Průběžné zpravodajství

Británie zaznamenala náhlý rekordní nárůst koronavirových infekcí

7. 9. 2020

čas čtení 6 minut
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 6.9.  bylo v ČR registrováno  28 156 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 411 případů.   V nemocnici je nyní  204 osob a  celkem zemřelo 436 osob.   Číslo R  v ČR je 1,3. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.   


- Hlavním důvodem, proč Američané nenosí roušky, je, že "je naše právo jako Američanů je nenosit," zjistil průzkum veřejného mínění. Důvodem, proč až 20 procent Američanů stále nenosí roušky, je "americký individualismus", uvádí výzkumná organizce Brookings. Čtyřicet procent Američanů trvdí, že "nenosí roušky, protože je to mé právo jako Američana je nenosit." Celkem 64 procent Američanů zastává názor, že jejich právo nenosit roušku je důležitější než riziko, že sami onemocní, nebo nakazí druhé lidi.

- Pět učitelů ve škole v anglickém hrabství Suffolk bylo nakaženo koronavirem. Škola v Haverhillu byla uzavřena. Rodiče v městě Middlesborough byli také varování, že je infekce ve třech tamějších školách. V Cardiffu bylo posláno do karantény 30 žáků ve škole Usgol Bro Edern. K nákazám dochází poté, co se anglické děti vrátily do školy před týdnem.

- Čelný francouzský epidemiolog Antoine Fontenet varuje, že pokud počet nákaz ve Francii dál poroste tak, jak roste nyní, v několika regionech bude v prosinci Francie čelit "kritické situaci".

 

- Asi 300 lidí, kteří se účastnili v jednom dělnickém klubu na severovýchodě Anglie charitativního fotbalového zápasu, bylo požádáno, aby odešli do karantény. 28 přítomných totiž bylo testováno pozitivně na koronavirus.

- Farmaceutická firma AstraZeneca začala vyrábět prvních 30 milionů dávek vakcíny, kterou vyvinula Oxfordská univerzita, podle zakázky britské vlády. Vakcína ale nebyla schválena k užívání a probíhají její testy v Británii, v Brazílii a v Jihoafrické republice. Nicméně její tvůrci konstatují, že zřejmě "bude k dispozici dost klinických dat, aby byla vakcína předložena regulačním úřadům pro schválení ještě letos". Vakcína používá virus ze šimpanzů, který obsahuje genetický kód ostnů koronaviru. Vědci doufají, že vyvolá silnou imunitní reakci.

- Letecká společnost Emirates z Dubaje oznámila, že vrátila svým zákazníkům peníze za nerealizované lety v hodnotě 1,4 miliardy dolarů. Je to další katastrofa leteckého průmyslu.

Globální počet nákaz je dosáhl v pondělí 26 932 176 případů, globální počet mrtvých je 878 298.

- Rusko v pondělí zaznamenalo dalších 5185 nákaz, celkem má Rusko 1 030 690 nákaz, je to čtvrtý největší počet nákaz na světě. Za posledních 24 hodin v Rusku zemřelo další 51 lidí, celkem Rusko registruje 17 871 úmrtí na koronavirus.

- Indie předstihla Brazílii a stala se druhou nejpostiženější zemí po USA. Indie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordní počet nákaz, 90 632. Inde má nyní 4 204 613 registrovaných nákaz, je na druhém místě za USA, které mají 6 276 365 potvrzených nákaz. Brazílie má 4 137 521 potvrzených nákaz.

- Británie v neděli zaznamenala masivní nárůst koronavirových infekcí uprostřed obav, že vláda přestala epidemii zvládat, a to právě v době, kdy se lidé mají navracet do práce a univerzity mají zahájit školní rok. V neděli bylo testováno v Británii pozitivně téměř 3000 lidí, je to nárůst za posledních 24 hodin o 50 procent a nejvyšší denní nárůst od května. Podobně jako v jiných zemích, které zrušily karanténu, většina nových nákaz je u mladších lidí, kteří typicky mají lehčí průběh infekce než lidé starší padesáti let. Počet lidí končících v nemocnici zatím neroste, ale přijímání lidí do nemocnic má od počátku nákazy zpoždění asi o čtrnáct dní. V Británii bylo v neděli zaznamenáno 2988 nových nákaz. Zároveň roste znepokojení, že testovací střediska počet případů nezvládají. Mnoho lidí, kteří v posledních dnech požadovali testy, bylo posláno na "bizarní místa" ve vzdálenosti až 160 km, protože jejich místní testovací centra byla zahlcená. ZDE 

- Proč je počet mrtvých nyní o hodně menší než na jaře? Nikdo si není jist, ale částečně je to dáno tím, že nynější nakažení jsou mladší a že dodržují sociální distancování. Více než dvě třetiny nově nakažených Angličanů je mladších než 40. Riziko úmrtí na koronavirus se zdvojnásobuje s každými šesti lety věku. Podle výzkumu z Oxfordu nakažení pacienti nyní v nemocnicích umírají čtyřikrát méně častěji než v dubnu. Lékaři použivají nové, neinvazivní ventilátory, zvládání infekce v nemocnicích se zlepšilo a nemocných je méně, takže se jim lékaři mohou více věnovat. Steroidy dexametazon a hydrocortizon také snižují počet úmrtí, protože uklidňují reakci imunitního systému organismu. Není pravda, že by se koronavirus měnil a stával se méně či více nebezpečným. ZDE


- Brazílie zaznamenala dalších 14 521 potvrzených nákaz za posledních 24 hodin, celkem je v Brazílii nakaženo 4,14 milionů osob. Za poslední den zemřelo v Brazílii dalších 447 lidí, celkem v Brazílii zemřelo 126 650 osob.

- Případy koronaviru rostou ve 22 z 50 amerických států.

- Více než 200 zaměstnanců OSN bylo nakaženo Covidem-19 v Sýrii. Humanitární pracovníci a lékaři uvádějí, že skutečné počet je daleko vyšší.

- Téměř polovina Řeků (44 procent) odmítne se nechat očkovat proti koronaviru, zjistil průzkum. V Brazílii by to bylo 5 procent obyvatelstva, 20 procent Brazilců by se nechalo očkovat proti koronaviru neochotně.

- Francie v neděli zaznamenala 7071 nových nákaz. Je to mírný pokles: v sobotu zaznamenala 8550 novýách nákaz. Tři další lidé zemřeli, celkem ve Francii zemřelo 30 701 osob. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7133

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2020