Komedie se sochou

26. 3. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty
Nejen Koněv, ale do trochu méně dávné historie sahá tato komedie (to říkával děda) . Tak se v této divné době pobavme.

Političtí vězni, kteří zažili osvobození armádou USA v pověstné chebské věznici, dali postavit pomník v sadech pod landveráckými kasárnami. V kasárnách sloužil děda a babi před parkem u hlavní třídy ve vile Margarethe. Odtud tedy taky pocházím svými geny.

Ten pomník byl jednoduchý kvadratický obelisk se stručným nápisem. Jenže  pomník začal některým komoušům, které bych moh jmenovat, vadit někdy až kolem roku 1963(?)

 .

Navíc, když hned vedle parku byla tzv americká škola, takto pojmenovaná proto, že tam Amíci měli po válce štáb.  Pomník prostě v noci zmizel. Kdo na to dal autojeřáb uvádět nebudu, neboť onomu pánovi  má rodina vděčí mj. za to, že tátu nezavřeli. Dal udání na kamaráda do šuplíku.

No a pak tam dlouho nic nebylo, než po stabilizaci režimu a vybudování Pohraniční stráže někoho napadlo to, co uvidíte na odkazu. Pro nás kluky to byla obrovská sranda. My jsme pohraničníky obdivovali a škemrali, aby nám dali odznak pejska.

V klášteře za městem sídlila 5. brigáda PS,  Tak se začlo budovat to dílo s vojákem, psem a samopalem vzor 23, lidově zvaným pumpička.

Jenže vono se jim to u toho sochaře nějak zadrhlo a v termínu odhalení to nebylo z pískovce hotový, tak uděllali sokl z prken a trámů, nahodili brizolam a na to dali sádrový model, naštrejchnutý nějakou stříbřenkou. No a odhalovalo se.

Časem, jak pršelo, tak se ta stříbřenka smývala a výsledek byl hnusný flekatý panák. Pak to nějak dohnali a dali tam tu sochu, o níž se vedou teď spory. T

a socha je sranda, ale na té hranici to sranda nebyla. O tom je spousta literatury.

Já tu sochu viděl naposled u zaniklé obce Mýtina/ Boden, kde byla rota PS a oni ji tam po převratě v listopadu 1989 uklidili.

Motal jsem se tam na kole v době, když schválili Schengen a skákal jsem v nadšení přes úzký hraniční  Muglbach, mal in der Tschechei, mal in Bayern...

Tak oni se o tu sochu přou! Aspoň se máme, i přes blbej čas čemu zasmát...

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021