Mezitím v Absurdistánu 168:

Proč neváží kilo hovězího 1500 kilogramů?

24. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
V místě, kde bydlím, je velké staveniště. U vchodu je tabule s nápisem „Na tomto místě nedošlo k nehodě už po dobu X dnů“. Každé ráno tam zaměstnanec mění čísla a dává tam ještě vyšší počet dní bez nehody. Pokud by u vchodu do Polska byla deska, která měří počet dní od objevení posledního skandálu s Danielem Obajtkem (další informace o něm viz předchozí kapitoly), měl by tento zaměstnanec velmi jednoduchou práci, střídal by čísla 0 a 1.

Nové informace se objevují téměř každý den. ZDE například Onet píše o pozemcích, které Obajtek koupil v Mazursku, což dále aktualizuje otázku, jak je možné, že si ze svého oficiálního příjmu může dovolit tolik nemovitostí. A tady je článek Gazety Wyborczej, který možná obsahuje některé odpovědi: je to podrobná analýza toho, co bylo v obžalobě, kterou PiS stáhla od soudu poté, co se dostala k moci. Prokurátoři měli očividně dobře zdokumentovaný případ, ve kterém obvinili Obajtka z toho, že nejen kradl ve firmě svého strýce, ale že se také věnoval korupčním aktivitám v době, kdy působil jako starosta Pcimu, a spolupracoval se známými kriminálníky. Nebudu vás nudit podrobnostmi, protože skutečná otázka zní: Jak to, že to stále  vládu strany PiS nepoškozuje?

Kromě skutečnosti, o které jsem se zmínil v poslední kapitole, že PiS již ovládá (nebo kontroluje) všechny instituce, které by za normálních okolností řešily korupci nezávisle, jde také o to, že je Polsko již rozděleno do dvou, zcela samostatných informačních bublin . Jak zdůrazňuje analytička sociálních médií Anna Mierzyńska, zatímco téma Obajtek je v bublině opozice velmi horké, v bublině strany PiS prakticky neexistuje, a pokud do ní uniknou některé informace, jsou rychle odzbrojeny jako „další zoufalý útok opozice na naši slavnou stranu a její nejlepší lidi“.

Jedinou informací, která se do této bubliny  dostala, bylo zjištění, že syn Beaty Szydło - jehož vysvěcení na kněze používala strana PiS pro propagandistické účely - opustil kněžství a, jak už nějakou dobu naznačovaly zvěsti, pracuje pod falešným jménem v jedné z firem ovládaných Obajtkem.  Státní propagandistická televize TVP, která neviděla nic špatného na zprávách o jeho práci, když byl knězem, najednou shledává hanebným,  že jiná  média sledují, kdy syn Beaty Szydło pracuje nyní. Říkají tomu nehorázné narušení soukromí. Trochu odvážné, protože ta kritika pochází  od lidí, kteří jen před několika měsíci poslali reportéra, aby agresivně požadoval od primátora Varšavy Trzaskowského vysvětlení, proč jeho dítě nebylo na prvním přijímání ...

Bylo by samozřejmě marné očekávat, že vláda Obajtka nechá vyšetřovat. A příznivci strany PiS ho také budou bránit. Když uspořádali opoziční poslanci tiskovou konferenci v Pcimu, během níž poukazovali na to, že farnost Pcim zaměstnávala bývalou agentku Ústředního protikorupčního úřadu za plat 500 zł (3000 Kč) za každý den (u místních vlád neslýchaná sazba), křičeli na ně  příznivci Obajtka, a by vypadli a "nikdy se už do toho místa nevraceli".  Ale není to tak, že strana PiS s tím nic neudělá. Naopak, nyní se snaží zbavit mluvčího Senátu, opoziční poslance Tomasze Grodzkiho, jeho imunity, aby ho mohli obvinit z korupce. Údajně jako lékař v nemocnici ve Štětíně asi před deseti lety bral úplatky. Stojí za zmínku, že všechny tyto údajné úplatky dohromady se nepřibližují ani vzdáleně velikosti úplatku, který podle obvinění prý přijal  Jarosław Kaczyński. Ale státní zástupci ovládaní ministrem spravedlnosti  Zbigniewem Ziobrem samozřejmě nemají zájem vyšetřovat Kaczyńského (ani Obajtka), i když důkazy proti nim jsou mnohem silnější: v případě Grodzkiho jeden z potenciálních svědků tvrdí, že mu bylo nabídnuto 5 000 zł, pokud by souhlasil s poskytnutím důkazů že Grodzki bral úplatky...

