Ruské síly tento týden dosáhly "minimálního pokroku", tvrdí britská obrana

18. 3. 2022

čas čtení 22 minut
- Putinův páteční "proválečný" tyjátr v Lužnikách byl podvod. Píše reportér BBC:


Tohle je obrázek, který Kreml chce, abyste viděli: tisíce lidí, kteří podporují prezidenta Putina a "speciální vojenskou operaci" na Ukrajině, namačkané na stadionu Lužniki v Moskvě. Dnes jsme se tam vypravili a mluvili s desítkami lidí, kteří se zúčastnili...

Mnozí z nich říkali, že pracují ve veřejném sektoru (např. učitelé ve školách) a že je k účasti přinutili jejich zaměstnavatelé. Jedné skupině učitelů z města nedaleko Moskvy říkala žena, která vypadala, že je z místní správy, co nám mají říkat.

Jeden muž, který pracuje v moskevském metru, nám řekl, že on a další zaměstnanci byli k účasti na shromáždění donuceni. "Chvíli tu budu a pak odejdu... Myslím, že většina lidí tady válku nepodporuje. Já ji nepodporuji," řekl.

Oproti opozičním shromážděním většina lidí nechtěla mluvit, nechat se natáčet ani odpovídat na otázky. Někteří si zakrývali obličej nebo si nasazovali kapuce, když jsme řekli, že jsme novináři. Mnozí vypadali rozpačitě nebo se styděli za to, že tam jsou.

Studenti nám řekli, že dostali možnost volna z přednášek, pokud se zúčastní "koncertu". Někteří z nich ani nevěděli, že akce byla částečně věnována podpoře ruských jednotek na Ukrajině.

Nepochybně se akce zúčastnili i lidé, kteří skutečně podporují prezidenta Putina a "speciální vojenskou operaci na Ukrajině", jak ji Kreml nazývá.

- Totéž  o Lužnikách potvrdili i reportéři britské komerční televize ITV: "Jeden státní zaměstnanec nám řekl: Nahnali sem mě a 1000 dalších kolegů. Řekli nám: Buď tam půjdete, anebo jste propuštění."

Tady jsem vyrostla. Dům mé rodiny tady stál téměř dvě desetiletí. Teď je tato vesnice okupována Rusy, domy jsou vypálené a v ulici, kudy jsem jezdila na bruslích, leží mrtví. Mí tři psi jsou sami doma. Nikdy neodpustím.



Podle OSN je na Ukrajině v současnosti vysídleno 6,5 milionu lidí


OSN v pátek oznámila, že na Ukrajině je v současné době vysídleno šest a půl milionu lidí, což je téměř dvakrát více, než kolik se jich podařilo ze země uprchnout.

Nové číslo, které je nižší než 3,3 milionu uprchlíků, kteří se dostali převážně na území EU, je velkým skokem oproti poslednímu odhadu OSN, který činil 1,85 milionu.

- Ukrajinská pozice se navzdory ruským prohlášením nemění, říká ukrajinský vyjednav

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta a člen vyjednávacího týmu, obvinil ruská prohlášení o mírových jednáních ze snahy "vyvolat napětí v médiích".

"Naše pozice se nemění," uvedl dnes na Twitteru. "Příměří, stažení vojsk a silné bezpečnostní záruky s konkrétními formulacemi."



- Obyvatelé obléhaného ukrajinského města Mariupol se uchýlili k pěšímu útěku, protože oficiální snahy o evakuaci většinou selhaly kvůli pokračujícímu ostřelování ruskými silami, uvedl gubernátor regionu Pavlo Kyrylenko.


V projevu ve státní televizi Kyrylenko uvedl, že v posledních dnech se podařilo opustit město přibližně 35 000 lidem, z nichž mnozí odešli pěšky nebo v konvojích osobních automobilů, píše agentura Reuters.

Cesta z blokovaného Mariupolu začíná tím, že se obyvatelé dostanou ven buď pěšky, nebo vlastními dopravními prostředky.

Některá auta, která opouštěla Mariupol, neměla dostatek paliva, aby se dostala do nejbližších vesnic nebo měst, uvedl.

Téměř nepřetržité ostřelování ruskými silami brání úřadům otevřít humanitární koridory pro dodávky pomoci a potravin do města a pro evakuaci žen, dětí a těch nejpotřebnějších, řekl Kyrylenko.


