Kde jsou africké miliardy?

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Afrika zaznamenává mezi světovými regiony druhý největší růst, ale přesto dnes ve srovnání s 90. lety žije v extrémní chudobě o 100 milionů Afričanů více.


Korupce dál poškozuje úsilí o vymanění lidí z chudoby. V posledních letech mnohé národní vlády i Africká unie vyhlásily boj s korupcí za svou prioritu.

V kontrastu s těmito politickými závazky podle Global Corruption Barometer (GCB) více než polovina všech občanů afrických zemí má za to, že se korupce v jejich zemi zhoršuje - a že jejich vláda si v boji s ní vede mizerně.

Zpráva odhaluje, že instituce, které by měly korupci kontrolovat, zůstávají slabé a občané musejí platit úplatky za přístup k nejzákladnějším službám, jako zdravotní péče a vzdělání.

Nepřekvapí, že nejchudší lidé platí úplatky dvakrát častěji - a častěji jsou obětmi zkorumpovaného jednání byrokratů - než bohatí.

Nicméně takové průzkumy představují jen částečný obraz korupce v Africe.

Národní vlády nejsou jediný, kdo v boji s korupcí selhává. Zahraniční aktéři hrají významnou roli v iniciování a udržování korupce v Africe, čímž brání regionu v rozvoji.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7721

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2019