Otec svým malým dětem po ruském (nebo syrském) leteckém úderu: Nehýbejte se!!

25. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Je to fotografie, která výstižně zachycuje hrůzu syrské války.

Otec prolézá troskami svého bytu, právě zničeného leteckým úderem, v zoufalé snaze dostat se k svým dětem. Amjad al-Abdullahova tvář je zkroucená hrůzou: jeho malá dcera Toqua, nemluvně,  visí z trosek, ve výši několika pater, zachytly se její šaty a nespadla jen proto. Její pětiletá sestra Riham se ji snaží zachytit zespodu, aby nespadla.


Fotografie je ze středy a byla pořízena po leteckém úderu Asadových nebo ruských letadel na provincii Idlib.

Podle humanitární organizace Save the Children přišlo v Idlibu za poslední čtyři týdny o život více dětí než za celý rok 2018: od 24. června tam bylo usmrceno nejméně 33 dětí, zatímco během roku 2018 za celý rokn bylo usmrceno 31 dětí.

Panu Abdullahovi se nepodařilo zachránit všechny jeho děti. Sedmiměsíční Toqa přežila, ale Riham později zemřela v nemocnici, stejně jako její sestra Rawan a jejich matka Asmaa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 229. Ve škole jsem o pádu komunismu neslyšel

19. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Jak reflektují dnešní mladí lidé skutečnost, že žijí ve (víceméně) svobodné společnosti, která vznikla všeobecným pádem komunismu v důsledku velké mezinárodní geopolitické změny před třiceti lety? A jak česká společnost využila za posledních třicet let možností, jichž se jí pádem komunismu dostalo? O tom hovoří s Bohumilem Kartousem Martin Pikous z občanské iniciativy Díky, že můžem, která připravuje zřejmě největší letošní oslavu třicátého výročí 17. listopadu pod názvem "Korzo Národní". Letos bude mít tato akce i mezinárodní rozměr. (V roce 2018 přišlo na jejich oslavu 17. listopadu více než 100 000 lidí.)

Tito mladí lidé sami pád komunismu nezažili a vypracovali si k němu vlastní přístup, uvědomění, že žijí ve svobodné společnosti a co s tím - a chtějí to komunikovat ještě mladším lidem, třeba šestnáctiletým. Pořádají po několik měsíců kulturní událost, která lidem sděluje určité základní myšlenky. Chtějí, aby se lidi při oslavě 17. listopadu pobavili. Akce vznikla ze studentského Majálesu v Českých Budějovicích. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. července 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Johnsonova trumpovská demagogie v Dolní sněmovně může být účinná

25. 7. 2019

čas čtení 5 minut



Čtvrteční demagogické vystoupení Borise Johnsona v Dolní sněmovně přivedlo mnoho komentátorů k přesvědčení, že se Johnson připravuje na předčasné volby.

Děje se přesně to, co analyzoval Bohumil Kartous v dnešním článku "Ubavit se k politické smrti".

Zde jsou podle listu Guardian jeho hlavní, populistická volební témata:

1. Johnson explicitně prosazuje trumpovský styl "Učiňme Británii znovu velkou!" Volební analytikové často poukazují na to, že apely na emoce jsou daleko mocnější než apely na rozum. A usuzuje se, že naděje je atraktivnější ve volbách než strach (i když v mnoha volbách strach vyhrává). Johnson využívá těchto skutečností. Hovořil o tom, že chce "naplnit naše velké Spojené království novou energií a učinit tuto zemi nejlepším místem na světě. "Je velmi dobře možné, že roku 2050 bude Spojené království tou největší a nejvíce prosperující ekonomikou v Evropě, v ohnisku celé nové sítě obchodních dohod, které průkopnicky uzavřeme."

