COVID-19 může vyvolat atypický zánět štítné žlázy

22. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Někteří pacienti se středně těžkým průběhem COVIDu-19 zaznamenávají zánět štítné žlázy, který se liší od zánětu vyvolaného jinými viry, uvádí studie prezentovaná na konferenci britské Endokrinologické společnosti ENDO 2021.


Třetina účastníků studie vykazovala symptomy zánětu štítné žlázy ještě po třech měsících, ačkoliv funkce žlázy se normalizovaly. Studie sleduje, zda onemocnění u pacientů vyvolá trvalou dysfunkci tohoto orgánu.

Na jaře 2020 15 % COVIDových pacientů hospitalizovaných na jednotkách akutní péče Fondazione IRCCS Ca' Granda Policlinico Hospital v Miláně vykazovalo změněné hladiny hormonů štítné žlázy z řady důvodů, včetně zánětu žlázy.

Lidé s thyroiditidou vyvolanou jinými viry zpravidla v krátké době obnoví normální funkci štítné žlázy. Nicméně existuje dlouhodobé riziko trvale snížené funkce štítné žlázy způsobené pozdními účinky infekce nebo autoimunitní reakcí.

Pacienti se středně těžkým nebo těžkým průběhem choroby byli vyšetřováni každé tři měsíce. Absolvovali rutinní krevní a ultrazvukové testy.

Výzkum zjistil, že thyroiditida u lidí se středně těžkým průběhem COVIDu se v několika ohledech liší od typického průběhu zánětu štítné žlázy. Chybí bolest krku, vyskytuje se mírná dysfunkce žlázy, častější výskyt byl zaznamenán u mužů a existuje spojení s vážným průběhem COVIDu.

Po třech měsících se u vyléčených pacientů funkce žlázy normalizovala, ale přetrvávají známky zánětu zhruba u třetiny z nich.

Celý text v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
7602

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2021