Jak chránit ptáky před větrnými turbínami

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Mohla by neuvěřitelně jednoduchá změna radikálně snížit počet mrtvých ptáků kolem větrných turbín? Norští vědci předložili devítiletou studii, při níž pomalovali turbíny sytě černou barvou a sledovali 70 % pokles ztrát mezi ptáky, informuje Caroline Delbertová.


Ve studii se výzkumníci zaměřili na pasivní vizuální znamení, která jsou letícími ptáky snadno rozeznatelná a zapamatovatelná. Vysvětlují:

"Testovali jsme hypotézu, že nátěr by zvýšil viditelnost lopatek a že by to snížilo počet obětí na místě, ve větrné elektrárně Smøla v Norsku, s využitím přístupu předtím a potom a s výzkumem počtu obětí."

Pokud by všechny lopatky turbíny byly natřeny načerno, rotující zařízení by stále ještě nebylo pro ptáky dobře rozeznatelné. Takže v dané studii vědci navázali na předchozí zjištění a na každé turbíně namalovali načerno pouze jednu lopatku rotoru.

Elektrárna Smøla provozuje 68 turbín. "Mezi 1. a 8. srpnem 2013 byla jedna ze tří lopatek natřena načerno u čtyř z 2,1 MW turbín, u nichž byly v minulosti nalezeny kostry ptáků," vysvětlují autoři. Ty vědci hledali s pomocí speciálně vycvičených psů,

Pravidelné výzkumy na celé elektrárně mezi lety 2006-2016 zjistily 464 ptačích koster. Po namalování jednoho rotorového listu počet mrtvých ptáků ročně klesl v průměru o 71,9 %, ve srovnání s kontrolními turbínami.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5685

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2020