Rozhovor Britských listů 229. Ve škole jsem o pádu komunismu neslyšel

19. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Jak reflektují dnešní mladí lidé skutečnost, že žijí ve (víceméně) svobodné společnosti, která vznikla všeobecným pádem komunismu v důsledku velké mezinárodní geopolitické změny před třiceti lety? A jak česká společnost využila za posledních třicet let možností, jichž se jí pádem komunismu dostalo? O tom hovoří s Bohumilem Kartousem Martin Pikous z občanské iniciativy Díky, že můžem, která připravuje zřejmě největší letošní oslavu třicátého výročí 17. listopadu pod názvem "Korzo Národní". Letos bude mít tato akce i mezinárodní rozměr. (V roce 2018 přišlo na jejich oslavu 17. listopadu více než 100 000 lidí.)

Tito mladí lidé sami pád komunismu nezažili a vypracovali si k němu vlastní přístup, uvědomění, že žijí ve svobodné společnosti a co s tím - a chtějí to komunikovat ještě mladším lidem, třeba šestnáctiletým. Pořádají po několik měsíců kulturní událost, která lidem sděluje určité základní myšlenky. Chtějí, aby se lidi při oslavě 17. listopadu pobavili. Akce vznikla ze studentského Majálesu v Českých Budějovicích. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. července 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

0
Vytisknout
10600

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2019