V Británii došlo k ultrapravicovému puči

25. 7. 2019

čas čtení 5 minut

 

Upozorňují na to mnozí komentátoři. Například Martin Kettle:

Je to opravdu mimořádný puč, s opravdu mimořádným dopadem. Došlo k němu, protože Therese Mayové se nepodařilo uskutečnit odchod Británie z EU na základě podmínek, které by podpořila většina v parlamentě. Příčinou tohoto selhání byla menšina v její politické straně, která vždycky chtěla tvrdší rozchod s EU. Po kolapsu volební podpory pro britské konzervativce v květnových eurovolbách se této menšině konečně podařilo vyhnat Mayovou z úřadu. Obava z Farageovy Brexit Party v důsledku mlčenlivého souhlasu nedůvěryhodného předsedy parlamentního klubu řadových poslanců Grahama Bradyho zpečetila osud Mayové v obrovský prospěch pro Johnsona, který začal ve své straně  podporovat ultrapravici. 

30458

Podařilo se už vytvořit virtuální realitu?

Ubavit se k politické smrti

25. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Text písně Klaun a král Karla Kryla si hraje s myšlenkou, že právě někdo tak málo pravděpodobný, jako je šašek, by se mohl postavit do čela revoluce. Klaunovo rozčilení nad bezuzdným vražděním krále  v Krylově příběhu narůstá, a tak se rozhodne, že ho nadále nenechá prolévat krev, zburcuje lid a svrhne militantního autoritáře. Tolik idelizovaná představa o tom, jak může dojít k nápravě věcí veřejných a dosažení spravedlnosti. Reaita je ale výrazně jiná. Šašků, komiků a zejména tragikomiků vzlíná do politického prostředí poměrně hodně. Jejich charakter je však od Krylova klauna významně odlišný. Za vytrvalého cinkání rolniček klidně povedou společnost k útesu a ještě se nad tím docela dobře pobaví...

Britský bulvární deník The Sun tiskne něco jiného v Anglii, ve Skotsku a v Irsku

25. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Britský bulvární deník The Sun hovoří nyní třemi rozdílnými hlasy. Jeho anglické vydání: "Boris uskutečnil svůj vynikající debut!" Skotské vydání: "Boris je blázen." Irské vydání: "Vtipkující Boris a jeho divoký brexit může za všech okolností jedině prohrát".


Vysoká politika je neskutečná fraška

25. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Velká Británie vinou zpackaného brexitu zažívá jeden politický otřes za druhým. Pro mnohé kdysi inspirativní výspa západní demokracie se stala fraškou v přímém přenosu. Britským premiérem se stal trumpovský klon, který čas od času dokáže amerického prezidenta zastínit. Boris Johnson je sice děsivým politickým zjevem, jenže na rozdíl od Jeremyho Corbyna jde na ruku finančnímu a energetickému průmyslu a vystupuje proti odborům. Mocní a bohatí mohou tedy dál klidně spát. V minulosti Johnson hlasoval pro Blairovo irácké tažení a před pár lety zvedl ruku proti přijetí opatření na zmírnění klimatických změn. Johnson je také proslulý lhář, xenofob a euroskeptik, jemuž se ani omylem nepodaří vyjednat příčetnou dohodu s Evropskou unií. Jinak řečeno: v čele Velké Británie stanul další politický eskamotér, který může nadělat pěknou paseku. A po něm přijde potopa.

Zdá se, že Boris Johnson má plán

25. 7. 2019

čas čtení 3 minuty



Možná je tohle nesmysl, ale zdá se, že premiér Johnson má plán. Neříkám to s radostí, ale bude obtížné ho zastavit, píše Phil Syrpis, profesor evropského práva na univerzitě v Bristolu.

 



Ten plán je jiný, než co mnozí předpokládají. Johnsona daleko víc zajímá moc než brexit. Jeho cílem je zvítězit ve volbách a získat mandát pro nadcházejících pět let.

Způsob, jímž Johnson přistupuje k brexitu, by se neměl považovat za naivní. Co se týče jeho strategie, ten plán naivní je, jenže on nezamýšlí, že by měl jeho plán být úspěšný. Jeho cílem je jen vytvořit narativ, jehož prostřednictvím může zvítězit ve volbách.

