Už třetí ministr člen britské vlády rezignoval před příchodem Borise Johnsona do premiérské funkce

22. 7. 2019

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Sir Alan Duncan rezignoval z vládní funkce v pondělí, protože chtěl vyvolat krizovou debatu v parlamentě a hlasování poslanců o tom, zda připustí, aby se Johnson stal premiérem. Byl překvapen, že předseda parlamentu jeho žádost o mimořádnou debatu v této věci nepřijal: Obává se, že k daleko větší krizi dojde po zítra začínajících letních parlamentních prázdninách, kdy se ukáže, že Johnson nemá parlamentní většinu.

Zde je ta odmítnutá žádost o krizovou parlamentní debatu:


Třetím členem britské vlády, který oznámil svou rezignaci před středečním příchodem Borise Johnsona do funkce britského premiéra, je náměstek ministra zahraničí Alan Duncan. V dopise adresovaném odstupující premiérce Mayové konstatoval, že odchází před výměnou premiérů, "abych mohl svobodně vyjadřovat své názory, ještě než odejdete z úřadu":

V dopise Duncan pochválil práci britského ministerstva zahraničí a uvedl: "Je tragické, že právě v době, kdy jsme mohli být dominantní intelektuální a politickou silou po celé Evropě i dále, jsme nuceni trávit každý pracovní den pod černým mrakem brexitu."

 

Duncanova rezignace je podle listu Guardian ještě menším překvapením než ohlášení rezignace ministra financí Philipa Hammonda a ministra spravedlnosti Davida Gaukeho, protože Duncan strávil dva roky na ministerstvu zahraničí v době, kdy jako ministr zahraničí byl Johnson jeho šéfem.

Duncan se vůči Johnsonovi vymezil ostře kriticky především během nedávné kontroverze, kdy Donald Trump hrubě zaútočil na britského velvyslance ve Washingtonu Kima Darrocha a Johnson se nepostavil na  jeho obranu. Darroch proto na funkci velvyslance rezignoval. Duncan otevřeně obvinil Johnsona, že Darrocha záměrně nechal zlikvidovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Dalším ministrem, který hodlá rezignovat, je ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart. V rozhovoru s LBC na dotaz "Jak nebezpečný je podle vás Boris Johnson" Stewart mlčel, než odpověděl, celých 11 sekund:  


Je ale možné, že Johnsonovo premiérství vůbec nezačne, protože podle listu Sunday Times se až šest konzervativních poslanců chystá přejít do Liberálnědemokratické strany (která je proti brexitu). Tím by Johnson přišel o poslaneckou většinu v parlamentě, která je v současnosti tvořena pouze třemi poslanci:
 


List Daily Mirror rozbírá  37 lží, faux pas a skandálů budoucího britského premiéra Borise Johnsona. Článek má 5000 slov:  



 

0
Vytisknout
5746

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2019