- Podle ukrajinského média Hromadske ruské síly drží v zajetí ukrajinskou novinářku

Ve svém prohlášení Hromadske uvedlo, že se domnívá, že jejich novinářku Viktorii Roščinu zadržela ruská FSB kolem 15. března.

- Více než 1000 lidí nadále zůstává ve sklepení vybombardovaného divadla v Mariupolu. Nelze je zachránit, protože záchranné čety nefungují a místo je stále bombardováno.

- 45 ukrajinských vojáků bylo v pátek usmrceno na základně v městě Mikolajiv.
 

- Ruská propagandistická státní televize náhle přerušila Putinův projev v Lužnikách hysterickými záběry nacionalistů:
Putinův mluvčí uvedl, že přerušení vysílání Putinova projevu bylo důsledkem "technické chyby v televizi".

Putin po projevu odešel takto, televize to nevysílala:




- Na hlavním náměstí ve Lvově bylo umístěno sto devět prázdných kočárků na památku 109 ukrajinských dětí usmrcených od začátku ruské invaze.

Starosta Lvova Andrij Sadovyj řekl:

Vyzýváme všechny dospělé na celém světě, aby se postavili jako jeden štít na ochranu ukrajinských dětí a dali jim budoucnost.

Vyzvěte vlády ostatních zemí, aby zavřely nebe nad Ukrajinou.


"109 dětí. Od prvního dne totální ruské invaze na Ukrajinu bylo Rusy zabito 109 dětí.

Prázdné kočárky na náměstí Rynok dnes symbolizují životy malých andílků. Ty nyní brání ukrajinské nebe místo rozhodných akcí světa.
"


- Od ruské invaze bylo v Kyjevě zabito 222 lidí, konstatují představitelé města

Podle místních úřadů bylo od ruské invaze na Ukrajinu 24. února v ukrajinském hlavním městě zabito celkem 222 lidí, z toho 60 civilistů a čtyři děti.

Kyjevská městská správa ve svém prohlášení uvedla, že v hlavním městě bylo zraněno dalších 889 lidí, včetně 241 civilistů a 18 dětí.

Kromě toho se v Kyjevě od začátku války narodilo 757 dětí.

- Na stadionu Lužniki v Moskvě se v pátek koná prokremelské shromáždění u příležitosti osmého výročí ruské anexe Krymu.

Státní zaměstnanci jsou přiváženi autobusy. Sledují video s ukrajinskými vlajkami hozenými na zem.

Drtivá většina davů - shromážděných na stadionu Lužniki - je placená. Tento inzerát nabízí 300 rublů. Viděl jsem zprávy o platbách až 1400 RUB. Většina vysokých kremelských představitelů se zřejmě nezúčastní kvůli "obavám z teroristického útoku".

"Mami, proč utíkáme z domova?"
"No to je přece naprosto jasné. Abychom se zadarmo povozili v Polsku tramvají!"



 - Podle představitele agentury OSN pro uprchlíky se počet lidí prchajících před válkou na Ukrajině v posledních dnech zpomalil.

Denní počet překročení hranic z Ukrajiny do Polska, které přijalo nejvíce příchozích, klesl přibližně o polovinu z vrcholné hodnoty kolem 100 000 osob denně, citovala agentura Reuters Matthewa Saltmarshe.

Nicméně více uprchlíků, kteří v posledních dnech přecházejí do Polska, vykazuje známky utrpěného traumatu než ti, kteří utíkali dříve v průběhu krize.

 
Celkově podle agentur OSN od začátku ruské invaze 24. února uprchlo z Ukrajiny 3,27 milionu lidí a další 2 miliony lidí byly vysídleny uvnitř země.


- Kyjev pátek ráno:



- Páteční ruský raketový útok poblíž lvovského letiště vyvolal obavy, že Putin rozšíří válku i na západní Ukrajinu. Rusko prý "utahuje smyčku" kolem jihovýchodního přístavního města Mariupol.

Zařízení na opravu vojenských letadel u lvovského mezinárodního letiště - pouhých 43 kilometrů od polských hranic - bylo v pátek ráno zasaženo dvěma řízenými střelami vypálenými z Černého moře.

