EU na virtuálním summitu projedná vztahy s Erdoganem

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Lídři EU dnes zváží diplomatické a ekonomické pobídky, které by mělo podnítit strategicky významné Turecko, aby pokračovalo ve zlepšování často složitých vztahů s EU a podporovalo stabilitu.


Vztahy s Ankarou jsou na stole videosummitu evropské sedmadvacítky, když se unie snaží překonat napětí vyvolané tureckým průzkumem ložisek zemního plynu ve východním Středomoří.

EU sw snaží stavět na nedávných smířlivých krocích tureckého prezidenta Erdogana a pozastavila sankce kvůli těžbě v kyperských vodách.

Brusel byl povzbuzen obnovením jednání s Řeckem kvůli sporné námořní hranici a plány OSN pro rozdělený Kypr.

Nicméně přetrvávají obavy ohledně nedávných kroků Ankary směřujících ke zrušení opoziční strany a odstoupení od smlouvy ohledně násilí na ženách.

EU "potřebuje pracovat na konkrétních návrzích pro `pozitivní agendu`, která podpoří konstruktivní dynamiku, včetně podmínek regionální stability," řekl poslancům italský premiér Mario Draghi. Trval však na důležitosti toho "vyhnout se rozdělujícím iniciativám a potřebě respektovat lidská práva" a označil odstoupení Ankary od Instanbulské úmluvy [o právech žen] za "vážný krok zpět".

Členské státy jsou ohledně přístupu k Turecku rozděleny, když Kypr, Řecko a Francie vyzývají k tvrdé linii, zatímco jiní, v jejichž čele stojí Německo, prosazují měkčí přístup.

Kopie navrhovaných výstupů summitu obsahuje řadu pobídek, které mají Erdogana přesvědčit, aby navázal dobré vztahy.

Zahrnují vyhlídky na splnění klíčových tureckých ambic ohledně jednání na nejvyšší úrovni, obnovení celní unie a liberalizace vízového režimu.

Existuje však také hrozba EU obnovením sankcí, pokud Turecko ustoupí od svých závazků, "na obranu svých zájmů a zájmů členských států".

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4714

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021