Trumpovy shazující poznámky o vojácích nahrávají Bidenovi

7. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Trumpovy neuctivé poznámky na adresu padlých amerických vojáků zapadají do strategie Demokratické strany, která zobrazuje prezidenta jako člověka, který americké vojáky nepodporuje, upozorňuje Katie Bo Williamsová.


Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden rychle využil šokujícího odhalení, že prezident Trump označil americké vojáky, kteří padli v boji, za "lůzry" a "bulíky". Nová kampaňová reklama spojuje výrok se snímkem bílých křížů na americkém vojenském hřbitově Aisne-Marne ve Francii.

"Pane prezidente, pokud nerespektujete naše vojáky, nemůžete jim velet," řekl Biden ve tvítu při zveřejnění reklamy.

Trumpovo vyjádření, o němž jako první informoval The Atlantic a potvrdily je list Washington Post a agentura Associated Press - poskytlo Bidenovi skvělou příležitost použít existující strategii zobrazování Trumpa jako politika, který nepodporuje americké vojáky. V pondělním projevu Biden kritizoval Trumpa, že Moskvě nevytmavil ruské odměny za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu, a tvrdil, že "za Trumpa se nemohou cítit bezpečnější ani američtí vojáci".

V roce 2016 jedenáct rodin, kteří ztratily svého člena ve válce (Gold Star families) napsalo Trumpovi dopis, v němž ho obvinily, že "zlehčuje oběti" jejich zesnulých příbuzných kritikou rodičů kapitána Humayuma S.M. Khana, kteří vystoupili na nominačním sjezdu Demokratické strany. Khan zemřel v Iráku v roce 2004.

Trump opakovaně tvrdí, že má podporu amerických ozbrojených sil, protože jim zajistil zvýšené financování a zejména zvýšení mezd vojáků. Opakovaně nepravdivě tvrdí, že zajistil vojákům první zvýšení mzdy po 10 letech. Ve skutečnosti vojáci dostávají přidáno každý rok po dekády, přičemž v roce 2019 to bylo 2,6 %, kdežto mezi roky 2008-2010 to bylo 3,4 % nebo více, jak zjistila AP.

Bidenovo soustředění se na otázku Trumpovy podpory vojáků přichází ve chvíli, kdy podpora Trumpa mezi vojáky zřejmě prudce klesá. Poslední průzkum listu Military Times zveřejněný minulý týden ukazuje setrvalý propad podpory od jeho zvolení před čtyřmi roky. V tomto bodě kampaně v roce 2016 Trump vedl mezi aktivními vojáky nad Clintonovou o 20 procentních bodů. Nyní Biden vedl o 4 body - ještě předtím, než vyšlo najevo Trumpovo vyjádření.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5956

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2020