Ukrajinští představitelé uvedli, že sestřelili další čtyři rakety odpálené při útoku, který byl v posledních dnech již druhým útokem na zařízení v blízkosti historického města.

Údery vyvolávají hrozbu, že Ukrajina přijde o místo, které bylo dosud relativně bezpečným útočištěm a centrem pro uprchlíky a humanitární pomoc.

Nejméně 35 lidí bylo zabito a 134 zraněno v neděli poté, co se více než 30 ruských řízených střel zaměřilo na vojenské zařízení u Lvova a pouhých 15 kilometrů od polských hranic.

- Představitel Světového potravinového programu (WFP) v pátek uvedl, že se na Ukrajině hroutí potravinové řetězce, část infrastruktury je zničena a mnoho obchodů s potravinami a skladů je nyní prázdných.

Jakob Kern, krizový koordinátor WFP pro ukrajinskou krizi, rovněž vyjádřil znepokojení nad situací v "obklíčených městech", jako je Mariupol, a uvedl, že zásoby docházejí a že jeho konvojům se zatím nepodařilo do města dostat.


- V pátek papež František označil válku za "zvrácené zneužití moci" vedené pro stranické zájmy, které odsoudilo bezbranné lidi k brutálnímu násilí.

Od začátku války papež ve svých odsudcích nepoužívá slovo "Rusko", ale používá výrazy jako "nepřijatelná ozbrojená agrese".

Jeho poslední odsouzení zaznělo v poselství  konferenci katolické církve v Bratislavě.

 

- Ruské síly tento týden dosáhly "minimálního pokroku", tvrdí britská obrana. V nejnovější zprávě britského ministerstva obrany  se uvádí:

"Ruské síly dosáhly tento týden minimálního pokroku. Ukrajinské síly v okolí Kyjeva a Mykolajova nadále maří ruské pokusy o obklíčení měst. Města Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupol zůstávají obklíčena a jsou vystavena silnému ruskému ostřelování.

OSN nyní uvádí, že počet uprchlíků prchajících před konfliktem na Ukrajině již překročil 3,2 milionu. Tento počet bude v důsledku pokračující ruské agrese nadále narůstat."

- Ruský prezident Vladimir Putin v pátečním telefonátu sdělil německému kancléři Olafu Scholzovi, že Kyjev se "pokouší zdržovat mírové rozhovory" s Ruskem, ale že Moskva má stále zájem pokračovat v jednáních.

- Rakety zasáhly lvovský závod na opravu letadel, informuje starosta

Podle starosty města Andrije Sadového zasáhlo několik raket letecký opravárenský závod a zničilo budovu. Útok si nevyžádal žádné oběti. Krátce po šesté hodině ranní byly slyšet nejméně tři výbuchy a po celém městě se rozezněly sirény.

- Podle ukrajinského letectva byl letecký opravárenský závod ve Lvově zasažen řízenými střelami vypálenými ze směru od Černého moře.

Rovněž potvrdilo, že dvě další ruské rakety byly údajně sestřeleny ukrajinskou protiletadlovou obranou dříve, než dosáhly svého cíle.

Letecký opravárenský závod nebyl v době úderu v provozu a zatím nejsou hlášeny žádné oběti, uvedl starosta města Lvov Andrij Sadovyj.

Podle úředníků střely - pravděpodobně zbraně Kh-555 odpálené z těžkých strategických bombardérů - nezasáhly přímo mezinárodní letiště Danyla Haličského ve Lvově, odkud před uzavřením po invazi mohli cestující létat do více než 50 mezinárodních destinací, včetně Madridu, Londýna, Paříže, Milána, Benátek, Katánie a Barcelony. 
- Ukrajinská armáda zveřejnila svou denní operační zprávu k 6. hodině ranní v pátek místního času. Uvádí, že její síly ve čtvrtek zničily 14 ruských vzdušných cílů.

Mezi ně údajně patřilo sedm letadel, jeden vrtulník, tři bezpilotní letouny a tři křídlaté rakety.

"Na některých dočasně okupovaných územích se ruští okupanti snaží vytvořit demonstrativní pozitivní obraz o sobě tím, že civilnímu obyvatelstvu rozdávají potraviny," dodalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Činitelé  rovněž konstatovali, že nízká morálka v ruských jednotkách vedla k "nárůstu počtu případů dezerce a odmítání vojenského personálu" účastnit se války proti Ukrajině.

