Nová ruská aplikace FaceApp: Dáváte Putinovi s nadšením svá osobní data?

19. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Virálně se na sociálních sítích rozšířila poněkud infantilní nová ruská aplikace FaceApp. Netušil jsem, že jsou lidi tak dětinští. Statisíce z nich se radují z toho, že do aplikace mohou zadat svou fotografii, a ona vám ji, považte, uměle "zestárne". No a co? píše Jan Čulík.

Vedení americké Demokratické strany občany okamžitě varovalo, že se chovají jako idioti, a aby neprodleně tuto novou ruskou aplikaci ze svých digitálních zařízení odstranili.     Aplikaci totiž vyvinula firma, která má sídlo v Petrohradě, a nikdo neví, co se děje s vašimi fotografiemi, nebo co vlastně aplikace FaceApp na vašem mobilu či počítači dělá.

 
Geoffrey Fowler, novinář  z deníku Washington Post, zabývající se počítačovou technologií, kontaktoval ředitele společnosti, která vyrobila FaceApp, Jaroslava Gončarova, a položil mu několik otázek:

1. Jaká data si od lidí odebíráte?

FaceApp uploaduje a zpracovává fotografie uživatelů v cloudu. Je ty fotografie, které poslal uživatel k "zestárnutí".

2. Jak dlouho si ponechává FaceApp vaše data?

Podmínky užití soukromých fotografií uživatelů jsou ty, že FaceApp si osobuje trvalé právo na tyto fotografie "navždycky". Gončarov však uvedl, že "většinu" fotografií aplikace maže do 48 hodin.

3. Co dělá ruská firma s daty uživatelů?

Gončarov tvrdil, že nic, ale podmínky užívání aplikace znamenají, že si majitel aplikace s fotografiemi a daty, uploadovanými uživateli, může navždy dělat, co se mu zachce.

4. Kdo má přístup k datům uživatelů?


Gončarov tvrdí, že data jeho firma neposkytuje ruské vládě.

5. Jak může uživatel vymazat svá data?

Ten proces je bohužel složitý, říká Gončarov. Je nutno manuálně poslat aplikaci FaceApp žádost o vymazání dat. Vyhledejte ‘Settings->Support->Report a bug’ a do názvu zprávy zadejte "Privacy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak varuje Demokratická strana, není dobrý nápad infantilně poskytovat ruské firmě vaše osobní údaje.




0
Vytisknout
9618

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019