Šílená úroveň Johnsonovy nové vlády

25. 7. 2019

čas čtení 4 minuty




I britští konzervativní poslanci byli překvapeni, jak brutálně Boris Johnson po převzetí funkce britského premiéra vyhodil většinu členů vlády. Nahradil je téměř úplně obsesivními brexitéry a  ideologickými fundamentalisty. Vede to k spekulacím, že se připravuje na předčasné volby. Jeho vláda se v podstatě skládá z aktivistů probrexitové kampaně před referendem v roce 2016 "Vote Leave": Podle informovaných kruhů jsou mezi nimi velmi schopní manipulátoři, kteří umějí vyhrávat volby:

Čtvrteční Guardian: "Krutý Johnson se mstí":


Protesty a chaos v Londýně: "Vaše Veličenstvo, váš nový premiér je LHÁŘ"

24. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Scény v Londýně ve středu večer před Downing Street, po jmenování Borise Johnsona britským premiérem. Demonstranti skandují: "Fuck Boris!":

Aktualizace: Boris Johnson jako premiér vyhodil ve středu v podvečer 15 ministrů a nahradil je pochybnými existencemi. Jeho nový ministr zahraničí Dominic Raab (českého původu) například donedávna nevěděl, že většina dovozu z EU do Británie prochází přístavem Dover.

Satirický TV pořad Have I Got News for You k tomu vydal tento komentář:

"Poté, co byl jmenován britským ministrem zahraničí, Boris věnoval Dominicu Raabovi mimořádný dárek, aby ho rychle podpořil v jeho důležité práci:"




Nová ministryně vnitra Prity Patel požadovala obnovení trestu smrti.  V televizní debatě na ni nezapůsobila argumentace, že britské soudnictví muselo revidovat desítky případů, jejichž odsouzenci by při  existenci trestu smrtí bývali popraveni. (Theresa Mayová nedávno Priti Patel vyhodila z funkce ministryně pro zahraniční rozvoj, když se bez jejího vědomí pokusila v Izraeli zprostředkovat britské ministerské humanitární fondy jako dotace izraelské armádě, a když při tom byla přistižena, lhala o tom.)

Johnsonův poradce pro úřad premiéra Dominic Cummings, šéf aktivistické probrexitové organizace Vote Leave, se dopustil trestného činu v souvislosti s ilegálním financování své organizace a letos na jaře se dopustil pohrdání parlamentem, když odmítl řádně vypovídat při poslaneckém vyšetřování této věci. - Johnsonova noc dlouhých nožů není podle pozorovatelů zrovna rozumná, protože si tak vytvořil množství nepřátelů v Konzervativní straně, kteří se ho budou snažit svrhnout:

"Boris Johnson odstraňuje obrovské množství potenciálně rozhněvaných ministrů na zadní lavice parlamentu. Hodně odvážné od premiéra, který má parlamentní většinu dvou poslanců. Že by se blížily volby - zatímco je Jeremy Corbyn stále ještě předákem?"



* * *

Britští aktivisté protestující proti brexitu a poukazující na to, že nový premiér Boris Johnson nemá demokratický mandát, rozvinuli při přímém přenosu televize BBC v záběrech z vrtulníku, v době, kdy odcházející premiérka Theresa Mayová předávala svou rezignaci královně, obří transparent požadující všeobecné volby:


Nedlouho před předáním moci Johnsonovi promítali aktivisté na zeď Buckinghamského paláce transparent se slovy: "Paní královno, váš nový premiér je LHÁŘ."

 
 Jízdu Borise Johnsona do Buckinghamského paláce, kde měl převzít od královny pověření premiérskou funkcí, dočasně zastavili aktivisté protestující proti globálnímu oteplování:
 



Konečný projev Theresy Mayové před její rezignací v Downing Street byl přerušen výkřikem demonstranta: "STOP BREXIT!" Manžel Mayové reagoval slovy: "To jsem nebyl já."



29936

Doporučení čtenářům BL: Ve jménu vlasti (VII. řada, premiéra duben 2018, USA)

Rozdělit společnost na tábory obracející zbraně proti sobě

25. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


"Je ale neuvěřitelné jak právě ta narativní strategie – dovolávání se hlasu lidu, jednoduché vnímání světa a nutnost bránit “naší pravdu” případně identitu - dokáže rezonovat v českých a moravských regionech, stejně jako například na americkém středozápadě. Důchodce Balda (
například ZDE) zatarasující železniční koridory, aby zabránil příchodu neextistujících migrantů je jenom tím nejkřiklavějším příkladem v kontextu ČR."

