Přispějte Nesehnutým na pomoc Ukrajině

19. 3. 2022

čas čtení 3 minuty


DARUJI PRO UKRAJINU - prosíme, přispějte, píše Milan Štefane

Díky vlně solidarity i spolupráci s dalšími pomáhajícími organizacemi již mohla naše pomoc dorazit k desítkám až stovkám lidí i organizací v Ukrajině, píše Milan Štefanec z Nesehnutých. To je o to důležitější, že čím déle konflikt trvá, tím horší jsou právě i dopady na civilní obyvatelstvo.

Naše pomoc nabývá na důležitosti bohužel i proto, že přicházejí první zprávy o únosech či vraždách občansky aktivních lidí. Ruské jednotky ve snaze zlomit odpor a demoralizovat ukrajinskou společnost unáší i zabíjí představitele samospráv jako jsou starostové či jejich spolupracovníci*ce, stejné zprávy v posledních dnech přicházejí také o nezávislých novinářích*kách či občanských aktivistech*kách.

 

Dovolte mi však s Vámi sdílet i zprávy radostnější. Již v minulém týdnu jsem psal o zásilce pomoci pro partnerskou ekologickou organizaci. Ta již začátkem minulého týdne v pořádku dorazila do Kirovohradské oblasti. Aktuálně chystáme další zásilky nejen tam, ale také do těžce zkoušených oblastí jižní Ukrajiny.

 

Na Mezinárodní den žen se nám podařilo ze Lvova evakuovat 48 žen a dětí z etnika Krymských Tatarů. Krymští Tataři jsou ruským režimem zvláště ohroženi z etnických i politických důvodů. Mnohé z žen neprchají poprvé, již v minulých letech musely utíkat z Krymu či Donbasu. A právě teď Vám píšu z autobusu, na cestě od polské hranice, odkud vezeme další z nich.

Podporu také zajišťujeme řadě nezávislých novinářek*ů. Díky pomoci organizace Frontline Defenders první z nich obdržely*i terminály Starlink pro satelitní připojení k internetu. Díky tomu budou moci zůstat ve spojení se světem i v případě, že ruské jednotky naruší telefonní či internetové sítě.

Ve Lvově náš spolupracovník zřizuje kanceláře a ubytování pro lidskoprávní organizace i novinářky*e, kteří ze svých původních působišť musely*i uprchnout. Ve Lvově tak mohou dál pokračovat ve své práci.

Pokud Vám na budoucnosti ukrajinské občanské společnosti záleží, zvažte prosím podporu formou pravidelného daru Je více než zřejmé, že naše pomoc nebude krátkodobá. Bude to běh na dlouhou trať. Pomozte nám tuto pomoc udržet i v následujících týdnech a měsících. I menší obnos, poukazovaný pravidelně se počítá. K záchraně jednoho člověka mohou stačit i stokoruny.

 
DARUJI PRO UKRAJINU

 

 

Ještě než se s Vámi rozloučím, dovolte mi ještě jednu prosbu. Pomozte povědomí o naší sbírce šířit k dalším lidem. Nemusíte dělat nic náročného. Řekněte o sbírce jednomu či dvěma kamarádům*kám a poproste je o totéž. I takto malá pomoc znásobí naše úsilí o to, aby občanská společnost v Ukrajině neupadla v zapomnění.

Díky, že jste s námi.

Se srdečným pozdravem,

0
Vytisknout
4870

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022