Odpadní voda použitá při těžbě uhlovodíků může vést k zemětřesením ještě po "desetiletích"

22. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Odpadní voda vstřikovaná při těžbě do ropných a plynových polí může způsobovat zemětřesení dost silná na to, aby byla zaznamenána na povrchu, ještě po léta, informuje Patrick Galey.


USA prodělávají boom produkce ropy a plynu, včetně hydraulického štěpení - procesu, při němž je voda smíchaná s pískem a chemikáliemi vstřikována hluboko do země, aby došlo k uvolnění uhlovodíků obsažených v hornině.

Odpadní voda z produkce fosilních paliv je dlouho spojována s otřesy, když ji producenti ukládají do zvláštních podzemních studní.

Výzkumná instituce United States Geological Survey tvrdí, že ukládání odpadní vody z produkce ropy a plynu je hlavní příčinou lidmi vyvolaných otřesů v centrálních a východních USA.

Tým expertů z Virginia Polytechnic and State University je přesvědčen, že odpadní voda s ohledem na svou vyšší hustotu může představovat riziko otřesů i v dalších letech, protože vytlačuje existující zásoby spodní vody, které udržují podloží ve stabilním stavu.

Vědci vyvinuli model založený na proudění odpadní vody ve dvou státech s intenzivní těžbou s pomocí hydraulického štěpení - v Kansasu a Oklahomě.

Tým zjistil, že odpadní voda změnila tlak podzemních kapalin do takové míry, že způsobuje riziko otřesů přetrvávající po dekády.

"To má určité velmi zajímavé a myslím že důležité důsledky pro to, jak rozumíme riziku představovanému ukládáním odpadní vody z ropných polí," říká Ryan Pollyea, hlavní autor studie publikované v časopise Nature Communications.

Otřesy o síle 3 stupňů Richterovy škály a silnější bývaly v centrálních USA relativně vzácné. Ale s masivním pátráním po fosilních palivech se jejich počet zvýšil ze zhruba 20 ročně v roce 2008 na více jak 400.

Jedno zvlášť silné zemětřesení zasáhlo v září 2016 Oklahomu. Dosáhlo 5,6 stupně a bylo zaznamenáno v sedmi státech, od Texasu po Iowu.

Peer-reviewed studie několik měsíců poté tvrdila, že čtyři z pěti nejsilnějších zemětřesení v oblasti Los Angeles počátkem 20. století mohla být způsobena těžbou ropy a plynu.

Pollyea a jeho tým zjistili, že zemětřesení také sílí: Ve dvou analyzovaných státech počet otřesů o síle 4 stupňů vzrostl od roku 2016 o 150 %, zatímco počet otřesů o síle 2,5 stupně klesl o více než třetinu.

"Objevili jsme nový mechanismus vysvětlující, jak tlak kapaliny hluboko pod zemí způsobuje a zesiluje zemětřesení," prohlásil Pollyea.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5520

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2019