rusko zmírňovalo svou agresi na Ukrajině.


- Antony Blinken konstatoval, že souhlasí s výrokem  Joea Bidena, že je Putin válečný zločinec.

"Záměrné útoky na civilisty jsou válečným zločinem. Považuji za obtížné dojít k závěru, že Rusové postupují jinak," řekl Blinken.

Jako příklad uvedl ruské letecké bombardování, při kterém byla mezi četnými civilními cíli napadena nemocnice, lidé čekající ve frontě na chleba a nejnovější zvěrstvo, kdy se záchranáři stále snaží pomoci lidem dostat se z trosek divadla v Mariupolu, kde se jich ukrývaly stovky.

Blinken uvedl, že tyto agrese "se připojují k dlouhé řadě útoků na civilní místa na Ukrajině" a jsou ozvěnou minulého nemilosrdného zabíjení páchaného ruskými silami v Grozném v Čečensku a v syrském Aleppu, kde "cílem je zlomit vůli lidí".

- Americký ministr obrany Lloyd Austin cestou na Slovensko, kde se setkal s ministry ostatních členských zemí NATO, uvedl, že jednání Ruska je vyšetřováno v rámci podezření z válečných zločinů.

- Na dnešní akci ke Dni svatého Patrika ve Washingtonu označil Biden Putina za "vražedného diktátora" a "ryzího zločince".



- Jak Rusové už zničili Ukrajinu:

Kvetoucí města proměněná v trosky, domovy zničeny, nemocnice bombardovány.



- Abyste porozuměli, zda je Putin vítán na Ukrajině, podívejte se, jak se Ukrajina loučí s jediným zabitým ukrajinským vojákem:



- Při ruském ostřelování ukrajinské obce Novi Petrivci severně od Kyjeva zemřelo dvouleté dítě a čtyři lidé byli zraněni, uvedla regionální policie.


- Z Mariupolu uprchlo 30 000 lidí, ale více než 350 000 jich zůstává - radnice

Z obléhaného ukrajinského města Mariupol uprchlo asi 30 000 civilistů, uvedly místní úřady.

Mariupolská radnice na Telegramu uvedla, že "asi 30 000 lidí odjelo svými dopravními prostředky", a dodala, že "80 % obytných domů bylo zničeno", informuje agentura AFP.

- Rusko se snaží dosáhnout vojenského pokroku v Kyjevě a jeho okolí, uvedli ve čtvrtek odpoledne západní představitelé, a "je otázkou, zda se Moskva nyní hodlá pokusit o útok na Kyjev, nebo ne".

Odhaduje se, že v bojích dosud zahynulo 7 000 ruských vojáků a 10 % vybavení invazní armády bylo rovněž zničeno, což vyvolává otázky, zda má pozemní armáda vůli pokračovat v boji.



- Británie a další západní země se domnívají, že vyjednávání Ukrajiny s Ruskem jsou stále vážnější, ale zůstává nejasné, zda je Rusko v současné době "v kompromisní náladě"
poté, co Vladimir Putin ve středu večer prohlásil, že je možné, že "pronacistický režim v Kyjevě" mohl "dostat do rukou zbraně hromadného ničení".

- Z divadla v Mariupolu bylo zachráněno 130 lidí - bývalý guvernér

Podle bývalého šéfa Doněcké oblasti Sergej Taruty brání záchranným pracím při hledání přeživších obětí ruského bombardování divadla v obléhaném ukrajinském městě Mariupol naprostý kolaps sociálních služeb ve městě.

V rozhovoru pro ukrajinskou televizi Taruta uvedl, že v době bombardování se v budově nacházelo podle jeho názoru 1300 lidí a 130 se jich dosud podařilo zachránit.

Úřady v Mariupolu uvedly, že zatím není možné odhadnout počet možných obětí útoku.

- Italský ministr kultury Dario Franceschini   uvedl, že italská vláda je připravena obnovit divadlo v Mariupolu.

"Kabinet ... schválil můj návrh nabídnout Ukrajině zdroje a prostředky na co nejrychlejší obnovu. Divadla všech zemí patří celému (lidstvu)," napsal Franceschini na Twitteru.

- Belgická královská rodina oficiálně přijme tři ukrajinské rodiny uprchlíků ze svých královských nemovitostí, potvrdil belgický královský palác.

Tři ukrajinské rodiny bude hostit Royal Trust, subjekt spravující majetek belgické královské rodiny, ve dvou nemovitostech v Bruselu a ve Valonsku.

Další nemovitost v Tervurenu na předměstí Bruselu bude rovněž poskytnuta obci pro kolektivní ubytování ukrajinských uprchlíků.

