Pláže v Riu signalizují, že Bolsonaro ve sporu o koronavirus vítězí

4. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Počet denních úmrtí na koronavirus v Brazílii činí v posledních sedmi dnech průměrně 900+, což je jen o něco méně než tisícovka v červnu. Od počátku pandemie zde zemřelo více jak 120 000 lidí, nejvíce hned po USA. Avšak jinde můžete zahlédnout známky toho, že se Brazilci psychologicky už posunuli jinam. V barech, v rodinných skupinách na aplikaci WhatsApp a v rádiu se diskuse od návyků v karanténě a dezinfekce vrátily k fotbalu. Do parků se vrátili běžci a jen nemnozí nosí roušky, informuje Thomas Traumann.


I noční pořad Jornal Nacional sledovaný asi 30 miliony Brazilců, který intenzívně pokrýval pandemii, se 4. srpna poprvé po 164 dnech v úvodních titulcích vůbec nezmínil o koronaviru. Od té doby se pozornost přenesla na možnou vakcínu a korupční aféru brazilských politiků.

Jak vysvětlit tuto změnu v národní konverzaci? A v každodenním chování Brazilců?

Dvěma slovy: Jair Bolsonaro.

Brazilský prezident odvedl v reakci na pandemii úděsnou práci, přijal rozhodnutí a přednesl prohlášení, která stála nezměrné množství životů. Avšak vítězí ve válce o narativ, která ho staví proti vědcům, novinářům a opozičním lídrům. V nedávném průzkumu jeho preference vzrostly na 50 %.

Existuje řada důvodů Bolsonarova vítězství, ale jeden ční nade vše: Chápe duši a obavy průměrných Brazilců lépe, než patrně kterýkoliv jiný politik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5504

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020