Bělorusko: V neděli se opět konaly obrovské protesty

6. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
 

V neděli 6. září se znovu po celém Bělorusku konaly proti režimu Alexandra Lukašenka obrovské protesty. Demonstranti pochodovali už čtvrtý víkend k Lukašenkově rezidenci.



Více než 100 000 lidí naplnilo Třídu nezávislosti v Minsku a požadovalo, aby Lukašenko odstoupil. Podobné demonstrace se konaly i v dalších městech, včetně Brextu, Vitebsku a Grodna.

 

Pořádková policie hermeticky uzavřela centrum Minsku. Maskovaní policisté zatkli a mlátili několik demonstrantů a odtáhli je do policejních antonů. Nejméně jednu osobu odvezla sanitka.

Avšak nic nenaznačovalo že brutální taktika Lukašenkova režimu zabírá. Demonstrace už pokračují měsíc neztenčenou silou.

"Většina lidí nevěří těm u moci. Odmítají výsledek voleb z 9. srpna. Mnoho lidí si myslelo, že po prvním týdnu protesty skončí. Neskončily," říká Barys Gorecký z běloruské asociace novinářů. Dodává: "Jsme optimisty. Budeme pokračovat."



Gorecký uvedl, že menší demonstrace se nyní konají každý den. Obyvatelé se shromažďují na dvorech a v činžácích a vyjadřují svůj hněv proti Lukašenkovi. Gorecký dodal, že se režim stále ještě zaměřuje na novináře, tři byli zatčeni v sobotu. Jeden dosud nebyl propuštěn.

Minulý týden maskovaná policie zaútočila na jednu školu a na jazykovou univerzitu v Minsku. Zatýkala tam studenty, kteří se vrátili pro začátek semestru. Většina byla později propuštěna.

Ti, kdo se v neděli 6. září účastnili Pochodu jednoty, nesli červenobílé vlajky, symbol odporu proti Lukašenkovi. Skandovali "Lukašenko - do policejního antonu!" "Lukašenko - na vězeňský záchod!" "Tribunál!" "Tohle je naše město!"

"Sponzor našeho státního svátku - Putišenko" zněl nápis na jednom transparentu. Dav vtipkoval, zda se Lukašenko objeví zase jako minulý týden se samopalem.

Lukašenko z protestů obviňuje Západ a lživě tvrdí, že se na hranicích Běloruska shromažďují vojska NATO. Má cestovat do Moskvy na rozhovory s Putinem. Mluví s ním často telefonicky.

Kreml už dlouho považuje Lukašenka za frustrujícího partnera, ale zřejmě se rozhodl ho podpořit a nedovolit, aby ho demonstranti svrhli.

Ve snaze podlézat Moskvě vydal Lukašenko falešnou nahrávku, která tvrdí, že je to rozhovor tajných služeb Německa a Polska, v němž Německo přiznává, že "zfalšovalo" důkazy, že ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl otráven novičokem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7086

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020