- Ztráty narůstají i v severoukrajinském městě Černihiv, kde jen ve středu ruské síly zabily 53 lidí, uvedl ve čtvrtek regionální gubernátor Vjačeslav Čaus. "Trpíme těžkými ztrátami - včera bylo zabito 53 občanů," řekl.

- Starosta obléhaného ukrajinského města Melitopol, který byl údajně unesen ruskými silami, byl podle vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře propuštěn výměnou za devět zajatých ruských branců. Ukrajina obvinila Rusko z únosu Ivana Fedorova minulý pátek, přičemž se zdálo, že na záběrech z bezpečnostních kamer je vidět, jak je pochodován po náměstí v centru města, zřejmě obklopen ruskými vojáky.

- Právníci připravují mírovou dohodu mezi Kyjevem a Moskvou, ale průlom závisí na tom, zda Kreml přijme příměří,
uvedl ukrajinský ministr obrany. Oleksij Reznikov, který vede ukrajinskou delegaci při jednáních, uvedl, že technická práce postupuje, ale aby byl možný jakýkoli kompromis, musí Rusko zastavit ostřelování.

- Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu po setkání se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou ve Lvově uvedl, že "máme silnější naději na příměří". Setkání navazuje na včerejší Çavuşoğluovu návštěvu Moskvy, kde prohlásil: "Neztratili jsme víru v diplomacii."

    Západní představitelé však varovali, že v mírových rozhovorech mezi Ukrajinou a Ruskem zůstává "velmi velká propast".


Divadlo v městě Mariupol, dříve a nyní:


- Ukrajinské úřady se stále snaží zjistit osud stovek civilistů, kteří se ukrývali v divadle zničeném ruským náletem v obleženém městě Mariupo.

Činitelé  uvedli, že ruské dělostřelectvo ve čtvrtek zničilo další civilní budovy v jiném frontovém městě.

Určitá naděje se objevila, když jeden z činitelů uvedl, že některým lidem se podařilo útok na divadlo v Mariupolu přežít.

 Fotografie zveřejněná městskou radou Mariupolu ukazuje, že se po úderu ve středu večer zřítila celá část velkého třípatrového divadla. Několik stovek lidí se uchýlilo do suterénu budovy a hledalo bezpečí uprostřed třítýdenního obléhání  tohoto strategického přístavního města v Azovském moři.

Ruské nálety zasáhly také komplex městského bazénu v Mariupolu, kde se ukrývali civilisté včetně žen a dětí.

- Arnold Schwarzenegger vyzval Vladimira Putina, aby "zastavil tuto válku", a řekl ruským vojákům, že jejich životy jsou "obětovány nesmyslné válce, kterou odsuzuje celý svět".

V devítiminutovém videu, které herec a bývalý kalifornský guvernér zveřejnil na svém účtu na Twitteru, nastínil svou historii s Ruskem a řekl, že "síla a srdce ruského lidu" ho vždy inspirovaly.

Částečným účelem videa byla podle něj snaha přiblížit ruským vojákům okolnosti konfliktu.

Ruští vojáci, kteří poslouchají toto vysílání, již znají velkou část pravdy, o které jsem mluvil. Viděli jste to na vlastní oči.
"Toto není válka na obranu Ruska, v níž bojovali vaši dědové nebo pradědové. Je to nelegální válka."

 

 

- Volodymyr Zelenskyj se odvolává na pád berlínské zdi ve snaze přesvědčit německé poslance, aby udělali vše pro zastavení ruské invaze na Ukrajinu.

V projevu k německému parlamentu  ukrajinský prezident vyčetl největší evropské ekonomice, že v minulosti vytrvale trvala na tom, že plynovody Nord Stream 1 a 2 a další obchodní projekty s Ruskem, jsou "čistě ekonomické" a nikoliv politické. Zelenskyj uvedl, že pokusy řešit tuto otázku s Německem se v průběhu let opakovaně setkávaly s odpovědí "ekonomika, ekonomika, ekonomika" a k umožnění útoku přispěly průtahy ve snaze umožnit jeho zemi stát se členem NATO a EU, jakož i nedostatečné ekonomické sankce vůči Rusku před invazí. Zmínil se o "nové zdi" uprostřed Evropy, "mezi svobodou a nesvobodou", kterou obvinil Německo, že ji pomohlo vybudovat tím, že chránilo své obchodní zájmy s Ruskem na úkor izolace Ukrajiny, což ztělesňuje jeho podpora plynovodu Nord Stream 2 přes Baltské moře, od něhož bylo nyní upuštěno.

