Sladkovodní nádrže uvolňují více skleníkových plynů, než se myslelo

2. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Nová studie publikovaná v časopise Global Biogeochemical Cycles ukazuje, že emise skleníkových plynů ze sladkovodních nádrží připadající na jednotku plochy jsou zhruba o 29 % vyšší, než tvrdily předchozí studie. Lze však podniknout praktická opatření, která pomáhají snížit dopad takových emisí.

Velká část nárůstu emisí pochází z dříve nezapočteného procesu, při němž metan prochází přehradou a přitom probublává.

Výzkumníci zjistili, že světové vodní nádrže celkem ročně vyprodukují metan, oxid uhličitý a další skleníkové plyny v množství zhruba ekvivalentním 1,07 gigatuny oxidu uhličitého.

I když jde o relativně nižší množství ve srovnání s více než 36 gigatunami z fosilních paliv a dalších průmyslových zdrojů, jde přesto o větší množství skleníkových plynů, než ročně vyprodukuje celé Německo.

Další novinkou je započtení skleníkových plynů uvolňujících se ze sedimentů. Rozkládající se rostlinná hmota na dně vede ke vzniku metanu v měřítku srovnatelném s rýžovými poli nebo pálením biomasy.

Uvolňování metanu představuje zhruba 40 % všech emisí skleníkových plynů uvolňovaných z vodních nádrží. To představuje výrazné zvýšení oproti předchozím předpokladům.

Největší množství emisí z nádrží se vyskytuje v tropech a subtropech. Zhruba 83 % emisí metanu z vody se uvolňuje v tropických klimatických zónách.

Je do jisté míry možno snížit emise tím, že voda z nádrží bude odebírána blízko hladiny, kde již obsah metanu není tak vysoký, oproti vodě v hloubce, v němž se plyn často akumuluje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5704

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021