To se zdá být typickou taktikou strany PiS. Jestli někdo dělá problémy, strana PiS proti němu vykonstruuje obžalobu. Nakonec z toho nemusí nic vyjít, ale stačí na lidi házet bláto. Možná se něco přilípne,  a pokud ne, přinejmenším oběti mají plné ruce práce s obranou. A nemusí se to týkat pouze politiků z prvních stránek novin. Malá záchranná charita pro zvířata z Jelení Hory, která je tak frustrovaná z toho, že státní zástupci přestali vyšetřovat případy týrání zvířat,  začala zveřejňovat jejich jména (což není nezákonné). Ta charita je nyní vyšetřována - prokurátoři zjevně hledají něco, z čeho by mohli tyto aktivisty obžalovat.  

Propagandistická státní televize TVP odvysílala několik reportáží, v nichž je obvinila z finančních podvodů a z týrání zvířat. V důsledku tohoto mediálního lovu na čarodějnice byla zvířecí sanitka této organizace zvandalizována a musela být vyřazena z provozu.

Zdá se, že ochrana přírody je další frontou, na které bude strana PiS muset čelit hněvu Poláků. Tisíce Poláků se zúčastnily protestů proti kácení stromů.  Státní lesy v Polsku jsou zvláštní institucí: na jedné straně jsou vládní organizací odpovědnou za správu lesů a za ochranu životního prostředí. Na druhé straně jsou de facto komerčním  podnikem.

Lesníci tedy v zásadě prodávají dřevo z lesů, které jsou ve veřejném vlastnictví, ale zisky si nechávají pro sebe a také provádějí svou vlastní inspekci. Možná proto jsou platy v této instituci výrazně vyšší než průměr u podobných pracovních míst - koneckonců oni přece všichni mají dvě pracovní místa!

To platilo ještě před vládou strany PiS, ale nyní se z této instituce stalo hájemství útulných pracovních míst pro přátele a rodiny ze strany PiS (například pro bratra Daniela Obajtka). Tato zásoba příjemných a dobře placených míst  samozřejmě musí leccos stát, a tak se stromy v Polsku nyní kácejí nebývalým tempem, které vyvolává rozsáhlé protesty.

Možná si pamatujete boj za záchranu pralesa  poblíž Białowieży z doby před několika lety, ale takové problémy jsou teď běžné po celé zemi. Například v mém rodném městě ve Vratislavi chce Státní les pokácet Las Mokrzański, který je klasifikován jako les s vysokou hodnotou ekologické ochrany a má pro místní komunitu klíčovou hodnotu. Státní lesy se ale snaží omezit stav HCVF-6 pouze na oblasti v blízkosti objektů, jako jsou svatyně na silnicích, hrob nebo hřbitov,  což by znamenalo, že by směli všechno ostatní pokácet. Podle všeho má jen pár stromů kolem svatyně u silnice hodnotu pro místní komunitu ...
 
A toto není ten nejhloupější argument, se kterým se minulý týden setkali ekologičtí aktivisté. Předseda Polské mlékové komory například reagoval na argument, na který často poukazují vegani, že je třeba na každý kilogram vyrobeného hovězího masa použít 1500 litrů vody. "Pokud je to pravda, proč 1 kilogram neváží 1500 kg, ale stále jen 1 kg?"
 
Ale byl tu někdo, kdo ze sebe  minulý týden udělal ještě většího pitomce. Monika Pawłowska, donedávna opoziční poslankyně ze strany Levice, přes noc změnila stranu a připojila se ke straně Jarosława Gowina, která je součástí vládní koalice. "Toto je rozhodnutí v souladu s mým svědomím  a v souladu s tím, co jsem slíbila svým voličům,"   napsala Monika Pawłowska na Twitteru. Soudě podle pobouření na sociálních sítích její voliči zrovna neočekávali, že je pozdraví obscénním gestem a přejde do diametrálně odlišné politické strany ...

