5 návodů pro každého

Smetí

18. 3. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Léta mluvíme o tom, že je nutné přestat sypat popelnice do skládky a dělat s tím smetím něco normálního. Hlavně co nejvíc třídit hned u zdroje a vzniklé suroviny využít. Trochu jako ohraná deska a gramfon co mu škvrčí jehla, že? Nový zákon o odpadech udeřil teď do stolu exponenciálním nárůstem skládkovacího poplatku, který extrémně zdraží skládkování – i popelnic. Přitom jiná koncovka než skládka (třeba chytrá spalovna k využití energie z odpadů) je k dispozici jen pro asi půlku Česka. Dalším problémem, který si ale každý hned neuvědomí, je, že i recyklace odpadů stojí spoustu peněz. To samozřejmě nesnižuje její význam jako řešení vzniklých odpadů, ale... (!) … pokud chceme problém odpadu v popelnicích řešit doopravdy, je potřeba se zamyslet hned na začátku co přesně si neseme domů z nákupu a proč! Jestli už automaticky plánujeme vytvářet po spotřebování odpadky (včetně vytříděných) / nebo přemýšlíme jinak.

5 námětů pro každého


  • Můžeme koupit 8 deka plátkového sýra v nesmyslně objemné plastové vaničce nebo si u pultu nechat navážit „řádný kus sýra“, zabalit do jednoduchého obalu nebo obalu vlastního a postupně konzumovat.

  • Můžeme si donést domů karton PETEK se sladkou vodou nebo skleněnou láhev kvalitního sirupu případně 100% džusu a ředit a ředit kohoutkovou vodou.

  • Můžeme valit rostlinné odpady z domácnosti do příslušných separačních kontejnerů nebo při chorobném mozkovém zkratu do popelnic; ale nejlepší přece je, pokud máme kde, kompostovat a následně pěstovat.

  • Když si pořídíme nábytek z masivu (klidně nejlevnější prkna), je velká šance, že až jednou budeme potřebovat změnu - půjde to nějak předělat.

  • Občas nakupujeme věci v navyklém počtu – 5, 10 rohlíků... proč ne 3, 7, 11 podle skutečné potřeby? Lépe když se jeden nedostane, což přežijeme bez úhony, než když vznikne odpad.

Určitě sami vymyslíte hromadu dalších variací jak předejít vzniku zbytečných odpadů. Chce to jen zavrhnout předsudky a využít klidnou mysl. Současná covidová spotřební pauza kryjící se s novou odpadovou legislativou Česka by při troše dobré vůle mohla být přelomem v našem uvažování. Po 30 letech vzájemného se přesvědčování k velmi potřebnému třídění bychom se mohli začít přesvědčovat, až zase vyrazíme do obchodů, k nekupování zbytečného a k rozumnému nakupování nezbytného. Je to vlastně velká výzva. Navíc v podobě covidu i dalších přírodních ataků je tu čitelná nápověda přírody jak to s námi, jako s neposlušným a hýřivým druhem, možná provede, když budeme dál nepřiměřeně prudit (například se smetím).

1
Vytisknout
7482

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2021