O společných prvích manipulace diskursu na pozadí zajímavě pojatého amerického seriálu s dezinformační tématikou...

29816

Biologie morálky, křesťanství a duch, který dává život

25. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


V Nature z 30. května jsem četl zajímavou recenzi („The neurobiology of conscience“) na knihu filozofky Patricie Churchland „Conscience: The origin of moral intuition“. Velmi mne potěšilo, že Churchland striktně odmítá představu, že morálku lze nějak racionálně vyvodit, filozoficky podložit. Podle ní je morálka v prvé řadě spojena s biologií našeho mozku. A podle mne je to nádherný křesťanský pohled na morálku.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30364

Dobré humanitní vzdělání je dobrá věc

25. 7. 2019 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Žijeme v době automatizační revoluce.

Já vím. Jako malý kluk jsem přečetl Neználka ve Slunečním městě. O pár let později pak Čapkovu RUR a Šorelovu a Kobíkovu Vzpouru mozků. Jakož i řadu článků a pár knih více vědeckých a méně fantastických. V dobách, kdy nejlepší počítače uměly zlomek toho, co dnešní průměrný mobil. A kdy rok 2000 byl tajemným milníkem časů budoucích.

Dnes se píše rok 2019. A já čtu o tom, jak v Británii rozbili gang Poláků, kteří zotročovali své manuálně pracující krajany. Kde jsou ty roboty a automaty, které měly už dávno otročit za ně?

Komentář k článku Proč dávají Seznam Zprávy nekriticky prostor šílencům?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Robert Mueller: Neshledali jsme Donalda Trumpa nevinným

24. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Slyšení Roberta Muellera v Kongresu: Rusko zasahovalo do prezidentských voleb r. 2016 "rozsáhlým a systematickým způsobem", říká Mueller. Na otázku, zda jeho zpráva shledala prezidenta Trumpa nevinným, Mueller prostě řekl: "Ne."


Otrokářský stát Česká republika:

Neuvěřitelná správkyně Kulichová

24. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jak Babiš pohřbil Havlovy sny

24. 7. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 8 minut

V představách prvního českého prezidenta Václava Havla by politice měly vládnout osobnosti. Nejzazší pointou pohledu na současného premiéra je, že Václavu Havlovi vyplňuje jeho nejtajnější politické sny. Že je Andrej Babiš osobnost plochá a jednorozměrná, tedy bezcharakterní (viz dokument Matrix AB), nemění nic na tom, že jde o osobnost, která se vyznačuje nesvázaností politickými idejemi. Nakolik Babiš upřímně demonstrujícím na Letné ani nerozumí, že pošlapává „nějaké“ ideje liberalismu, natolik stvrzuje, že je skutečnou a ničím nesvázanou osobností. Chtěli jsme osobnosti, máme je tady. Aneb jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Les, do kterého své myšlenky, představy či sny voláme, obvykle nazýváme světem. Protože ale světu chvilku trvá, než přání prosebníků vyslyší, mluvíme o dějinách světa.

Británie může mít špatnou vládu Borise Johnsona velmi dlouho

24. 7. 2019

čas čtení 4 minuty



Z nedávné historie vyplývá, že podvodníci dokáží zvítězit ve volbách. Nový britský premiér je možná zcela neschopný, může však být schopen podržet si premiérskou funkci velmi dlouho


Ministři, kteří viděli nového britského premiéra v akci jako ministra zahraničí , svědčí o jeho lenosti, o jeho nepozornosti vůči detailům, o jeho pohrdání vztahy, o jeho vrozené nevážnosti a o jeho nebezpečné nediskrétnosti. Johnsonovi se nedalo důvěřovat, že zůstane soustředěn během briefingů o bezpečnosti státu, ani že je neprozradí. Parlamentní hlasování minulý týden s cílem zabránit mu suspendovat parlament před říjnovou lhůtou pro brexit ukazuje, jak málo si o něm myslí dokonce i jeho vlastní strana. Byl to preventivní útok a Johnson se tak stal prvním premiérem, který utrpěl porážku v Dolní sněmovně ještě předtím, než převzal úřad. Bez spolehlivé parlamentní většiny ani není jasné, zda Johnson splňuje ústavní podmínku pro to, aby se stal premiérem. Vadný charakter zahajuje nebezpečnou cestu ze slabého postavení, píše Raphael Behr.

