Minulá neštěstí kolem vakcín ukazují, proč by bylo "kolosálně hloupé" zrychlovat jejich vývoj

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Experti na vakcíny varují americkou federální vládu před uspěcháním koronavirové vakcíny předtím, než testy prokáží, že je bezpečná a účinná. Dekády historie ukazují, že tito lidé mají pravdu, napsala Jen Christensenová.


V dubnu 1955 vláda oznámila první vakcínu proti obrně, která měla chránit děti. Během několika dní laboratoře vyrobily tisíce dávek vakcíny. Dávky jedné společnosti, Cutter Labs, omylem obsahovaly živý virus obrny a způsobily nákazu.

Očkováno bylo přes 200 000 dětí, ale během pár dnů musela vláda program zrušit. "Čtyřicet tisíc dětí dostalo obrnu. Někteří slabší, několik set trpělo paralýzou a asi deset zemřelo," říká doktor pediatrie Howard Markel, profesor a ředitel Centra pro dějiny medicíny na michiganské univerzitě. Vláda přerušila program vakcinace, dokud nezjistila, co se stalo špatně.

Nicméně ani posílený dohled neobjevil další problém s vakcínou proti obrně.

Mezi lety 1955-1963 bylo zhruba 10-30 % dávek vakcín proti obrně kontaminováno polyomavirem SV40, protože vakcínu vyráběli v tělech makaků rhesus z Indie - a mezi nimi se "opičí" SV40 rychle rozšířil. Vědci se chybně domnívali, že virus zničí formaldehydem. Tak se dostal do těl milonů Američanů.

V roce 1976 vědci předpověděli pandemii nového kmene chřipky zvaného prasečí chřipka. Nikdy k ní nedošlo, ale vláda spustila program, v němž bylo za sedm měsíců naočkováno 40 milionů lidí. Později byla tato kampaň spojena s neurologickou poruchou nazvanou Guillainův_Barreův syndrom, která vzniká po infekci, nebo vzácně po očkování živou vakcínou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7887

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020