Zemědělství bez pesticidů přináší asijsko-pacifické oblasti miliardové přínosy

7. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Strategie kontroly škůdců vynechávající pesticidy přineslo v minulém století asijsko-pacifickému regionu významné ekonomické výhody v podobě ročních částek 14,6-19,5 miliardy dolarů v 23 zemích, informuje Brooks Hays.


Podle nového výzkumu publikovaného v časopise Nature Ecology and Evolution nechemická ochrana úrody se ukázala být mnohem cennější, než vývoj vysoce výnosných zrnin, který bývá často označován jako Zelená revoluce.

Pro účely studie vědci zkoumali biologii 43 exotických škůdců v asijsko-pacifické oblasti. Zkoumané úsilí kontrolovat tyto škůdce bylo v naprosté většině případů úspěšné a zaznamenalo snížení ztrát o 73-100 %, včetně plodin jako banány, chlebovník, kasava a kokos.

Ekologicky založené přístupy k zemědělskému hospodaření prospívají prosperitě venkova a marginálních oblastí, kde nelze pěstovat vysoce výnosné odrůdy rýže vyvinuté během Zelené revoluce.

Biologické způsoby kontroly škůdců jsou podle studie nejen zdravější pro prostředí, ale jsou také levnější než chemické zemědělství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6725

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2020