Trump, Johnson a lekce nacismu

24. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Před pár týdny jsem seděl v londýnské kanceláři konzervativního poslance, který propadal beznaději kvůli možnosti, že se lídrem jeho strany a pak i premiérem může stát Boris Johnson, napsal Gideon Rachman. Hovořili jsme o politice a knihách, které jsme četli.

Arktida hoří. Vážně to zhoršuje globální oteplování

24. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Severské lesy nyní hoří v tak obrovském rozsahu, jakého Země nebyla svědky už nejméně 10 000 let

Obrovské části Arktidy jsou postiženy bezprecedentními divokými požáry. Severně od polárního kruhu způsobují vysoké teploty obrovské požáry, které ničí ekologicky tyto oblasti v obrovském měřítku.

K požárům dochází po historicky rekordně nejteplejším červnu, po němž následovala ničivá vlna horka v USA a Evropa čelí obdobné vlně horka tento týden. 

Jihokorejské stíhačky vypálily stovky varovných výstřelů na ruské letadlo

24. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jihokorejské stíhací letouny vypálily přes 400 varovných výstřelů a Japonsko si stěžovalo v Moskvě poté, co ruské vojenské letadlo narušilo vzdušný prostor, na nějž si činí nárok Soul i Tokio. Rusko narušení popírá a tvrdí, že jeho letouny se zúčastnily společného cvičení s Čínou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Studie: Koráli umírají hlavně kvůli hnojivům

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Korálové útesy jsou považovány za jeden z nejohroženějších ekosystémů na planetě a umírají alarmujícím tempem. Vědci připisují blednutí korálů a masivní umírání řadě environmentálních stresorů, zejména rostoucí teplotě vody způsobené změnou klimatu.

Jak byl Boris Johnson korunován klaunem

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Británie v úterý obdržela zprávu, že příštím lídrem Konzervativní strany se stává Boris Johnson - a nyní se stane také příštím premiérem. - V roce 1999 slíbil Boris Johnson svému šéfovi Conradu Blackovi, majiteli listu Daily Telegraph a časopisu Spectator, že končí s politickou kariérou a místo toho se stane redaktorem politického týdeníku, píše Rob Mudge.

Svět se kdysi bál německého militarismu. A ten pak zmizel

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Odmítnutí z Berlína bylo možná tvrdé, ale přinejmenším zahájilo nové období upřímnosti. Nejen že německá vláda odmítla nedávnou americkou žádost o pozemní jednotky do Sýrie, ale ani o ní neuvažovala. Neproběhla debata v Bundestagu a dokonce ani v tisku, napsal Jochen Bittner.

Kreml proti Moskvě

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Kreml má vážný důvod starat se, aby do moskevského zastupitelstva nepronikl ani jediný zástupce opozice, píše Vadim Štěpa. Vzhledem k hypercentralizovanému charakteru ruského politického systému se většina peněz a korupčních mechanismů establishmentu projevuje právě v hlavním městě.

Andrew Adonis: Nebuďte zdeprimovaní, Borisovy líbánky budou krátké!

23. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Andrew Adonis, protibrexitový aktivista, Labouristická strana: "Nenechte se zblbnout. Líbánky Borise Johnsona budou nesmírně krátké. Možná nebudou delší než letní prázdniny. Nemá žádné nové možnosti a v důsledku hlasování minulý týden musí parlament jednat, nesmí být suspendován. Žádná nová dohoda o brexitu s EU nebude. Irsko nedovolí zrušení irské podmínky. I když Boris tvrdí, že chce divoký brexit, proti tomu je obrovská většina včetně mnoha ministrů, kteří se chystají rezignovat. Takže on má jen dvě možnosti: Jednou je dovolit referendum. Druhou je riskovat a uspořádat všeobecné volby. Ale to jsou krocani hlasující pro Vánoce. Začínám právě své turné Stop Boris, Stop brexit. Nebuďte zdeprimováni! Stop Boris, Stop brexit!


