Proruská část běloruské opozice ohrožuje její jednotu

4. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Kremelská média otevřeně debatují o pohlcení Běloruska. Kremelská agentura RIA Novosti tvrdí, že Bělorusové a Rusové jsou "jeden národ se dvěma státy" a že "dva státy jednoho národa jsou vždy dočasným fenoménem" - což implikuje nevyhnutelné začlenění Běloruska do Ruska. Kreml používal podobné argumenty k ospravedlnění intervence na Ukrajině v roce 2014, upozorňuje George Barros.


S Kremlem spojení aktéři uvnitř běloruské opozice vyzvali k ústavním reformám - což je návrh, který může opozici rozdělit. Opoziční politik Viktar Babariko 31. srpna na svém kanálu ve službě YouTube publikoval video nazvané "Zakládáme stranu". Babariko mezi lety 2000-2020 působil jako předseda Bělgazprombank - běloruské pobočky banky vlastněné ruským Gazpromem. Babariko tvrdí, že chce reformovat ústavu. Video zřejmě natočil před svým zatčením dne 18. června. Není jasné, proč jeho podřízení video nezveřejnili dříve.

Lukašenko poprvé zmínil ústavní reformu 17. srpna. Babarikova spolupracovnice a členka opozičního Koordinačního výboru Maria Kolesnikovová se ve videu objevuje po Babarikově projevu a oznamuje, že brzy předloží dokumenty ohledně založení nové politické strany jménem "Společně". Banariko zřejmě měl primární nebo záložní plán zahájit proces novelizace ústavy.

V Litvě pobývající opoziční představitelka Svjatlana Tichanouská výzvu k novelizaci ústavy před svržením Lukašenka a uspořádáním nových voleb odsoudila. Odmítla Babarikovu iniciativu a prohlásila, že Bělorusko musí uspořádat nové volby před reformou ústavy. Podle ní debata opozice o ústavních dodatcích nahrává Lukašenkovu úsilí odložit svůj odchod. Tichanouská neodsoudila vytvoření strany "Společně", ale zpochybnila kontradiktorické činy Kolesnikovové, která hodlá formálně předložit dokumenty Lukašenkovým úřadům, navzdory společné snaze opozice Lukašenka svrhnout. To je poprvé, co Tichanouská přímo označila akci jiného příslušníka opozice za omyl.

Kreml dál podporuje běloruskou ústavní reformu a využije Babarikovo video. Ministr zahraničí Sergej Lavrov vyjádřil podporu ústavním dodatkům 1. září a tvrdil, že vyvolají "dialog s občanskou společností" o vyřešení běloruských problémů.

Lukašenko 1. září snadno rozehnal nepočetné protestující univerzitní studenty v Minsku. Většina běloruských studentů se těchto protestů nezúčastnila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6735

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020