Británie: Poslanci Dolní sněmovny "zajistili", že Boris Johnson nebude moci suspendovat britský parlament

18. 7. 2019

čas čtení 3 minuty
 James Melville:

1. Boris Johnson zvedne zavináč a následuje jeho hysterický výlev o tom, že EU vnutila Británii speciální balení a musíme rychle z EU proto odejít.

2. EU reaguje: To speciální balení nemá nic společného s Bruselem, je to čistě domácí britský předpis.

3. Ten člověk bude příští týden naším premiérem.

4. Bůh nám pomoz.



Vzbouřením proti budoucímu britskému premiéru, klaunu, lháři a podvodníku Borisi Johnsonovi, bylo čtvrteční hlasování v britské Dolní sněmovně o zákonném dodatku, který má zabránit tomu, aby premiér suspendoval Dolní sněmovnu.





Dolní sněmovna se ostře staví proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, což by bylo pro zemi ekonomickou katastrofou. Boris Johnson a jeho skupina fundamentalistických brexitérů však hrozili, že suspendují parlament, aby vyhlášení vypadnutí Británie z EU bez dohody nemohl zabránit. Je to šokující postoj, vzhledem k tomu, že podle průzkumů veřejného mínění je nyní v Británii přibližně o 10 až 14 procent Britů více pro setrvání Británie v EU než pro odchod z EU. 

 
Zákonný dodatek, který předložila mnohostranická skupina, vedená labouristou Hilary Bennem a konzervativcem Alistairem Burtem, byl přijat překvapivě velkou většinou 41 poslanců. 315 poslanců ho podpořilo a 274 bylo proti. Signalizuje to, že budoucí premiér (?) Boris Johnson bude mít s Dolní sněmovnou velké problémy. Konzervativci nemají v Dolní sněmovně většinu a v Konzervativní straně se rozložila stranická disciplína.


Není však stoprocentně jasné, zda schválený zákonný dodatek může Johnsonovi skutečně stoprocentně zabránit suspendovat parlament. ZDE

 

Při posledním veřejném vystoupení před volbou britského premiéra důchodci z  britské Konzervativní strany (kteří tvoří 0,25 procent britského voličstva, potud demokracie v Británii) se jako obvykle Boris Johnson zesměšnil. Zaútočil na Evropskou unii v souvislosti s údajným "nesmyslným byrokratickým opatřením", které nutí výrobce zavináčů, aby je posílali zákazníkům chlazené. Mával přitom zavináčem a zapřísahal se, že Británie "bude odchodem z EU od těchto nesmyslně přehnaných předpisů osvobozena".

Evropská unie posléze suše upozornila, že zákony Evropské unie neupravují předpisy pro dopravu potravin od výrobců k zákazníkům a že Johnson hystericky brojil při svém vystoupení proti čistě britskému předpisu, který požaduje, aby potraviny, které musejí být chlazeny, byly chlazené i dopravovány.

Potud  dnešní úroveň britské veřejné debaty.

0
Vytisknout
6611

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019