USA: Očekává se, že Robert Mueller předloží Kongresu "zatracující a explozivní svědectví"

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty


Bývalý mimořádný vyšetřovatel bude veřejně hovořit o vazbách mezi Ruskem a Trumpem a o Trumpových snahách bránit při vyšetřování průběhu spravedlnosti


Bývalý mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller ve středu bude poprvé veřejně hovořit o vazbách mezi předvolební kampaní Donalda Trumpa a Moskvou a o potenciálním úsilí Donalda Trumpa bránit průběhu spravedlnost při Muellerově vyšetřování.

Muellerovo silně očekávané vystoupení zřejmě znovu oživí debatu v Demokratické straně, zda by měl být Trump odvolán z funkce.

Rusko a Sýrie znitenzivňují bombardování civilistů v Idlibu

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty



Nejméně 33 osob bylo usmrceno a více než 100 jich bylo zraněno v pondělí leteckým úderem proti tržišti v severní Sýrii. Syrské a ruské bombardování civilních oblastí ve vzbouřenci ovládané provincii Idlib zintenzivnilo.

Svědci a monitorovací organizace hovoří o rozsáhlém zničení dvou obytných bloků v centru Marrat al-Numanu. Mnoho lidí je stále ještě pohřbeno pod troskami činžáků.

Trump: "Boris je vynikající. Je tvrdý a chytrý. Je to britský Trump. Oni mě tam mají rádi."

23. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

"Boris je vynikající," řekl Trump o novém britském premiéru Borisi Johnsonovi, Je tvrdý a je chytrý." Johnson je podle Trumpa znám jako "britský Trump. Oni mě tam mají rádi."  


To není úplně přesné. Boris Johnson je sice často srovnáván s Trumpem, ale to je proto, že oba mají světlé vlasy a oba říkají spoustu věcí, které nejsou pravda. Mimo konzervativní a brexitérské kruhy a mimo kruhy deníku Daily Telegraph není Johnsonovo srovnávání s Trumpem všeobecně považováno za kompliment. ZDE   

"Říkají mu Británie Trump."

Ian Willoughby, pražský rozhlas:

"Trump doslova řekl 'Británie Trump' - což ho činí 'Amerika idiotem':

Průzkumná organizace Ipsos Mori: Donald Trump byl v našem průzkumu veřejného mínění nejčastějí jmenován jako osoba, kterou by britská veřejnost nejraději poslala pryč,  na Měsíc.



Boris Johnson: My naplníme Británii energií, vole

23. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Z projevu Borise Johnsona těsně poté, co bylo oznámeno, že ho jihoangličtí důchodci zvolili britským premiérem:

"Vím, že už nějaký čtverák řekl, že "Deliver, Unite and Defeat" ("Realizovat, Sjednotit a Porazit") není zrovna dokonalá zkratka pro volební kampaň, protože to bohužel zní DUD (ŠMEJD). Ale oni zapomněli,   na to konečné písmeno "E", milí přátelé. "E", které znamená "energizovat", "naplnit energií". A já říkám všem pochybovačům, "My tuto zemi naplníme energií, vole!" (Dude!") "My brexit uskutečníme do 31. října, využijeme všech příležitostí, které nám brexit poskytne v novém duchu, jímž dokážeme všechno! A my znovu začneme věřit v sami sebe a v tom, čeho jsme schopni dosáhnout. A jako nějaký dřímající gigant, povstaneme a svrhneme provazy sebepochybností a negativity. Budeme mít lepší školství, lepší infrastrukturu, více policie, fantastický broadband všude na optických kabelech, vykvete v každé domácnosti. My sjednotíme tuto neuvěřitelnou zemi a posuneme se dopředu. Děkuji vám všem za neuvěřitelnou poctu, kterou jste mi teď udělali. Budu od této chvíle pracovat opravdu intenzivně se svým týmem, který, jak doufám, si vytvořím během několika nadcházejících dní, abych vám splatil svou důvěru. Ale mezitím - kampaň skončila a práce začíná."


