Členské země EU prodávaly zbraně Rusku - navzdory embargu

18. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Rusko pokračovalo v nákupech zbraní v EU přinejmenším do roku 2020, třebaže se na ně od roku 2014 vztahovalo embargo. 

Podle veřejně dostupných údajů analyzovaným organizací Investigate Europe členské státy EU exportovaly vojenskou techniku nehledě na trvající embargo. Část těchto zbraní může být v současnosti používána proti Ukrajině.

Podle údajů oficiální Pracovní skupiny Rady pro export konvenčních zbraní (COARM) analyzovaných Investigate Europe mezi lety 2015-2020 nejméně 10 členských zemí EU exportovalo zbraně do Ruska - a to v celkové ceně 346 milionů eur.

Francie, Německo, Itálie, Rakousko, Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Finsko, Slovensko a Španělsko v různých objemech prodaly Rusku "vojenskou techniku", včetně raket, bomb, torpéd, děl a raketometů, prostředky pozemní přepravy a plavidla.

Porušily tím embargo EU zakazující prodej zbraní Rusku od července 2014.

Rozhodnutí o zavedení embarga následovalo po anexi Krymu a vyhlášení separatistických republik v Donbasu. Nicméně jak ukazují oficiální data, i po zavedení embarga vývoz zbraní pokračoval.

Zejména Francie prodala Rusku vojenskou techniku za 152 milionů eur. Tato částka dělá z Francie lídra ilegálního exportu zbraní do Ruska s podílem 44 %.

Hned za ní se umístilo Německo s vývozem v hodnotě 121,8 milionů eur. To představuje 35 % podíl na celkovém ilegálním exportu ve sledovaném období. Šlo hlavně o ledoborce, ale také střelné zbraně a výstražná zařízení.

Na třetím místě je Itálie s celkovým vývozem zbraní v hodnotě 22,5 milionu eur.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6504

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022