Evropský soudní dvůr odmítl žalobu Maďarska, která se pokoušela zabránit potrestání Orbánovy vlády

4. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Evropský soudní dvůr odmítl pokus Maďarska zvrátit hlasování europoslanců, kteří v roce 2018 poprvé v historii Evropské unie schválili proces, který by mohl skončit odebráním hlasovacích práv Maďarsku v Evropské unii.

Rezoluce Evropského parlamentu z roku 2018 vyjádřila znepokojení nad likvidací nezávislého soudnictví v Maďarsku, nad tím, jak funguje maďarská ústava, a nad útoky maďarského státu proti svobodě shromažďování, náboženství a proti svobodě slova.

Maďarská vláda, v jejímž čele stojí populistický autoritář Viktor Orbán - jehož minulý týden kontroverzně v Downing Street přijal jiný populista, Boris Johnson, i když se těsně předtím veřejně vyjádřil, že Orbánova islamofobie je nepřijatelná - argumentovala u Evropského soudního dvora, že evropský parlament spáchal "obrovský podvod", protože prý nevzal při tomto hlasování v úvahu ty, kdož se hlasování zdrželi.

Drtivou většinou tehdy Evropský parlament schválil tzv. "jadernou alternativu" článku 7 smluv EU, která může vést k suspendování určitých práv plynoucích z členství v EU. Aktivace tohoto článku vyžaduje dvoutřetinovou většinu poslanců. Při hlasování rezoluci schválilo 448 europoslanců, 197 bylo proti a 48 se zdrželo hlasování.

Ve čtvrtek rozhodl Evropský soudní dvůr, že parlament provedl správné procedury a že hlasy poslanců, kteří se zdrželi hlasování, nemusejí být počítány do dvoutřetinové většiny.

Maďarsko a Polsko jsou dosud jedinými členskými zeměmi EU, které protestují proti proceduře podle článku 7.

Nicméně je nepravděpodobné, že by Budapešť či Varšava přišly v EU o svá hlasovací práva. Takové rozhodnutí totiž musí schválit 26 ze všech 27 členských zemí a Maďarsko a Polsko si navzájem přislíbily, že se budou podporovat.

Evropská unie letos proto schválila nový mechanismus, který dovoluje Evropské komisi suspendovat financování z rozpočtu EU pro ty státy, které porušují základní demokratické hodnoty.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6340

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021