Až pětatřicet procent vrcholných sportovců na Penn State University v USA nakažených koronavirem trpí zánětem srdečních svalů

4. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Ze skenů MRI srdce vyplynulo, že až třetina amerických atletů z tamější tzv. Velké Desítky vrcholných sportovců, kteří testovali pozitivně na koronavirus, onemocnělo myokarditidou, zánětem srdečních svalů, který může vést k úmrtí, pokud zůstane neléčen. Uvedl to Wayne Sebastianelli, šéf atletického zdravotnictví na Penn State University.

"Když jsme se podívali na naše sportovce, kteří jsou Covid-pozitivní, ať už mají či nemají příznaky, přibližně u 30-35 procent z nich vznikl zánět jejich srdečních svalů," řekl Sebastianelli. "A my opravdu v této situaci nevíme, co si s tím máme počít. Je to teprve rané stádium infekce. Vedlo to k odložení sportovních akcí."

"Nevíme, jak dlouho to bude trvat. Prostřednictvím MRI skenů srdce jsme však zaznamenali tak vysokou míru zánětů srdečních svalů - jak u pacientů s příznaky i u bezpříznakových pacientů - že je to nesmírně znepokojující.

Zdroj v angličtině ZDE
 
K tomu: Nová studie: I mírná verze Covidu-19 způsobuje poškození srdce

0
Vytisknout
7461

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020