Dodali, že Rusko přijímá opatření, aby "nahradilo ztráty personálu cizinci", a zároveň se připravuje na možný útok na Kyjev.

- Záchranář zemřel na následky zranění způsobených výbuchem v Charkově

Záchranné složky v současné době pracují na zvládnutí požáru v jednom z největších nákupních center v Charkově, informovaly úřady. Ukrajinská státní záchranná služba uvedla, že ve čtvrtek obdržela telefonát, který hlásil požár obchodních pavilonů a částečně poškozených dvou obytných budov.

V důsledku ostřelování utrpěli dva záchranáři zranění způsobená výbušninou.

Jednoho ze záchranářů se   nepodařilo zachránit a na následky zranění zemřel.


- S tím, jak ruská válka na Ukrajině vstupuje do svého čtvrtého týdne, se vyostřuje informační válka mezi lidmi na obou stranách hranice.
Vojenský nápor nebourá jen obytné budovy a centra ukrajinských měst, ale těžce zkouší i nesčetné rodinné přeshraniční vazby, které přetrvávají desítky let, ba dokonce staletí.

Zatímco lidé na Ukrajině vidí na vlastní oči, co se s jejich zemí děje, lidé v Rusku sledují jen státní televizi , a když ti, kteří se na Ukrajině  krčí v bunkrech, posílají videa a zprávy o své těžké situaci, mnozí (ale ne všichni) příjemci je odmítají jako fake news.
 




- Na policejní stanici v Moskvě se začátkem tohoto měsíce podařilo jedné protiválečné demonstrantce nahrát , jak ji policie bije. 

"Místo studia?" ptá se studentky policista na nahrávce, kterou zveřejnila na internetu.

Když neodpověděla, udeřili ji.

"Budete mít trochu modřiny. Vstaňte a zkuste si vzpomenout."

Pak ji udeřili znovu.

Další studentka, osmnáctiletá Anastasia, v rozhovoru pro Guardian popsala, že jí po zatčení několik hodin vyhrožovali, protože vyšla do ulic a skandovala "Ne válce".

"Řekli mi, že mě zbijí a že nás hodí bezdomovcům, že nás znásilní," řekla. Dodala, že nebyla zbita, ale že policisté začali být násilní vůči ostatním aktivistům, když odmítli spolupracovat. "Myslím, že by řekli cokoli, aby mě přiměli podepsat [soudní příkaz] ... jen aby se s námi nemuseli zabývat."


- Gubernátor ukrajinské východní Luhanské oblasti uvedl, že časté a rozsáhlé ostřelování ruskými silami brání bezpečné evakuaci civilistů z měst a vesnic na frontové linii.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu, kterou nazývá "speciální vojenskou operací" s cílem odzbrojit a "denacifikovat" svého jižního souseda, demokratickou zemi se 44 miliony obyvatel, popírá, že by se zaměřovalo na civilisty.

Luhanský gubernátor Serhij Gajdaj uvedl, že od začátku války, která podle něj zcela zničila některé obytné oblasti, bylo v regionu zabito 59 civilistů.

"Neexistuje jediná obec, která by nebyla pod palbou," řekl v celostátní televizi a jako konkrétní ohniska jmenoval města Severodoněck, Rubizhne a Popasna.


- Televizi  RT byla ve Spojeném království odebrána vysílací licence. Regulační úřad Ofcom s okamžitou platností zrušil vysílací licenci pro Kremlem podporovanou televizi RT ve Velké Británii.

Reglační úřad uvedl, že držitel licence RT, ANO TV Novosti, není "způsobilý a řádný" držitel licence. Probíhá 29 vyšetřování "řádné nestrannosti" jeho programů.

- Americký prezident Joe Biden označil Vladimira Putina během projevu ke Dni svatého Patrika za "vražedného diktátora" a "ryzího zločince".


- Biden bude v pátek v 9 hodin východního času (1300 GMT) hovořit se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, aby s ním projednal ruskou válku proti Ukrajině "a další otázky společného zájmu", uvedl Bílý dům.

