Boris Johnson: Dohoda o brexitu byla vždycky nesmyslná

8. 9. 2020

čas čtení 2 minuty


Opravdu už všichni všechno zapomněli? Opravdu se všichni už zbláznili, ptá se novinář Otto English.

Boris Johnson se loni před prosincovými volbami vychloubal, že má "naprosto dokonale hotovou" dohodu o odchodu Británie z EU. Teď, jak píše poněkud šílená ultrakonzervativní stoka jménem Daily Telegraph, podle Johnsona "byla tato mezinárodní dohoda vždycky nesmyslná".


Porušení parlamentnem schválené mezinárodní dohody vážně otřese britskou pověstí ve světě. Jestliže je Johnson šmahem ochoten porušit uzavřenou mezinárodní dohodu, jaký má smysl s ním vyjednávat o čemkoliv - je pravpodobné, že cokoliv dohodnutého Johnson okamžitě zase poruší.

Ekonomický komentátor komerční televize ITV Robert Peston, který - velmi sporně - pravidelně naslouchá názorům Johnsonova Rasputina, dalšího šílence, "poradce" Dominica Cummingse, a pak šíří jeho názory bez uvedení zdroje, argumentuje ve svém pondělním sloupku, že Cummings (a pod jeho vlivem Johnson - Cummings je silnější než Johnson!) chce mít možnost obrovským způsobem ze státních prostředků dotovat vybraná průmyslová odvětví, což EU nemůže dovolit, protože by to byla nekalá soutěž. Cummings má představu, že by se Británie měla stát vůdčím pionýrem v oblasti IT, protože země, které jsou technologicky inovátory, jsou schopny ovládat druhé - tak, jak to Británie činila v 19. století během průmyslové revoluce. Potíž je, že nedojde-li mezi Británií a EU k obchodní dohodě a dojde-li mezi nimi ke konfliktu, bude to mít opravdu katastrofální dopad na britskou ekonomiku, už tak vážně oslabenou covidem.

Ovšem Cummings a Johnson mají velikášské představy o slavné budoucnosti Británie jako globální velmoci v oboru IT, poté, co do tohoto odvětví napumpují obrovské státní prostředky. Krach ekonomiky po divokém brexitu prý stojí za tuto chiméru - rozsáhlé státní dotace do IT založí prý budoucí obrovskou prosperitu Británie - tvrdí podle Cummingse Robert Peston.


Právní experti varují, že Británii může za porušení mezinárodní dohody tvrdě potrestat Evropský soudní dvůr. ZDE    Britští podnikatelé varují, že divoký brexit bez obchodní dohody s EU by byl katastrofou. Už v důsledku nynějšího zmateného chování Borise Johnsona začala klesat libra, její propad by znamenal zvýšení cen zboží v obchodech, totéž způsobí zavedení cel a Británie je naprosto nepřipravena uprostřed nynější koronavirové krize na zvládnutí divokého brexitu na hranicích. ZDE  

0
Vytisknout
8011

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020