Bělorusko: Opoziční politička Maria Kolesnikova byla unesena z ulice v Minsku

8. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Běloruská opoziční aktivistka Maria Kolesnikova roztrhala svůj cestovní pas, aby nemohla být deportována z Běloruska. Poté, co byla v pondělí s dalšími dvěma opozičními kolegy unesena na ulici v Minsku, byli tito tři aktivisté odvezeni na hranici s Ukrajinou a dorazili tam ve čtyři hodiny ráno. Kolesnikova odmítla překročit hranici a roztrhala svůj cestovní pas. Náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko napsal na Facebooku, že Kolesnikova "úspěšně zabránila své násilné deportaci z její rodné země."

Aktivisté, kteří byli vezeni s ni, Anton Rodněnkov a Ivan Kravcov - jsou zřejmě na Ukrajině. Oficiální běloruská tisková kancelář Belta uvádí, že Kolesnikovou vyhodili z auta, které dále přejelo bez ní ukrajinskou hranici. Prý ji zatkly běloruské pohraniční stráže, ale činitelé nepotvrdili, co se na hranici stalo a není jasné, kde Kolesnikova je.

"Kolesnikova nebyla zadržena. Nemohu říci konkrétně, kde je, ale zadržena nebyla, řekl Anton Bychokovskij, mluvčí běloruské pohraniční stráže. Německo a Británie požadují odpovědi ohledně Kolesnikové od běloruských úřadů. ZDE 

* * *

Neidentifikovaní maskovaní muži unesli v pondělí Mariu Kolesnikovou, čelnou běloruskou opoziční političku, z ulice v centru Minsku a odvezli ji v neoznačené dodávce. Kolesnikova byla unesena nedlouho po desáté hodině dopoledne na ulici nedaleko minského národního muzea. Tři další členové opoziční koordinační rady také zmizeli. Jde zřejmě o pokus úřadů zlikvidovat protestní hnutí.

 

Ruská tisková kancelář Interfax citovala policii v Minsku, která tvrdí, že Kolesnikovou nezatkla. Zmizel také její tiskový mluvčí.

Představitelé opozice usuzují, že čelné opoziční politiky unesla běloruská tajná policie a pokusí se je donutit k odchodu ze země. V zemi ale vládne skepse, zda se těmito mafiánskými praktikami podaří Lukašenkovi protesty neutralizovat. "Jsou spontánní. Iniciativa vzniká od obyčejných lidí v Minsku a po celém Bělorusku. Lidé se spojují ve svých místních komunitách. Zahajují své vlastní chaty na Telegramu a domlouvají se, kde budou demonstrovat příště," uvedl jeden novinář z Minsku. Dodal: "Únis Mariy ty protesty nezastaví. Naopak tím protesty posílí."

Vysocí opoziční aktivisté obvinili Evropskou unii, že na Lukašenkovo brutální potlačování pokojných demonstrantů nereaguje. Andrej Sannikov, který proti Lukašenkovi kandidoval ve volbách v roce 2010, zdůraznil, že je nutně zapotřebí sankcío.

Kolesniková, flétnistka a učitelka hudby, se dostala do politiky prostřednictvím kapaně pro jiného opozičního politika, bývalého bankéře Viktora Babaryka, který se pokusil kandidovat proti Lukašenkovi, ale byl uvězněn a bylo mu zabráněno kandidovat. Kolesnikova a další členové Babarykovy kampaně oznámili koncem srpna založení nové politické strany jménem Společně.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
8581

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020