Budoucí britský premiér Johnson těsně spolupracuje s ruským oligarchou s vazbami na Putinovy tajné služby

20. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Tohle je ohromující příběh. Nyní probrexitérský ruský prodejce zbraní s vazbami na FSB svědčí, že byl součástí pokusu svrhnout loni Theresu Mayovou spolu s konzervativními brexitéry v European Research Group. Dal milion liber Konzervativní straně a pravidelně dává peníze některým jejím poslancům. Boris Johnson je jeho blízký spojenec.


Ruský podnikatel ukrajinského původu, bývalý ruský obchodník se zbraněmi Alexandr Temerko věnoval britské Konzervativní straně milion liber, píše tisková kancelář Reuters. Temerko je blízkým přítelem Borise Johnsona, s nímž často popíjí a připravuje politické plány. Reportérce tiskové kanceláře Reuters Temerko vyjádřil svou silnou podporu pro Johnsona, který vyčlení Británie z EU, chválil vysoké pracovníky ruské špionáže  a hovořil o své minulé spolupráci s Kremlem. Koncem loňského roku se Temerko v Británii aktivně účastnil tehdy neúspěšného pokusu brexitérských fundamentalistů v European Research Group svrhnout premiérku Theresu Mayovou a nahradit ji fundamentalistickým brexitérem. Temerko byl hlavním organizátorem tohoto pokusu svrhnout Mayovou.

Letos v únoru hovořil Temerko s reportérkou Reuters velmi pozitivně o jednom s nejbližších a nejmocnějších spojenců Vladimíra Putina, Nikolaji Patruševi, jestřábím předsedovy Bezpečnostní rady Ruska a bývalém šéfovi ruské tajné služby FSB. Bývalý Temerkův podnikatelský partner v Rusku Leonid Nevzlin uvedl, že Temerko měl dlouhodobé vazby na ruské tajné služby. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel reportérce od Reutera, že by měl Temerko jakékoliv vazby na Kreml či ruské úřady. "My tohoto pána neznáme."

Temerko byl činitelem ruské firmy Jukos, kterou ovládal oligarcha Chodorkovskij, jehož posléze Putin nechal odsoudit na deset let do vězení. Temerko tvrdí, že je nyní v Rusku persona non grata.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8591

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019