NYT: Proč Arnold Schwarzenegger natočil emocionální video pro Rusko, ve kterém Putinovi vzkazuje: "Ukončete tu válku"

18. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

V emotivním videu, které bylo ve čtvrtek zveřejněno na sociálních sítích, Arnold Schwarzenegger vyvrací ruské dezinformace o válce na Ukrajině a vzkazuje prezidentu  Putinovi: "Vy jste tuto válku zahájil. Vy tuto válku vedete. Vy tuto válku můžete ukončit."

Prohlášení s podtitulky v ruštině je  adresováno přímo obyvatelům Ruska, kde má  Schwarzenegger již dlouho obrovskou popularitu jako mezinárodní celebrita i jako politik. Jako guvernér Kalifornie vedl  obchodní misi do Ruska.

Schwarzeneggerův účet  na Twitteru patřil v době zveřejnění videozáznamu mezi pouhých 22 účtů, které sleduje Vladimír Putin.

 
"Mluvím k vám dnes proto, že se ve světě dějí věci, které jsou vám zatajovány, hrozné věci, o kterých byste měli vědět,"sděluje Schwarzenegger ohledně ruské propagandy.

"Ukrajina tuto válku nezačala," dodal. "Nezačali ji ani nacionalisté nebo nacisté. Tuto válku začali ti, kdo jsou u moci v Kremlu. Není to válka ruského lidu."

Jen na Twitteru bylo toto video do východu slunce v Kalifornii, kde ho pan Schwarzenegger v úterý natočil ve svém domě, zhlédnuto téměř dvoumilionkrát.

Schwarzeneggerovy účty  na sociálních sítích sleduje téměř 61 milionů lidí, uvedl jeho mluvčí Daniel Ketchell, podle něhož prohlášení napsali Schwarzenegger a jeho komunikační tým a fakta ověřil podplukovník ve výslužbě Alexander Vindman.

Plukovník Vindman, bývalý špičkový expert na Ukrajinu v Radě národní bezpečnosti, byl významným svědkem v prvním procesu s bývalým prezidentem Donaldem J. Trumpem, který svědčil o telefonátu, v němž Trump požádal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o pomoc při vyšetřování jeho politických oponentů.


Ketchell uvedl, že video bylo natočeno bez vědomí nebo zapojení administrativy prezidenta Bidena, který se obrátil na  vlivné osoby na sociálních sítích s žádostí o pomoc v boji proti dezinformacím.

"Vycházelo to z Arnoldova srdce, ne od vlády," řekl Ketchell.

Stejně jako mnoho dalších vysoce postavených osobností vyjádřil i pan Schwarzenegger bezprostředně po ruském útoku zpočátku soucit a solidaritu s ukrajinským lidem, ale jinak se zdržel rozsáhlejších komentářů k situaci. Jak se situace zhoršovala, uvedl Ketchell, byla tato celebrita na sociálních sítích zaplavena žádostmi, zejména z Evropy, aby využila své platformy.

Řekl, že válka doléhá i na Arnolda Schwarzeneggera osobně. Bývalý guvernér, který se narodil v Rakousku, se ve videu odvolává na traumatické válečné zážitky svého otce, který za druhé světové války bojoval v nacistické armádě při útoku na Leningrad.

Koncem minulého týdne se Schwarzenegger po rozhovorech s řadou přátel a poradců podle Ketchella rozhodl pronést podobný projev, jaký zveřejnil loni a v němž odsoudil snahy americké pravice zvrátit prezidentské volby v roce 2020. Toto video bylo zhlédnuto více než sedmdesátmilionkrát. 

Ve svých výrocích o Ukrajině, které byly rovněž zveřejněny na Telegramu, kanmá mnoho Rusů stále přístup, Schwarzenegger označil invazi za "nezákonnou válku" a "lidskou katastrofu". Ruským vojákům vzkázal že "vaše životy, vaše končetiny, vaše budoucnost jsou obětovány nesmyslné válce, kterou odsuzuje celý svět".

Zdroj ZDE
 

1
Vytisknout
6330

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022