Začátek 2. fáze nákazy koronavirem?

5. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

(A ne že jen venku štěkal pes?! I o něm bude jistá řeč.)


Pozn. red.: Vzhledem k tomu, že sám premiér  Babiš re-tweetuje fotografie, kde idioti nedodržují sociální distancování, lidé záměrně nenosí roušky jako "protest proti diktatuře", ani v místech, kde je nákaza 60 až 80 případů na 100 000 obyvatel (Hodonín!), se nezavádí místní karanténa, Česko nezavedlo karanténní opatření pro lidi navracející se z Chorvatska (v Británii karanténa na návrat z Chorvatska platí už asi měsíc) si ČR zadělává na opravdu vážný problém. Lidi budou umírat. Ekonomika se začne ještě víc hroutit. Jediným účinným bojem proti koronaviru je systematické testování nakažených, trasování jejich kontaktů a umístění těchto lidí do karantény, dále karanténní opatření vůči zemím s vysokou mírou nákazy a dočasné místní karantény. Skotsko zavedlo zákaz návštěv v domácnostech v těchto dnech v Glasgow, kde vzniklo 20 nákaz na 100 000 obyvatel. V ČR je míra místních nákaz takováto: Praha 65.17, Praha-východ 42.12, Praha-západ 37.5 Beroun 61.02, Kladno 51.66, Mělník 46.66, Rokycany 42.55, Příbram 46,91, Kolín 39,95, Tábor 50.68, Svitavy 65.18, Třebíč 55.95, Hodonín 86.4, Pelhřimov 40.11, Brno-město 35.14, Blansko 35.74.  Karanténní opatření? Nic.  (JČ)



* * *

Miloš Dokulil: Nejdřív jen několik ze statistiky vybraných čísel. Před necelými dvěma týdny (23/8) bylo zaznamenáno jen 136 nových případů sledované nákazy („covidem-19“). Pouze o pár dní později se ta sledovaná křivka ale vyhoupla až na skoro půl tisícovky (483) nově hlášených nakažených (28/8). Následoval po další tři dny opět postupně nižší a vždy vůči předchozímu dni zase nižší stav; k poslednímu dni srpna „pouze“ 257 nově onemocnělých.

  

Jak jsme „na tom“ na začátku září? Majíce za sebou evidované čtyři dny tohoto měsíce, musíme – žel – konstatovat, že ten stále sledovaný trend dramatičtěji navázal na dlouhodobě zaznamenanou křivku, počínaje teď začátkem května 2020, tj. setrvalý vzestup; tentokrát ovšem krátkodobě mnohem hrozivěji (od 1/9 po 4/9): 504, 659, 679 a zrovna včera skoro osm set (798 [!] nově nakažených za jediný den. (I když podíl hospitalizovaných osob od počátku května se začal snižovat; a od počátku července byl na relativně nemálo nízké úrovni. Ani k úmrtím v důsledku teď sledovaného onemocnění nedocházelo v hrozivých číslech, můžeme-li teď pominout žal pozůstalých; v posledních dvou týdnech denně byl zaznamenán 1 až maximálně 3 případy tohoto možného smutného vyústění nákazy.)

Nenastal tenhle výše zrovna zaznamenaný hrozivý přírůstek nově nakažených na začátku září kupodivu jen vinou rozmanitých zřejmě zvýšených kontaktů navozovaných s každoroční stereotypností právě od 1. září? (A to bez ohledu na: Rouška — nerouška? A otevřené hospody do půlnoci? Anebo taky „bezděky přibalená pamětihodnost“ odněkud z dovolené?)

Připomeňme si, že již zkratka „SARS“ (česky taky třeba ve znění „závažný a akutní syndrom plicní funkční nedostatečnosti“) nemusí být dostatečně jednoznačná pro stávající onemocnění virem „covid-19“. Byly evidovány případy s doprovodnými následky třeba v nervovém systému (s celkovou ochablostí na celé týdny po výchozím vyléčení). Hong-kong hlásil rovněž případ druhotného onemocnění koronavirem po předchozím vyléčení. Pak by tu byl automaticky problém, jak dlouho by byla účinná injekce jako případná ochrana před nákazou. Rovněž je známo, že viry se dokážou snadno modifikovat (takže ta opakovaná nákaza by měla své vysvětlení; i když ne hned obranu proti opětnému ohrožení; již jsem nejen o tom v BL psal).

Navíc ovšem je známo, že některá virózní onemocnění zůstávají omezená jen na určité živočišné druhy (s odlišnými podmínkami ve vztahu k domácím zvířatům vůči těm, co žijí v divočině; jiná ohrožují navíc i člověka, anebo naopak lidé je mohou přenášet na zvířata). Takže třeba vzteklina po masivním očkování psů byla takřka úplně vymýcena i mezi lidmi (až na některá místa v Africe a v Asii, takže stále ještě takto po této nákaze každoročně umírá zhruba 50 000 lidí).

(Teď jsme asi „nakousli“ ne zrovna vyřešené téma.) Kolik jen lidí mezi námi má doma třeba psa či kočku? Přenos viru z člověka na zvíře vyloučen není. Se psy většinou lidé chodí ven tak, že je mívají na šňůře. Kočky se ovšem po večerech vesměs toulají, jak se jim zlíbí. Již jsem četl zprávu o několika psech nakažených koronavirem. (Důležité by mohlo být, do jaké míry bychom si měli preventivně ohlídat před dalším možným zdrojem nákazy své zvířecí miláčky!)

Více významných pracovišť chce co nejdřív poskytnout proti „covidu-19“ účinnou ochrannou látku. Ta by nemusela být dlouhodobě účinná, pokud stávající a nás lidi neblaze postihující virus by se stačil do té míry modifikovat, že by laboratorně připravená protilátka už nemusela být pro potřebnou obranu našich životů funkční.

(Nepoukazujme jen ošidným či sarkastickým „prstem“ na to, že dokonce funkcionáři mající na starost zdraví lidské populace rovněž zvýšenou měrou riskují, že mohou být nakaženi. Vzpomeňme si taky na doktora Li Wen-lianga, který hlásil výskyt choroby již v prosinci 2019, byl nejdřív zřejmě umlčován, a pak – 34-letý – na tuto epidemii sám podlehl.)

0
Vytisknout
8319

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020