Myš, která (arogantně) řvala: Ideologicky posedlý Johnson se rozhodl zrušit už podepsanou dohodu o odchodu Británie z EU

7. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Aktualizace: Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, vyjádřil obavy nad plánem Borise Johnsona nedodržet schválenou a podepsanou dohodu o odchodu Británie z EU. Zdůraznil, že plná realizace této uzavřené a schválené mezinárodní dohody je životně důležitá pro to, aby nevznikla pevná hranice na irském ostrově. To je podmínkou míru of ukončení severoirského konfliktu i podmínkou pro jednotnou a koherentní ekonomiku na celém ostrově a také pro respekt vůči jednotnému evropskému trhu. "Všechno, co bylo podepsáno, musí být respektováno," řekl Barnier ve francouzském rozhlase. "Vyžadujeme, docela jednoduše a klidně, a do samého konce, aby politické závazky v textu, které Boris Johnson schválil, byly právně zahrnuty v této dohodě," řekl Barnier. ZDE 

Porušení jakýchkoliv podmínek právní dohody Británie z EU o odchodu Británie z EU by posílilo argumentaci pro rozpad Spojeného království, varovala Skotská nacionální strana. Nedodržení uzavřené dohody hrozí kolapsem rozhovorů o obchodní dohodě mezi EU a Británií a to by způsobilo trtvalé škody skotské ekonomice a skotské zaměstnanosti uprostřed pandemie. Ian Blackford, šéf poslaneckého klubu SNP v Dolní sněmovně zdůraznil: "Vyhrožováním, že nesplní povinnosti Británie vyplývající z mezinárodní dohody a vnucením katastrofického brexitu bez dohody na Skotsko proti naší vůli dokazuje pan premiér, že mu nelze důvěřovat a podtrhuje to nutnost, aby se Skotsko stalo nezávislou zemí." ZDE  

* * *

Potrhlý a nekompetentní londýnský "premiér" Boris Johnson připravuje nový zákon, který zruší už uzavřenou právní dohodu mezi Británií a EU o odchodu Británie s EU, týkající se zvláštního uspořádání pro Severní Irsko, které v loni podepsané právně platné dohodě Johnson v podstatě přenechal Evropské unii. Existoval totiž neřešitelný problém: Obnova hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou jako hranice mezi Británií a EU, hranice, která desítky let neexistovala, by znamenala obnovení severoirského terorismu. Právě proto se loni Johnson dohodl s tehdejším premiérem Irské republiky Leo Varadakarem, že hranice mezi Británií a EU budou v Irském moři a že Severní Irsko v podstatě zůstane součástí jednotného evropského trhu. Znamená to, že se Johnson zavázal, že zboží vyvážené z hlavního britského ostrova do Severního Irska a obráceně bude muset procházet celní prohlídkou. Tuto dohodu chce nyní Johnson zrušit.

Podle deníku Financial Times, který tuto informaci zveřejnil jako první, chce Johnsonova vláda provést tyto změny při plném vědomí, že tím poruší uzavřenou mezinárodní dohodu. ZDE

 

Zároveň také hrozí, že Evropská unie musí s Británií uzavřít dohodu o obchodní výměně po brexitu do 15. října, jinak Británie rozhovory s EU zruší a vypadne z EU k 31. prosinci bez jakékoliv dohody.

Idiocie a arogantní pocit výlučnosti brexitérů kolem Johnsona jsou neuvěřitelné. Je to asi, jako kdyby Johnson vyhrožoval Evropské unii vydíráním: Když neuděláte všechno, co já chci, useknu si obě ruce i nohy.

Očekává se, že tyto změny, navrhované Johnsonem povedou k ukončení jakýchkoliv dalších jednání s Evropskou unií.

Labouristická strana varovala, že Johnson vyhrožuje, že "zruší Británií už uzavřenou právní dohodu. Je to nesmírně nebezpečné: na Británii jako právně nespolehlivého partnera by od nynějška pohlíželi obchodní partneři a spojenci po celém světě."

Informaci odsoudil irský ministr zahraničí Simon Coveney, který pomohl vyjednat původní dohodu o brexitu. Ten varoval, že jakákoliv změna by byla "velmi nemoudrá":


Johnson chce vůči Evropské unii zaujmout agresivní postoj. Londýn prý podle něho "půjde sám dál vlastní cestou" a přijme, že dohody s EU není možné dosáhnout. Johnson dodal, že vypadnutí z EU bez dohody by byl "dobrý výsledek".

Tento týden varovali britští dopravci a kamionisté, že londýnská vláda absolutně není připravena na nová celní opatření, platná od 1. ledna 2021, a že po Novém roce 2021 dojde k naprosté katastrofě.

Minulý týden upozornil Thomas Sampson, profesor na London School of Economics, že vypadnutí Británie z EU bez dohody způsobí horší hospodářský šok než Covid a povede k úpadku objemu britské výroby o 3,3 biliony liber (99 bilionů Kč).

Vedoucí představitelé zemí Evropské unie řeší plán na oživení svých ekonomik, postižených koronavirovou krizí, zahraničněpolitické krize v Bělorusku a ve východním Středomoří a nemají čas ani chuť se znovu zabývat brexitem.

Britský vyjednavač David Frost o víkendu uvedl, že se Británie "nebojí odejít od vyjednávacího stolu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8014

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2020