Protesty a chaos v Londýně: "Vaše Veličenstvo, váš nový premiér je LHÁŘ"

24. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Scény v Londýně ve středu večer před Downing Street, po jmenování Borise Johnsona britským premiérem. Demonstranti skandují: "Fuck Boris!":

Aktualizace: Boris Johnson jako premiér vyhodil ve středu v podvečer 15 ministrů a nahradil je pochybnými existencemi. Jeho nový ministr zahraničí Dominic Raab (českého původu) například donedávna nevěděl, že většina dovozu z EU do Británie prochází přístavem Dover.

Satirický TV pořad Have I Got News for You k tomu vydal tento komentář:

"Poté, co byl jmenován britským ministrem zahraničí, Boris věnoval Dominicu Raabovi mimořádný dárek, aby ho rychle podpořil v jeho důležité práci:"




Nová ministryně vnitra Prity Patel požadovala obnovení trestu smrti.  V televizní debatě na ni nezapůsobila argumentace, že britské soudnictví muselo revidovat desítky případů, jejichž odsouzenci by při  existenci trestu smrtí bývali popraveni. (Theresa Mayová nedávno Priti Patel vyhodila z funkce ministryně pro zahraniční rozvoj, když se bez jejího vědomí pokusila v Izraeli zprostředkovat britské ministerské humanitární fondy jako dotace izraelské armádě, a když při tom byla přistižena, lhala o tom.)

Johnsonův poradce pro úřad premiéra Dominic Cummings, šéf aktivistické probrexitové organizace Vote Leave, se dopustil trestného činu v souvislosti s ilegálním financování své organizace a letos na jaře se dopustil pohrdání parlamentem, když odmítl řádně vypovídat při poslaneckém vyšetřování této věci. - Johnsonova noc dlouhých nožů není podle pozorovatelů zrovna rozumná, protože si tak vytvořil množství nepřátelů v Konzervativní straně, kteří se ho budou snažit svrhnout:

"Boris Johnson odstraňuje obrovské množství potenciálně rozhněvaných ministrů na zadní lavice parlamentu. Hodně odvážné od premiéra, který má parlamentní většinu dvou poslanců. Že by se blížily volby - zatímco je Jeremy Corbyn stále ještě předákem?"



* * *

Britští aktivisté protestující proti brexitu a poukazující na to, že nový premiér Boris Johnson nemá demokratický mandát, rozvinuli při přímém přenosu televize BBC v záběrech z vrtulníku, v době, kdy odcházející premiérka Theresa Mayová předávala svou rezignaci královně, obří transparent požadující všeobecné volby:


Nedlouho před předáním moci Johnsonovi promítali aktivisté na zeď Buckinghamského paláce transparent se slovy: "Paní královno, váš nový premiér je LHÁŘ."

 
 Jízdu Borise Johnsona do Buckinghamského paláce, kde měl převzít od královny pověření premiérskou funkcí, dočasně zastavili aktivisté protestující proti globálnímu oteplování:
 



Konečný projev Theresy Mayové před její rezignací v Downing Street byl přerušen výkřikem demonstranta: "STOP BREXIT!" Manžel Mayové reagoval slovy: "To jsem nebyl já."



0
Vytisknout
7301

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019