Britští důchodci zvolili klauna a lháře Borise Johnsona britským premiérem

23. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Británie navzdory brexitu žádá Evropskou unii o pomoc v Hormuzské úžině

23. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Britský ministr zahraničí odmítl americké plány, "protože my podporujeme jadernou dohodu z r. 2015"

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt navrhl evropskou ochrannou vojenskou námořní sílu pro Perský záliv. Odmítl americké plány pro Američany vedenou námořní jednotku na ochranu komerčních lodí před íránským zasahováním.

Vysocí konzervativci varují Johnsona, že nedopustí vypadnutí Británie z EU bez dohody

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Vzbouřenečtí konzervativní poslanci varují budoucího britského premiéra Borise Johnsona, že nepřežije jako premiér dlouho, pokud se nevzdá prosazování divokého brexitu.

Očekává se, že bude Boris Johnson prohlášen britským premiérem v úterý ráno. Těsně před tím varovalo několik vysokých konzervativců, že pokusí-li se Johnson realizovat brexit bez dohody s EU, dostane se do přímého konfliktu s parlamentem.

Potenciál současných Američanek

22. 7. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

Foto: Meryl Streep

Politický komentář z uplynulých let Trumpova prezidentského mandátu upozornil na zdroj mnoha paradoxů, spojených s byznysmenem-miliardářem a politickým nováčkem v jedné osobě: I v prezidentské funkci dál usiluje o úplné zničení konkurence. Svou obchodnickou rutinu prostě mechanicky převedl do politiky, přičemž mu uniká, že politická praxe je v západních zemích založena na diskusi.

Takový zlozvyk se u Trumpa ještě posiluje narcistní povahou. A tak nynější nemístný představitel své země často nevychází z údivu, zvlášť když se zpětného úderu dočká od žen. K čemuž nedochází vysloveně často; ale když už, pak taková výměna přiláká celonárodní (a nezřídka i mezinárodní) pozornost.

Nemá-li ČR sklouznout k maďarskému autoritářství, musí vzniknout autentická levicová strana

22. 7. 2019 / Petr Huďa

čas čtení 5 minut

V televizi, rádiu a v novinách stále slyšíme, jak roste ekonomika.  Jak má ČR historicky nejnižší nezaměstnanost a Babišova vláda zvyšuje platy zaměstnancům ve veřejném sektoru. Přidává důchodcům, učitelům, zdravotníkům. Ne, že by to nebyla pravda . Jistě si to po těch letech příjmové stagnace za předchozích pravicových vlád zaslouží. Jenže, spousta obyčejných lidí, dělníků a pracujících v privátu z  konjunktury(která nebude trvat věčně)  neprofituje.  Žije se jim stejně bídně jako za Kalouska a Nečase. Po zaplacení složenek jim toho v peněžence moc nezbude. 

Velký ruský leak. - Samozřejmě bez Wikileaks

22. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Hackeři se 13. července zmocnili obrovského množství dat jednoho z kontraktorů ruské tajné služby FSB, moskevské firmy SyTech ZDE. Přehled některých z řádově desítek odhalených projektů přinesla ruskojazyčná BBC ZDE. Projekt Nautilus-S má za cíl deanonymizovat uživatele internetového prohlížeče Tor oblíbeného těmi, kdo se chtějí vyhnout špiclování. Ranější verze, Nautilus, se zabývala sběrem osobních informací o uživatelích sociálních sítí. Projekt Nagrada má pomoci proniknout do torrentů a Nastavnik zase do elektronické pošty.

Past technologie

22. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Žijeme v době hlubokého ekonomického rozvratu. Probíhající proměna výroby a spotřeby počítačovou automatizací je všude: je to vidět ve vyprázdněných centrech měst a na pracovním trhu, který se stále více dělí mezi technologicky gramotné, univerzitně vzdělané lidi na vrcholu, a ty, kteří jsou zatlačeni do práce v sektoru služeb, je nejistá a špatně placená. Digitální inovace jsou přímo spojeny s odsunem pracovních příležitostí do zahraničí: technologie umožňuje firmám dohlížet na výrobu ze vzdálenosti a koordinovat neuvěřitelně složité dodavatelské řetězce. To jsou základní fakta našeho věku a množství politických jevů je nutno vnímat z tohoto hlediska, píše John Harris.

