Studie: Koráli umírají hlavně kvůli hnojivům

24. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Korálové útesy jsou považovány za jeden z nejohroženějších ekosystémů na planetě a umírají alarmujícím tempem. Vědci připisují blednutí korálů a masivní umírání řadě environmentálních stresorů, zejména rostoucí teplotě vody způsobené změnou klimatu.


Studie publikovaná v časopise Marine Biology zjistila, že věci jsou složitější. Data za 30 let pocházející z útesu Looe Key umožnila vědcům z oceánografického institutu Florida Atlantic University a jejich spolupracovníkům zjistit, že podstatným faktorem vymírání korálů je splachování dusičnanů do oceánu.

Špatně zpracovaný kanalizační odpad, hnojiva a splachovaná ornice zvyšují úroveň dusičnanů, což způsobuje, že koráli trpí nedostatkem fosforu. Korálové útesy umíraly ještě předtím, než se projevily dopady rostoucí teploty vody. Studie představuje nejdelší záznam o koncentracích reaktivních živin a a řas pro korály na celém světě.

Hlavním zjištěním studie je, že splachování živin zvýšilo poměr dusíku k fosforu v řasách na korálovém útesu, což znamená omezenou dostupnost fosforu. O ní je známu, že způsobuje korálům metabolický stres a eventuálně hladovění. Koncentrace reaktivního dusíku jsou na Florida Keys nad kritickou hranicí.

Vědci shromáždili data z let 1984-2014 a sebrali vzorky mořské vody. Monitorovali také žijící korály a řadu mikroskopických řas.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6834

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2019