- Uzbekistán vyzval k diplomatickému řešení konfliktu na Ukrajině a uvedl, že neuzná Moskvou podporované separatisty v samozvaných republikách v Luhansku a Doněcku.

Uzbecký ministr zahraničí Abdulaziz Kamilov řekl parlamentu, že ačkoli chce Uzbekistán udržovat dobré vztahy s Ruskem i Ukrajinou, staví se proti válce. Jeho vyjádření signalizuje dosud nejsilnější protiválečné prohlášení, které přišlo od bývalých sovětských spojenců Ruska.

- Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k "přirozené očistě" od "spodiny a zrádců" uvnitř Ruska, kteří zpochybňují jeho invazi na Ukrajinu.

- Záchranáři tuvádějí, že v troskách mariupolského divadla "jsou lidé, kteří přežili

Záchranáři pátrající v troskách divadla rozbitého ruským náletem v obléhaném ukrajinském městě Mariupol tvrdí, že se domnívají, že tam jsou lidé, kteří středeční večerní útok přežili.


- Americký prezident Joe Biden bude v pátek jednat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o ruské válce proti Ukrajině "a dalších otázkách společného zájmu", uvedl Bílý dům.

Telefonát se uskuteční poté, co američtí představitelé varovali, že Čína se již možná rozhodla poskytnout Rusku hospodářskou a finanční podporu během jeho války proti Ukrajině.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nezměnil svůj postoj, že mezinárodní hranice platné od roku 1991 musí být i nadále uznávány, uvedl prezidentův poradce.

Zelenskyj opakovaně trvá na tom, že Ukrajina nebude dělat kompromisy ohledně svých "teritoriálních zájmů".


- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov hovořil  s poslanci Evropského parlamentu ve výboru pro zahraniční věci a podvýboru pro bezpečnost a obranu o mírových jednáních s Kremlem.

Reznikov uvedl, že na přípravě společných dokumentů se podílejí právníci, ale že jakýkoli průlom bude záviset na tom, zda Rusko přistoupí na úplné příměří. "V první řadě budeme samozřejmě během jednání hovořit o příměří, o humanitárních koridorech, o zajištění evakuace civilního obyvatelstva vodou, potravinami a možná později můžeme podepsat tuto mírovou dohodu. Ale za podmínek ukrajinského lidu bychom nikdy nepřijali žádnou kapitulaci a naše ozbrojené síly jsou připraveny klást odpor. Takže dnes můžeme říci, že jednání jsou víceméně na technické úrovni. A samozřejmě jsou do toho zapojeni právníci, politici a já nebudu zabíhat do dalších podrobností. Ale musím vás ujistit, že zatím není nic, s čím bychom mohli být spokojeni. Ale doufám, že tuto válku ukončíme velmi brzy a samozřejmě tím, že porazíme Kreml."

- Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že svět musí oficiálně uznat, že se Rusko stalo teroristickým státem.

- Kreml prohlásil, že vkládá "kolosální" energii do jednání o možné mírové dohodě s Ukrajinou. "Naše delegace vynakládá kolosální úsilí a projevuje vůči nim větší připravenost než druhá strana," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

- Ve čtvrtek se na mnoha místech Polska zastavily železnice, které postihl rozsáhlý výpadek systému řízení dopravy,
uvedl provozovatel PKP PLK, čímž byl narušen důležitý dopravní prostředek pro uprchlíky prchající z Ukrajiny.

- Ukrajina žádá Japonsko o vysoce kvalitní satelitní snímky, které by jí pomohly odrazit ruské jednotky.

Japonská vláda a soukromé společnosti provozují satelity, které mají schopnost pořizovat detailní snímky ve dne i v noci a přes mraky a jiné překážky v atmosféře.

Japonská vláda pečlivě zváží, zda je poskytování takových údajů Ukrajině politicky přijatelné a zda je povoleno podle současného právního rámce. Japonská armáda konstatuje, že spatřila čtyři velké ruské obojživelné válečné lodě plující v blízkosti jejích ostrovů, které se vydaly na západ, pravděpodobně směrem do Evropy, uvedla agentura Reuters.

- V severoukrajinském městě Černihiv rostou ztráty, jen ve středu ruské síly tam zabily 53 lidí, uvedl ve čtvrtek regionální gubernátor.
 

- Ruský raketový úder v Kyjevě zabil jednoho člověka, hoří obytný dům


Při ranním ruském raketovém útoku v Kyjevě zahynul jeden člověk, informují ukrajinské záchranné služby. Ve čtvrtek v 5.02 hodin ráno obdržely hlášení o požáru obytné budovy v Darnycké čtvrti.

