Vietnam a Japonsko po odchodu Abeho udrží své strategické vztahy

7. 9. 2020

čas čtení 3 minuty
Coby nejdéle úřadující japonský premiér za sebou odcházející Šinzo Abe zanechává velkolepý diplomatický odkaz, přičemž jedním z nejvýraznějších rysů je navázání strategických vztahů s Vietnamem. Jeho odstoupení tedy nese sebou řadu implikací pro oba státy, upozorňuje Phuong Phamová.


S ohledem na to, čeho obě strany zatím dosáhly, na jejich zájmy a regionální geopolitiku, v zásadě musejí vietnamsko-japonské vztahy zůstat silné.

Abe významně přispěl k rozvoji vietnamsko-japonských vztahů. V jeho prvním funkčním období Vietnam a Japonsko v roce 2006 oznámily, že budou spolupracovat na projektu Strategické partnerství za mír a prosperitu v Asii, což představovalo historický mezník vietnamsko-japonských diplomatických vztahů.

Poté v roce 2014, během Abeho druhého funkčního období, díky jeho vytrvalé podpoře obranných a bezpečnostních vztahů s Vietnamem, během návštěvy vietnamského prezidenta Truonga Tana Sanga v Tokiu obě strany povýšily své partnerství na "Rozsáhlé strategické partnerství pro mír a prosperitu v Asii".

Japonsko kromě toho podpořilo vietnamské předsednictví v organizaci ASEAN a dočasné členství v Radě bezpečnosti OSN.

V tomto ohledu náhlá Abeho rezignace může vyvolávat otázky ohledně budoucnosti strategického partnerství, zejména v oblasti bezpečnosti a ekonomiky. Nicméně Japonsko zřejmě bude udržovat dynamiku v obou oblastech.

Pokud jde o dvoustranné bezpečnostní vztahy, v éře po Abem Japonsko učiní v oblasti obranné politiky určité změny, ale dál bude usilovat o posílení obranné spolupráce s Vietnamem. V letošním roce obě strany odsouhlasily posílení bezpečnostní spolupráce.

Lze ovšem tvrdit, že není jisté, zda Abeho nástupce tuto dohodu nereviduje, protože nevíme, nakolik pro něj budou obranné vztahy s Vietnamem prioritou. Nepochybně dojde k odložení společných obranných aktivit, přinejmenším během období předávání moci. Nicméně ani zdaleka to neznamená přerušení obranných vztahů.

Na první pohled je zřejmé, že obě strany jsou hluboce znepokojeny stále asertivnější Čínou. Vietnam a Japonsko mají s Čínou územní spory v Jihočínském moři a Východočínském moři. Sdílejí tedy stejné zájmy na posilování spolupráce v oblasti námořní bezpečnosti.

Kvůli nedávno posíleným vojenským akcím Číny, zejména v Jihočínském moři, je percepce hrozeb u obou stran akutnější, což představuje katalyzátor rozvoje bezpečnostních vztahů. Již v červenci podepsaly obě strany dohodu, podle níž Japonsko poskytne Vietnamu podporu v oblasti budování námořních kapacit, včetně poskytnutí šesti nových plavidel pro pobřežní stráž.

Další faktor, který může udržet Vietnam a Japonsko pohromadě, představuje japonská strategie “Free and Open Indo-Pacific” (FOIP), za jejíhož architekta je považován Abe. Nehledě na to, kdo se stane příštím premiérem, bude tato strategie v dohledné době pro Japonsko určující.

Podle této strategie Japonsko zdůrazňuje důležitost ústřední role a jednoty organizace ASEAN v indo-pacifické regionální architektuře a japonských bezpečnostních závazků v Jihovýchodní Asii, což bylo institucionalizováno v roce 2016 ve "Vientianské vizi".

Kvůli svému umístění ve středu Jihovýchodní Asie a indo-pacifického regionu hraje Vietnam v japonské strategii FOIP ústřední roli.

Vzhledem k vietnamskému předsednictví v ASEAN a možné vedoucí roli země v této organizaci bude Vietnam v japonské strategii hrát klíčovou roli a Japonsko jej potřebuje pro posílení svých bezpečnostních vazeb s ASEAN.

V tomto ohledu je velmi pravděpodobné, že Abeho nástupce bude dál posilovat bezpečnostní vztahy s Vietnamem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10210

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2020