- Mezitím se ve čtvrtek sešel jeden z představitelů čínského ministerstva zahraničí s ruským velvyslancem v Číně, aby si vyměnili názory na bilaterální vztahy, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

- Světová zdravotnická organizace uvedla, že dosud ověřila 43 útoků na zdravotnictví, při nichž bylo na Ukrajině zabito 12 lidí a 34 zraněno, včetně zdravotnických pracovníků. Během čtvrtečního vystoupení na zasedání Rady bezpečnosti OSN agentura uvedla, že válka má "ničivé důsledky pro zdraví ukrajinského obyvatelstva; důsledky, které se budou projevovat ještě několik let nebo desetiletí".

- Podle analytiků britského obranného zpravodajství je Rusko nuceno odklonit "velké množství" vojáků k obraně svých zásobovacích linií, místo aby pokračovalo v útocích na Ukrajině. Nejnovější zpráva britského ministerstva obrany uvádí, že nadále sužují ruské jednotky logistické problémy .

- Ruská redaktorka, která ve zpravodajství státní televize protestovala proti invazi Moskvy na Ukrajinu, prohlásila, že dává výpověď, ale nepřijímá nabídku Francie na azyl, a sama sebe označila za "vlastenku".
  
- Podle ukrajinské státní pohraniční služby se od zahájení ruské invaze vrátilo více než 320 000 ukrajinských občanů, aby pomohli své zemi v boji.

- Kanada nabídne Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí dočasné povolení k pobytu v Kanadě až na tři roky.

- Australská vláda uvalila sankce na dva ruské oligarchy, kteří mají v zemi majetek, a rovněž uvalila sankce na ruské ministerstvo financí a dalších 11 bank a vládních organizací.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to uvedl ve svém posledním projevu: "Okupanti si mysleli, že jedou na Ukrajinu, kterou už viděli v letech 2014-2015, kterou zkorumpovali a nebáli se jí, ale my jsme teď jiní."

- Ze sklepa divadla zasaženého ruským náletem v obléhaném jihoukrajinském městě Mariupol bylo dosud zachráněno asi 130 lidí, uvedli představitelé. Pod divadlem, které bylo určeno jako úkryt pro vysídlené civilisty, se ve středu, kdy bylo zasaženo, ukrývaly stovky lidí.

-  Mezitím z města Mariupol dosud uprchlo asi 30 000 civilistů, uvedly místní úřady. Mariupolská radnice uvedla, že "80 % obytných domů bylo zničeno" a asi 350 000 obyvatel se v Mariupolu ukrývá v krytech a sklepích.

- Více než 20 lidí zahynulo a 25 bylo zraněno, když ruský nálet ve čtvrtek zničil školu a komunitní centrum v Merefě poblíž severovýchodního ukrajinského města Charkov, uvedly místní úřady.

- Starosta obléhaného ukrajinského města Melitopol, který byl údajně unesen ruskými silami, byl podle vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře propuštěn výměnou za devět zajatých ruských branců.

- Rusko prohlásilo, že během pátečního zasedání Rady bezpečnosti OSN vznese obvinění, že Spojené státy mají na Ukrajině laboratoře na výrobu biologických zbraní, přičemž tato tvrzení jsou podle Washingtonu dezinformací a součástí potenciální "operace pod falešnou vlajkou" ze strany Moskvy.

- Právníci připravují mírovou dohodu mezi Kyjevem a Moskvou, ale průlom závisí na tom, zda Kreml přijme příměří, uvedl ukrajinský ministr obrany.

- Spojené království, USA, Francie, Albánie, Irsko a Norsko obvinily Rusko z válečných zločinů, Paříž tvrdí, že Vladimir Putin zájem o vyjednání mírové dohody pouze předstírá.

- Pentagon údajně vyhodnotil, že Putin se může uchýlit k hrozbám použití jaderných zbraní, protože sankce a neúspěchy v terénu "pomalu oslabují ruskou konvenční sílu". "Rusko bude pravděpodobně stále více spoléhat na své jaderné odstrašení, aby dalo signál Západu a promítlo sílu do svého vnitřního i vnějšího publika," uvedl podle agentury Bloomberg generálporučík Scott Berrier, ředitel Agentury obranného zpravodajství, v novém 67stránkovém shrnutí globálních hrozeb.

2
Vytisknout
7026

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022