I chybující lidé si zaslouží zastání, paní Maláčová

3. 9. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 2 minuty

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová pro Reflex uvedla, že chce pro lidi, co „dělají všechno správně“ důstojný život, a to i ve stáří. Já říkám, že z ekonomického hlediska je nutné postavit na nohy i ty lidi, kteří třeba nedělají celý život všechno správně, naletí třeba na klamavou reklamu, dostanou se do dluhové spirály, dělají práci načerno a pro daňové příjmy, pro stát jsou fakticky odepsaní.

O tyhle lidi se má zajímat sociální demokracie, a obnovit tak ve společnosti důvěru v právní stát a funkčnost společnosti. Ostentativně v médiích tvrdit, že tyhle lidi socialisty nezajímají, štítit se jich, je oportunismus jak proti elementární myšlence levicové politiky, tak proti křesťanské kultuře a humanismu.

Levice a její politika se pozná podle toho, že příběh rozplétá od těch nejzranitelnějších a chce znovu nastolit souměřitelnost a sociální smír. Ne od prostředku, kdy levý kraj nechám v jeho obavách a strachu z každodenní reality pomalu propadávat do skepse a fašizace. Úpadek levice v ČR se dá zachytit právě i v akcentu paní Maláčové.

Člověk je tvor chybující. Vždy tomu tak bude. Mnoho lidí nikdy nebude mít dostatečné vzdělání ani mentální kapacity na to se bránit predátorským praktikám kapitalismu. Těm má levice pomoci budováním vymahatelnosti práva, ochrany i sociální pomoci v případě nouze, a to nehledě na barvu pleti či sociální postavení. Jen tak bude ČR úspěšnou zemí ne pouze na papíře, ale i v kvalitě životů všech svých občanů. Opakem je model ghett a slumů USA či Ruské federace.

„Budeme usilovat k tomu, abychom nuzných a chudých neměli. Měli jsme v Táboritech první socialisty a komunisty, usilujme, aby mezi námi žebráka nebylo. To je ten náš český ideál!“ - Tomáš Garrigue Masaryk - 1907

 

1
Vytisknout
6813

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020