Británie: Už začíná rozklad. Ministr financí v neděli oznámil v TV svou rezignaci

21. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Britský ministr spravedlnosti David Gauke také oznámil, že ve středu odstoupí. Pravděpodobně budou následovat i další. Avšak jiným vážným nebezpečím pro Borise Johnsona je, že má v parlamentě většinu jen tří poslanců. Očekává se, že v doplňovacích volbách letos v srpnu přijdou konzervativci o dva poslance, protože vyhrají proevropští liberální demokraté. Není také vyloučeno, že řada proevropských konzervativních poslanců a ministrů přejde od konzervativců k liberálním demokratům ZDE 

* * *

Moderátor Andrew Marr, neděle dopoledne:
Začínám otázkou: Myslíte, že jako ministr financí budete vyhozen z funkce?

Philip Hammond, ministr financí: Ne, jsem si jist, že nebudu vyhozen, protože já odstoupím, dříve, než se dostaneme do toho okamžiku. Pokud se Boris Johnson stane příštím premiérem, pokud vím, jeho podmínky pro účast v jeho vládě jsou přijmout vypadnutí Británie 31. října z EU bez dohody, to není něco, co bych já kdy mohl podpořit, je velmi důležité, aby premiér měl ministra financí, který je s ním v těsné shodě co do finanční strategie, a já proto předložím svou rezignaci Therese Mayové ještě předtím, než příští středu ona sama předloží svou rezignaci paní královně.

Moderátor: Nikdy jsem nezažil, že by ministr financí, nebo jakýkoliv vysoký ministr britské vlády, oznámil svou rezignaci živě v celostátní televizi. Je to historický okamžik.

Philip Hammond: No, je to něco, co se stalo poprvé, Andrew.

0
Vytisknout
7518

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019