Odvrácená strana čínské zemědělské reformy

7. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Za ambiciózním plánem přeměn čínského zemědělství se skrývají bezdomovectví, bída a nestabilní zemědělské trhy, upozorňuje Michael Standaert.


Oficiální obrázky vyprávějí krásnou pohádku. Čínský lídr Si Ťin-pching navštěvuje rybí farmy, rýžová pole a vinice v Ning-sia, prochází poli s liliemi v Šan-si a prohlíží si pěstování hub a plísní v Ša-an-si.

Starostlivě aranžované snímky mají vytvořit dojem ohledně jeho nejnovější politiky revitalizace venkova. Utraceny budou miliardy dolarů, které by měly zvýšit prosperitu, zlepšit ekologickou situaci a integrovat venkov s rozvojem čínských měst, za nimiž zaostává.

Úvodní fáze zahájená v roce 2018 má vyvrcholit v roce 2022. Existují plány modernizace zemědělského sektoru k roku 2035 a plné transformace venkova k roku 2050. Cílem je dosáhnout toho, aby zemědělské oblasti více připomínaly průmyslové hospodaření v USA. A skutečně existuje potřeba transformovat venkov, pokud by se to udělalo správně.

V praxi ovšem vypadá postup transformace poněkud méně naaranžovaně.

V Šan-tungu tisíce vesničanů musely od března opustit své zdemolované domovy. Místní úřady pochopily, že dostaly zelenou ke stržení vesnic a zpracovaly plány na likvidaci až 8 000 venkovských sídel, přičemž obyvatelé budou přestěhováni do měst.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6282

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2020