Probuzení pro Londýn: Zrušte kontroverzní zákon, nebo bude Británie terčem sankcí

10. 9. 2020

čas čtení 3 minuty
Slovák z EU si pozval Brity na kobereček

Evropská unie dala Borisi Johnsonovi tři týdny na to, aby zrušil své plány porušit mezinárodní právo, nebo bude Británie čelit finančním či obchodním sankcím. Právníci Evropské unie rozhodli, že Británie už porušila dohodu o odchodu z EU tím, že předložila svůj zákon o vnitřním britském trhu. Ten zákon navrhuje porušit ustanovení o obchodu mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem, které má zůstat v jednotném evropském trhu.

 
V drsném prohlášení po setkání v Londýně se zástupcem britské vlády, brexitérem a maniakem  Michaelem Govem, konstatoval viceprezident Evropské komise Maroš Šefčovič, že Británie se musí pokusit znovu získat důvěru Bruselu. Varoval, že hrozí kolaps nynějších rozhovorů o budoucí obchodní a bezpečnostní dohodě Británie s EU a právní válka s Evropskou unií.

"Evropská unie nepřijímá argument, že cílem navrhovaného zákona o vnitřním britském trhu je ochránit Dohodu z Velkého pátku [která ukončila v devadesátých letech severoirské násilí a byla pevně integrována do členství Británie v EU]. Evropská unie je toho názoru, že tento návrh zákona naopak Dohodu z Velkého pátku ohrožuje," konstatovala Evropská komise v prohlášení.

V prohlášení se praví, že Šefčovič sdělil Goveovi, "naprosto jasně", že britská vláda "musí tato opatření z návrhu zákona v co nejkratší době a v každém případě do konce měsíce stáhnout".

Šefčovič zdůraznil, že zveřejněním tohoto zákonného nárhu Británie vážně poškodila důvěru mezi Evropskou unií a Británií. "Je nyní na britské vládě, zda tuto důvěru obnoví."

Slovenský politik "upozornil britskou vládu, že dohoda o odchodu Británie z EU obsahuje celou řadu mechanismů a právních prostředků obsažených v textu, které nebude Evropská unie váhat použít", praví se v prohlášení.

Podle názoru právníků EU Johnsonova vláda už porušila podmínky dohody o brexitu tím, že podnikla první kroky s cílem schválit nový zákon, který by negoval klíčové částí loňské dohody o brexitu.

"Už tím, že předložila tento návrh zákona, porušila britská vláda povinnost jednat v dobré víře, která je obsažena v dohodě o brexitu (článek 5), protože tento návrh zákona ohrožuje dosažení cílů dohody o brexitu," píší právníci Evropské komise.

Evropská komise proto informovala vlády 27 členských zemí EU, že existují přesvědčivé důvody pro to, aby Evropská unie použila nápravných právních prostředků prostřednictvím evropského soudního dvora před ukončením přechodového období platného do 31. prosince, což povede k podstatným pokutám a potenciálním obchodním sankcím.

Michael Gove řekl posléze v televizi, že Johnsonova vláda ten zákon nezruší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nancy Pelosi varovala, že pokud Johnson zmíněný zákon nezruší, nedojde k obchodní dohodě mezi Británií a USA. Spojené státy totiž nemohou dopustit, aby byl ohrožen mír v Severním Irsku. Na to bude dohlížet velká irská komunita v USA, četní kongresmani irského původu i republikáni, kteří se na vyjednání irského míru v devadesátých letech podíleli.



0
Vytisknout
8956

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2020