Lékaři bez hranic obnovují záchranu uprchlíků v centrálním Středomoří

22. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Cílem naší přítomnosti na moři je zachraňovat životy. To je naprosto zásadní. Nebudeme mlčet, zatímco zranitelní lidé trpí. Obnovujeme záchranné operace v centrálním Středomoří.


https://twitter.com/MSF_USA/status/1152953850996961281

Takto vypadala válka ultrapravicových násilníků v polském Białystoku, proti pokojnému průvodu aktivistů LGBT.

22. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta





Tři muži útočí na bezbrannou dívku. Jsou to obránci polské rodiny a vlasti, kteří se řídí třemi slovy: BŮH, ČEST, VLAST:


Jde o hodně: Probíhají razantní geopolitické a hospodářské změny třicet let po ukončení studené války

22. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

 
Části se pohybují rychle, jsme v období změn a rozpadu. Budoucnost prostě nebude jen upravenou verzí minulosti, píše Simon Fraser, náměstek ředitele britské výzkumné instituce Chatham House.

Geopolitické 21. století začalo v roce 1999 v Seattle protestem proti Světové obchodní organizaci (WTO). V roce 2001 vstoupila Čína do Světové obchodní organizcae a to bylo strategicky důležitější než útok z 11. září. Finanční krize z roku 2008 byla definujícím a určujícím okamžikem. Další kontury se objevily r. 2016 s Trumpem a s brexitem.

Írán "se snaží zničit status quo"

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Šéf zpravodajského oddělení Pentagonu tvrdí, že si Teherán přeje uniknout americkému tlaku, ale nikoliv tím, že by šel do války, informuje Katie Bo Williamsová.

Íránská sága aneb Kdo drží prst na spoušti?

22. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V našich zeměpisných a politických podmínkách striktně rozlišujeme mezi aktivitami nominálně demokratických zemí, jež jsou často omlouvány či rovnou ignorovány, a činy (a mnohdy zločiny) opresivních režimů. Často to vypadá, jako kdyby pozitivní vibrace výlučně vycházely ze západního společenství v čele s USA, a nikoliv kupříkladu od reakčních kleriků sídlících v Teheránu. V sázce je totiž nehledě na motivaci zúčastněných aktérů příliš mnoho.

Internet se topí

22. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Když vypadne internet, život, jak ho moderní Američan zná, se zastaví, píše Alejandra Borundová. Pryč jsou roztomilé fotografie koťátek a updaty facebookových statusů - ale také signály přepínající světla semaforu a přístup lékařů k záznamům pacientů online.

Jak kondenzační páry z letecké dopravy napomáhají oteplování planety

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Nový výzkum ukazuje, že kondenzační páry z letadel hrají při globálním oteplování významnou roli. Experti jsou znepokojeni možností, že pokusy změnit konstrukci leteckých motorů tak, aby došlo ke snížení emisí oxidu uhličitého, by ve skutečnosti mohly vytvořit více kondenzačních par a teploty ještě zvýšit, informuje Fred Pearce.

Kde jsou africké miliardy?

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Afrika zaznamenává mezi světovými regiony druhý největší růst, ale přesto dnes ve srovnání s 90. lety žije v extrémní chudobě o 100 milionů Afričanů více.

O současném stavu mediální svobody v Maďarsku

22. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Globální konference o mediální svobodě, joint venture britské a kanadské vlády, proběhla ve dnech 10.-11. července v Londýně, aby zhodnotila současný stav tiskové svobody a žurnalismu po celém světě, napsala Alexandra Béniová.

Hospodaření OSBL za červen 2019

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

V červnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 433.57 Kč, výdaje byly 95 931 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, ještě pořád klesáme k mínusu. Potřebujeme o něco vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


20560