Jak byl Boris Johnson korunován klaunem

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Británie v úterý obdržela zprávu, že příštím lídrem Konzervativní strany se stává Boris Johnson - a nyní se stane také příštím premiérem. - V roce 1999 slíbil Boris Johnson svému šéfovi Conradu Blackovi, majiteli listu Daily Telegraph a časopisu Spectator, že končí s politickou kariérou a místo toho se stane redaktorem politického týdeníku, píše Rob Mudge.


Po volbách v roce 2001 je Johnson stal konzervativním poslancem za Henley v Oxfordu. A tak začala jeho odysea spálené země, která jej přivedla na práh Downing Street č. 10.

Seznam neuvěřitelných lží a kalamit je neuvěřitelně dlouhý. Jen abychom nezapomněli: Je to muž, který se musel omluvit za editorial ve Spectatoru, že nesprávně obvinil opilé příznivce Liverpoolu za tragédii v Hillsborough v roce 1989, při níž zemřelo 96 fotbalových fanoušků.

V roce 2003 tehdejší lídr konzervativců - z důvodů, které patrně zná jen on - přidělil Borisovi hned dvě pozice ve stínovém kabinetu - místopředsedu strany a stínového ministra kultury. O rok později byl vyhozen kvůli podezření na aféru s komentátorkou Spectatoru, která byla později prokázána.

To je muž, který prohlásil, že ženy nosící burky vypadají jako "poštovní schránky" nebo "bankovní lupiči". Nebo sdělil elektorátu, že hlasovat pro torye "způsobí, že vaše manželka bude mít větší prsa a zvýší se šance na vaše vlastnictví BMW M3".

Podobná vyjádření způsobují, že se jeho příznivci dusí smíchy - a podporuje to jejich přesvědčení, že tento muž je antitezí svých nudných kolegů a rivalů z Westminsteru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7746

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019