Ministři vnitra EU nenalezli kompromis ohledně záchrany uprchlíků ve Středomoří

19. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Ministři vnitra členských zemí EU se nedokázali shodnout na dočasných opatřeních ke zvládnutí zvýšené migrace ve Středomoří. Představitelé EU sdělili Deutsche Welle, že budoucnost unie je v sázce.


Ministerské jednání ve Finsku nedokázalo najít dočasné opatření, které by odstranilo neshody ohledně migrační politiky, zejména v otázce, kdo by měl nést odpovědnost za nově příchozí.

Zazněly "velmi různé názory", prohlásil francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Někteří z ministrů odmítají vpustit do svých zemí více uprchlíků, další se odvolávají na solidaritu a mnozí vyjadřují obavy, že to podnítí další migranty k pokusu o cestu do Evropy.

Před jednáním německý konzervativní ministr vnitra Horst Seehofer prohlásil, že bude usilovat o "dočasnou dohodu" o rozdělení uprchlíků mezi členské státy, ale vyjádřil skepsi nad možností dosáhnout dohody během jediného dne. Seehofer ustoupil od myšlenky konkrétní migrantské kvóty pro každou zemi z obavy, že by to vypadalo jako "faktické otevření hranic".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6686

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019