"Po příjezdu záchranáři zjistili, že  bylo zdemolováno 16. a technické patro budovy a 16. patro bylo zapáleno," uvedla agentura v aktualizované zprávě z dnešního rána.

Byla potvrzena smrt jedné osoby a tři osoby byly v důsledku ostřelování a zničení budovy zraněny.


- Ruské vládní webové stránky čelí bezprecedentním kybernetickým útokům a probíhá technické úsilí o filtrování zahraničního webového provozu, citovala ve čtvrtek agentura TASS ruské ministerstvo pro digitální technologie.


Ruské vládní subjekty a státní firmy se staly terčem útoků v souvislosti s událostmi na Ukrajině, v posledních týdnech došlo k výpadkům nebo dočasným problémům s přístupem na internetové stránky Kremlu,   Aeroflotu a banky Sberbank.

Ministerstvo uvedlo, že se snaží přizpůsobit novým podmínkám, protože kybernetické útoky se stupňují.

"Jestliže dříve jejich výkon ve špičkách dosahoval 500 gigabajtů, pak nyní je to 1 terabajt," uvedlo ministerstvo. "To je dvakrát až třikrát větší výkon než u nejzávažnějších incidentů tohoto druhu, které byly zaznamenány dříve."

Vzhledem k tomu, že Rusko je stále více izolováno od globálních finančních systémů a dodavatelských řetězců, navrhla ruská  vláda  řadu opatření na podporu IT sektoru.

Agentura Interfax s odvoláním na návrh vládních dokumentů ve středu pozdě večer uvedla, že ministerstvo pro digitální technologie navrhlo vyčlenit 14 miliard rublů (134,30 milionu USD) na podporu IT firem formou grantů.


- Ruská invaze "do značné míry ustrnula na všech frontách", tvrdí britská rozvědka

Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou nejnovější zpravodajskou zprávu, podle níž se ruská invaze na Ukrajinu "do značné míry zastavila na všech frontách".

Ve zprávě se uvádí:

Ruské síly dosáhly v posledních dnech minimálního pokroku na souši, na moři i ve vzduchu a nadále utrpěly velké ztráty.

Ukrajinský odpor zůstává pevný a dobře koordinovaný. Převážná většina ukrajinského území, včetně všech velkých měst, zůstává v ukrajinských rukou."

- Rusko má dost síly, aby nepřátele v čele se Spojenými státy postavilo do latě, a Moskva zmaří rusofobní spiknutí Západu, jehož cílem je rozbít Rusko, prohlásil ve čtvrtek jeden z nejbližších spojenců prezidenta Vladimira Putina.

Dmitrij Medveděv, který byl v letech 2008-2012 prezidentem a nyní je náměstkem tajemníka ruské bezpečnostní rady, prohlásil, že Spojené státy rozdmýchaly "nechutnou" rusofobii ve snaze dostat Rusko na kolena a pak ho roztrhat.

"Nebude to fungovat - Rusko má sílu, aby všechny naše drzé nepřátele porazilo," řekl Medveděv.

- Podle ukrajinské státní záchranné služby byla v noci na dnešek ruskými raketami zasažena také vzdělávací instituce ve městě Merefa v Charkovské oblasti.



- Ukrajinská armáda rovněž zveřejnila svou ranní operační zprávu, v níž uvádí, že Rusko není schopno řádně provádět  svou pozemní operaci a pokračuje v raketových úderech na ukrajinská města. Oficiální představitelé uvedli, že ruské jednotky podnikají kybernetické útoky a ničí televizní a rozhlasové signály.

-  Exodus uprchlíků prchajících z Ukrajiny pokračuje, většina z nich hledá útočiště v sousedním Polsku. Podle odhadů OSN uprchly z Ukrajiny od ruské invaze 24. února více než tři miliony lidí.

    Komediální satira, v níž se Volodymyr Zelenskyj nečekaně stane ukrajinským prezidentem, bude v USA opět vysílána na Netflixu.


- Mariupolská městská rada zveřejnila snímek městského divadla, na němž je vidět, že při útoku utrpělo velké škody, a uvedla, že počty obětí se potvrzují.
Před divadlem bylo napsáno slovo "děti". Zelenskij řekl, že "naše srdce jsou úderem zlomena", a přirovnal obléhání města k obléhání Leningradu za druhé světové války.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil útok za "další strašlivý válečný zločin" a uvedl, že budova je nyní "zcela zničená".



0
Vytisknout
7510

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022