Zdá se, že Boris Johnson má plán

25. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Možná je tohle nesmysl, ale zdá se, že premiér Johnson má plán. Neříkám to s radostí, ale bude obtížné ho zastavit, píše Phil Syrpis, profesor evropského práva na univerzitě v Bristolu.

 



Ten plán je jiný, než co mnozí předpokládají. Johnsona daleko víc zajímá moc než brexit. Jeho cílem je zvítězit ve volbách a získat mandát pro nadcházejících pět let.

Způsob, jímž Johnson přistupuje k brexitu, by se neměl považovat za naivní. Co se týče jeho strategie, ten plán naivní je, jenže on nezamýšlí, že by měl jeho plán být úspěšný. Jeho cílem je jen vytvořit narativ, jehož prostřednictvím může zvítězit ve volbách.

 



Nejprve, Johnson půjde "k našim přátelům v EU" a bude apelovat na jejich ekonomický sebezájem a požadovat věci, o nichž ví, že je nemůže dostat. Bude se prezentovat, jako někdo, kdo "dokáže uskutečnít nemožné", jehož plán byl zlikvidován neústupností Bruselu.

Sledujte, jak se rychle změní jeho tón (ve chvíli, o níž usoudí, že je správná). Někdejší přátelé v Evropské unii se stanou veřejným nepřítelem číslo jedna. Británie bude "silná a sebevědomá". V extremní situaci "zůstaneme sami" a odejdeme bez dohody.

Johnsonovým plánem ale není odejít v říjnu bez dohody. To, jak ví, by vyvolalo obrovský chaos a to by pro něho jako premiéra nebylo dobré. Plánem je být připraven odejít, ale pak tu přípravu zhatí veřejný nepřítel číslo dvě, proevropský parlament.

Johnson bude provokovat umírněné konzervativce. Pravděpodobně ví, že bude zapotřebí opravdu silného provokování. Nebude se snažit oslabit přesvědčení labouristů a liberálních demokratů, že mohou volby vyhrát. Ale Brexit party připraví o politický prostor.

Chce jít do voleb jako člověk, který "hájí zájmy britského lidu" proti dvojímu zlu Evropské unie a proevropského establishmentu v Británii. Organizace Vote Leave (a Dominic Cummings) to, nezapomínejme, udělali úspěšně už jednou.

Má-li vyhrát volby, musí neutralizovat Brexit Party (není jasné, zda nějakým paktem, anebo agresivnější strategií) a využít skutečnosti, že proevropská opozice zůstane nejednotná.

To všechno naznačuje, že se budou na podzim konat všeobecné volby. Je to v souladu s neschopností Británie konkretizovat brexit - Johnsonova "nová dohoda s EU" a "odchod bez dohody" zůstanou tvrdošíjně nedefinované až do doby po volbách.

Má velmi dobrou šanci na úspěch. Obtížný úkol realizovat brexit bude odsunut až daleko za všeobecné volby. A pak, kdo ví, jaké budou možnosti. Může to řešit až pak.

Nejjednodušším způsobem jak zabránit realizaci tohoto jeho plánu je zabránit mu zvítězit ve všeobecných volbách. To závisí na to, aby opozice spolupracovala. Když se podívá na vztahy mezi Corbynem, Sturgeonovou (skotští nacionalisté), Swinsonovou (liberální demokrati) a Lucasovou (zelení), Johnson si velmi pravděpodobně vypočítá, že se nemá čeho bát.

0
Vytisknout
10496

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019