Celou aféru nejlépe shrnul jeden z populárních karikaturistů, který ji Pawłowskou nakreslil, jak říká: „Byla jsem levicová poslankyně, nyní jsem pravicová poslankyně, ale své přesvědčení jsem nezměnila. Stále jsem přesvědčena že bych měla poslankyní zůstat“. https://twitter.com/AndrzejRysuje/status/1374088104039055365

Mezitím je situace s covidem dramatická. Systém zdravotnictví je opět na pokraji zhroucení. Mnoho plánovaných operací bylo zrušeno, což bohužel znamená, že do řad obětí covidu se nyní přidají stovky lidí, kteří zemřou na rakovinu nebo na jiné nemoci.  Nová továrna ve Stalowě Wole, kterou před rokem slavnostně otevřel Andrzej Duda, měla vyrábět 30 000 000 roušek měsíčně. Kolik jich tedy bylo dosud vyrobeno? Rovnice je jednoduchá: 30 000 000 x 11 měsíců. A pak na to  použijte faktor PiS. Výsledek: 0. NULA.   Tento vlajkový projekt, tak tvrdě využívaný vládní propagandou, dosud vyrobil pouze testovací dávku roušek, z nichž se žádná  nedostala na trh.


Je  také nedostatek lékařů, takže vláda je zoufalá. Dokonce i zdravotně postižení lékaři nebo optici, kteří nikdy nepracovali v nemocnici, jsou povoláváni do práce  s pacienty nakaženými covidem.   Sanitky opět jezdí dlouhé hodiny a překonávají obrovské vzdálenosti ve snaze najít prázdné lůžko pro  umírající pacienty.A v dalším vládním propagandistickém triku je v Potěmkinově vesnici zvané „Národní nemocnice“ na varšavském stadionu obsazeno pouze 300 z 1000 lůžek kvůli nedostatku personálu.

Ukázalo se, že tato nemocnice nedělá nic, když během nedávného sněžení si veřejnost povšimla, že u nemocničního vjezdu pro sanitky nebyla ve sněhu celý den stopa ani jediné pneumatiky.  Je to katastrofa, a dokonce i mluvčí vlády to připouští (i když se nás stále snaží přesvědčit, že za to polská vláda nemůže, protože podle něj si všechny země vedou stejně špatně). Mezitím televize TVP lže a zveličuje počet očkovaných lidí o 2 miliony.

Nyní má být zaveden další lockdown, ale samozřejmě stále ne správným a legálním způsobem, takže občané jej budou moci znovu úspěšně napadat u soudu. Ne že by už někomu na tom záleželo, nikdo už nevěří, že vláda situaci zvládá nebo alespoň má nějaký plán. A samozřejmě kostely  stále nebudou uzavřeny. Episkopát vybízí své stádo, aby se i nadále účastnilo nedělních mší.    Existuje petice požadující, aby byli katolíci osvobozeni od povinností dodržovat koronavirová karanténní opatření (což se zdá platit již nyní, protože policie, která tak ráda chtěla použít síly peoti protivládním protestům,  zcela ignorovala několik stovek lidí, mnoho z nich bez roušek, kteří se zúčastnili křížové cesty uspořádané ultrakatolickými a nacionalistickými kruhy  v ulicích Varšavy). Poté, co levice vyzvala k přísnějšímu prosazování předpisů pro covid v kostelích, ji poslanci PiS obvinili z „jednání omezujícího náboženské svobody“.  Mezitím jsou v Sułowě žádáni věřící, aby se dostavili na testování poté, co vyšlo najevo, že všichni kněží  v jejich farnosti jsou nakaženi covidem - přitom ti kněží věřícím dávali při přijímání do úst hostie...  

Ale zapomeňte na ohrožování veřejnosti. Vláda je příliš zaneprázdněna skutečnými zločiny. Poté, co byl Adam „Nergal“ Darski, šéf  blackmetalové skupiny Behemoth, obviněn z rouhání,
bude nyní populární spisovatel Jakub Żulczyk obžalováín z urážky prezidenta za to, že řekl, že Andrzej Duda je idiot.   Hrozí mu až tři roky vězení.

Vlastně se na ten případ těším, bude zábavné sledovat, jak se prokurátořio budou snažit u soudu dokázat, že se jedná o pomluvu, protože Andrzej Duda NENÍ idiot…

* * *

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVA: Špatná zpráva pro Víta Jedličku, (dnes už hádám bývalého) šéfa mikrostátu Liberland, který se vmáčkl mezi Srbsko a Chorvatsko. Polský spisovatel Ziemowit Szczerek do toho mikrostátu právě provedl invazi a nesetkal se s žádným odporem. A tak tam, kde dříve byl mikrostát  Liberland, nyní existuje „soc-libertinická republika Satanie“.


1
Vytisknout
8515

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021